Тема: Украйна

26 Юни, 2024 04:40 1 020 4

Москва и Киев размениха пленници с посредничеството на ОАЕ

  • украйна-
  • рсия-
  • пленници

90 руснаци бяха освободени срещу същия брой украинци

Москва и Киев размениха пленници с посредничеството на ОАЕ - 1
Снимка: БГНЕС

Русия обяви днес, че е разменила 90 украински военнопленници, които е държала, срещу 90 руски военни, държани от Украйна, с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В резултат на преговори 90 руски военнослужещи, които се намираха в смъртна опасност в плен, бяха репатрирани от територията, контролирана от киевския режим", съобщи руското министерство на отбраната в "Телеграм".

Още новини от Украйна

"В замяна на това бяха предадени 90 военнопленници от Въоръжените сили на Украйна", добави министерството, като уточни, че размяната е била извършена с "хуманитарното посредничество" на ОАЕ.

Освободените руски военнопленници са откарани в Москва, където ще им бъдат извършени медицински прегледи, съобщи министерството, цитирано от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди за размяната в канала си в "Телеграм", предаде агенция Укринформ.

"У дома не е просто дума. Домът означава Украйна. Днес още 90 наши бойци се завърнаха у дома от руски плен. Воини от Националната гвардия, Военноморските сили, Въоръжените сили, Силите за териториална отбрана, Службата за гранична охрана. Тези, които защитаваха Мариупол. Тези, които защитаваха атомната електроцентрала в Чернобил. Тези, които бяха на Херсонско, Донецко, Харковско, Запорожско и Луганско направление", написа Зеленски.

Той добави, че Украйна помни всички свои войници в руски плен.

"Продължаваме работата си за освобождаването на всички. Търсим истината за всеки, който може да е пленен от врага. Благодаря на нашия екип за обмен: Буданов, Ермак, Малюк, Клименко и Любинец", заяви Зеленски.

Той също така благодари на всички партньори на Украйна, които помагат, "включително на ОАЕ, за съдействието им за освобождаването на нашите хора".

"Заедно можем да постигнем и най-трудното", каза Зеленски.

Последният голям обмен между враждуващите страни беше през февруари, когато те размениха по 100 пленници от всяка страна.

ОАЕ също така посредничат при връщането на украински деца в страната им от Русия.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Русия и Украйна са разменили стотици военнопленници и редовно разменят телата на убити войници, посчва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само да попитам!

    5 1 Отговор
    "Той добави, че Украйна помни всички свои войници в руски плен."
    А Г-н Зеленски!
    Помните ли своите войници, които умишлено убихте,обстрелвайки с "Пейтриът" превозващият ги за размяна самолет...?!?!
  • 2 Ние помним

    2 4 Отговор
    3 дня и милион ватирани фира

    Коментиран от #4

  • 3 Укропат

    1 0 Отговор
    Пък братчеда не щял да го разменят. Шефчето е в шок. Възмутен. Сега е дал нареждане да намерят дашни украинки за да накарат руснаците да завиждат на пленените при нас. Будинов е обещал лично да обслужва пленниците за да останат и да се бият на наша страна.
  • 4 А ние помним...!

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ние помним":

    "Алеята на Ангелите" и изгорените живи Българи в Одеса ... !