Last news in Fakti

4 Юли, 2024 11:34 832 12

Фон дер Лайен отново поиска по две кандидатури за еврокомисари - на мъж и на жена

  • урсула фон дер лaйен-
  • еврокомисари-
  • мъж-
  • жена-
  • кандидатури

"Колкото по-късно една държава номинира кандидат, толкова по-голям ще бъде натискът да се предложи жена кандидат“, обяснява източникът

Фон дер Лайен отново поиска по две кандидатури за еврокомисари - на мъж и на жена - 1
Снимка: БГНЕС

Урсула фон дер Лайен, която бе повторно номинирана за поста председател на Европейската комисия, отново ще поиска от страните членки на Общността да номинират по двама кандидати за позициите на еврокомисари - мъж и жена, съобщава RMF FM, като се позовава на източник от Брюксел.

Въпреки че фон дер Лайен все още не е утвърдена на поста - гласуването в Европейския парламент ще е на 18 юли, процесът на разпределяне на ресорите в Европейската комисия и борбата за най-влиятелния от тях всъщност вече започна.

Урсула фон дер Лайен, както и при формирането на предишния състав на Европейската комисия, планира да поиска от страните членки да предложат по двама кандидати за еврокомисар - мъж и жена, за да се осигури баланс между половете.

"Колкото по-късно една държава номинира кандидат, толкова по-голям ще бъде натискът да се предложи жена кандидат“, обяснява източникът.

Към момента официално или полуофициално са се произнесли осем държави, като са издигнали предложения предимно за мъже.

Така отново бяха номинирани Валдис Домбровскис от Латвия, вицепредседател на ЕК, отговарящ за икономическите въпроси, и Тиери Бретон от Франция, който в предишния състав на органа се занимаваше с вътрешния пазар и укрепването на европейската отбранителна индустрия. За Фон дер Лайен може да е трудно да им предложи по-малко влиятелни позиции или да предпочете жена кандидат от тези страни.

Що се отнася до Полша, все още няма сигурност относно вероятните кандидати. Името на настоящия външен министър Радослав Сикорски често се появяваше в дискусиите, но той настоява, че е по-заинтересован да остане на поста си. Започна да се споменава и полският посланик в ЕС Пьотр Серафин. Процесът може да се забави от спорове дали кандидатурата на еврокомисар трябва да бъде одобрена от президента Анджей Дуда.

Както отбелязва RMF FM, кандидат-жена ще има по-голям шанс да получи по-влиятелен портфейл в Европейската комисия поради подхода на Фон дер Лайен, особено в случая с Полша.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    25 1 Отговор
    "либерално" разделение по полове ! Кадърността без значение ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вижте каква казва фанатичния Сталинист

    2 14 Отговор

    До коментар #2 от "Тема за размисъл":

    носител на 3 сталински награди Алексей Толстой:
    „Има две Русии. Първата – Киевската е с корени в световната и в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта тази Русия ги разбира така, както ги разбира и целия Западен свят.

    А има и една друга Русия – Московската. Това е Русия от тайгата, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази московска Русия от най-стари временна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и е заклет враг на Европа!”

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 кой каза

    3 1 Отговор
    дзундзула фондер лайнер ?
  • 7 Въйййй!

    10 0 Отговор
    "Фон дер Лайен отново поиска по две кандидатури за еврокомисари - на мъж и на жена"....АААААаааааа! НЕ ТАКА ! Не е честно така! Какви са тия мъже и жени? Не е демократично. Трябва комисарите да са човек 1 и човек 2, а може и двама небинарни или или поне единия да е с чифт органи и от двата пола.

    Коментиран от #11

  • 8 Булдог

    8 0 Отговор
    ,,Две какндидатури"-две карикатури! А, белезниците на таЯ кой ще и Тури!⁸
  • 9 мддам

    5 0 Отговор
    Половото равенство иска да поддържа!
  • 10 ЛГ.....Б..+/-

    1 0 Отговор
    Как така мъж и жена? Не може! Трябва да са от 51-ви и 54-ти пол, иначе бойкот на ЕС-то!
  • 11 Дрон да ти влезе в стаята, даноооо!

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Въйййй!":

    Туй ЕС е яко недемократично. Хамериканците им казаха , че понятието "жена" вече е заменено в правилният речник с "човешко същество с менструация", но не чуват тия дървени кратуни и това си е.
  • 12 Ендеракс

    0 0 Отговор
    А ние небинарните пак ли сме пренебрегмати?
Новини по държави: