Last news in Fakti

28 Юни, 2024 11:31 583 4

Почувствайте духа на степта на Световните номадски игри

  • казахстан-
  • виктор темирбаев-
  • посланик-
  • номади-
  • игри
Почувствайте духа на степта на Световните номадски игри - 1

Опазването на културното наследство е от решаващо значение, тъй като то оформя идентичността на нацията и определя нейното бъдеще. Страните по света опазват историческите си обекти, езика и уникалните природни обекти. В Централна Азия опазването на културното наследство е също толкова важно, като се има предвид богатата и разнообразна история на региона, която датира от 3-то хилядолетие пр. н. е.

Когато лятното слънце започне да намалява силата си, а повеят на есента ще се понесе из казахстанската степ, Астана ще заживее с духа на нашите номадски предци, тъй като от 8 до 13 септември 2024 г. ще бъдем домакини на 5-те Световни номадски игри. Това събитие ще превърне нашата столица в оживена арена на културата, състезанията и приятелството. Каним България да се присъедини към нас на това грандиозно събитие.

За нас тези игри са толкова важни, колкото са Олимпийските игри за света. Те са свидетелство за устойчивостта, изобретателността и традициите на номадските култури. За света те са възможност да научат за културата и историята на номадските народи. Те предлагат уникален прозорец към наследството, което е оформило нашата идентичност и продължава да влияе на нашия начин на живот.

5-те Световни номадски игри в Казахстан, които се проведоха за първи път през 2014 г., ще съберат над 2500 участници от около 100 страни. Като страна с опит в домакинството на големи световни събития, Казахстан очаква с нетърпение да посрещне над 100 000 местни и чуждестранни туристи, за да популяризира културата си и да насърчи международното приятелство.

Ключов аспект на Световните номадски игри е запазването на древните спортни и културни практики. Културата на номадските народи все още не е широко популяризирана в световен мащаб. Тези игри ще променят това, като ще позволят на посетителите да видят редки спортове и да се потопят в нашите традиции. Двадесет и един вида спорт са включени в програмата на игрите, включително конни надбягвания, традиционни интелектуални игри, състезания по бойни изкуства, национален лов с птици и други народни игри.

Едно от най-очакваните събития е кокпар, вълнуващ и динамичен спорт, подобен на поло, но с подчертано номадски привкус. Екипи от ездачи, разделени на два отбора, се надпреварват, прехвърляйки труп на коза, показвайки забележителни умения, сила и стратегия. Този спорт, заедно с много други, представени на игрите, подчертава централната роля на конете в нашата култура. Те са незаменими спътници в ежедневието, включително за придвижване, война, лов и търговия. Казахският народ се гордее, че конете са били опитомени за първи път преди около 5500 години на територията на днешен Казахстан. Конете се считат за едно от седемте свещени съкровища на казахския народ. Тази дългогодишна връзка между казахите и техните коне ще бъде ярко съживена чрез конните състезания по време на игрите.

В допълнение към кокпар, зрителите ще наблюдават различни традиционни спортове като стрелба с лък, борба и лов с орел. Всеки спорт носи своето историческо значение и показва разнообразните умения, усъвършенствани от нашите предци, за да оцеляват и просперират в огромните простори на Централна Азия.

Освен това в уникалния "Етноауъл" всеки ден ще се провеждат културни събития, където миналото ще срещне настоящето в хармонично представяне на традицията. Тук посетителите ще могат да се насладят на най-голямото изложение-панаир на казахското занаятчийство, където майстори занаятчии ще покажат своите произведения и ще споделят тайните на занаята си чрез провеждане на майсторски класове.

Един от акцентите на културната програма е айтъс, традиционният музикален конкурс на акините (казахски народни поети и певци). Този поетичен дуел, в който водещи и начинаещи айтисти (участници в айтъс) демонстрират своето остроумие и лирична сила, е обичана традиция, която продължава да пленява публиката със смесица от творчество и състезателен дух. Междувременно любители на модата ще могат да се насладят на модни дефилета, на които ще бъдат представени местни традиционни и стилизирани народни носии.

Фестивалът на националната кухня обещава да стане празник за сетивата, предлагайки майсторски класове, където посетителите ще могат да се научат да приготвят традиционни казахски ястия и напитки, опознавайки известното гостоприемство на казахския народ.

Световните номадски игри обещават да станат незабравимо преживяване, съчетавайки тръпката от конкуренцията с богатството на културното наследство. Събитието дава възможност за укрепване на културните връзки между народите. Като страна, в която живеят над 100 етноса и която цени междуетническата хармония, очакваме с нетърпение да посрещнем хора от цял свят в Астана, където духът на номадите продължава да живее. Каним всички да посетят този празник на историята, културата и спорта и да станат част от събитие, което почита общото ни човешко наследство!

Виктор Темирбаев,

Извънреден и пълномощен посланик на Република Казахстан в Република България


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зион глобали.стите

    2 0 Отговор
    Яко натискат за Велик Туран
  • 2 Име

    1 0 Отговор
    Да организират турнир по стрелба с лък в България.
  • 3 То убаво де,

    1 0 Отговор
    само дето ние, българите не сме били никога номади.

    Коментиран от #4

  • 4 грух

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "То убаво де,":

    ти може и да не си бил, ама аз съм бил... кикики...