Last news in Fakti

1 Юли, 2024 05:30 801 2

Венко Филипче е новият председател на СДСМ

  • венко филипче-
  • сдсм-
  • северна македония

Той е бивш министър на здравеопазването в кабинета на Зоран Заев

 Венко Филипче е новият председател на СДСМ - 1
Снимка: Фейсбук

Бившият министър на здравеопазването в кабинета на Зоран Заев Венко Филипче е новият председател на СДСМ, избран на вътрешнопартийните избори, които вчера се проведоха в Република Северна Македония, предаде БТА.

От общо 12 609 членове на СДСМ, които са участвали в изборите, Филипче е спечелил 9052 гласа, опонентите му Йован Деспотовски - 2705, а Александър Байдевски - 905. Тритият кандидат, Славянка Петровска снощи заяви, че има информация, която може да постави под съмнение демократичността и легитимността на изборите и оттегля кандидатурата си, но името ѝ остана в бюлетината, а 190 членове на СДСМ са гласували за нея.

Изборните резултати са при 95 процента от обработените резултати в 77-те секции, в които регистриралите се за участие във вота членове на СДСМ са гласували, а окончателните резултати ще бъдат обявени след 48 часа, когато изтича срокът за възражения, обяви председателят на изборната комисия на Виктория Аврамоска-Мадич, според която изборите са преминали честно и демократично, а нарушенията, за които са получили сигнали "не оказват влияние върху крайния резултат".

„СДСМ доказа, че има демократичен капацитет, който, като председател, ще развивам. За мен победата означава огромна отговорност. В СДСМ победиха професионализмът и емпатията. Ще се ръководя от принципите за уважение и другарство. Време е за обновяване на СДСМ. Очаква ни период на промени, няма друг начин да си върнем доверието на гражданите.

Вярвам, че СДСМ ще се върне още по-силна. Обещавам, че няма да разделям, а ще обединявам, силно ще се противопоставя на онези, които поставят партията в своя услуга. Ще бъдем силна опозиция, ще бъдем коректив. Ще бъдем гласа на разума, на демокрацията и гражданите трябва да видят това у нас, за да го припознаят и те”, заяви Венко Филипче в краткото си обръщение, след обявяване на изборните резултати.

Йован Деспотовски от своя страна обяви, че над 10 000 членове на СДСМ, които са се регистрирали за участие в изборите не са могли да гласуват и ще внесе възражения за това в избирателната комисия.

„Като приятел се радвам за Венко, но не се радвам за СДСМ. Не може да се обявява избор на председател, преди на бъдат разгледани възраженията, защото е избран с по-малко гласове от тези, на които не е дадена възможност да гласуват”, заяви Деспотовски.

Третият кандидат за председател на СДСМ Александър Байдевски честити на Филипче избора и призова прекратеният конгрес на СДСМ да бъде довършен, за да бъде направен анализ на резултатите на СДСМ на парламентарните избори, които в Северна Македония се проведоха на 8 май, а СДСМ получи най-ниския резултат от съществуването си. Именно този резултат беше причина Димитър Ковачевски да подаде оставка и да се проведат днешните вътрешнопартийни избори.

Изборът на Венко Филипче не е изненада, медиите в Северна Македония предвиждаха този резултат, обяснявайки го с близките отношения между него и бившия премиер Зоран Заев, чийто мандат всъщност Венко Филипче ще довърши. Той ще бъде начело на СДСМ до 24 мар 2025 г., когато партията трябва да проведе редовни избори за председател, който ще има четиригодишен мандат начело на партията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крумов

    3 0 Отговор
    Не мога да обясня и не знам - защо македонците - ползват имана - като на деца - Ивица, Йовчо, само в тази няколко реда статия или каквото е там - сводка - има доста умалителни имена и всичко е - доста интересно.

    Иначе - ще им се наложи да вървят дълъг път - около 1000 години е отнело на българите - да имаме култура. Не - улична - а театрална например.
  • 2 Перо

    1 0 Отговор
    И тази партия е македонистка, но поне разбират значението на международните договори, въпреки че е съмнително, че ги изпълняват! Те са по-малкото зло за РСМ, в сравнение с ВМРО-ДПМНЕ!
Новини по държави: