11 Юли, 2024 03:11 2 100 21

11 юли 1995 г. Сръбският генерал Ратко Младич заповядва клането на мюсюлманите в Сребреница

  • ратко младич-
  • сребреница-
  • клане-
  • мюсюлмани

Сръбските военни вземат холандски сини каски като жив щит

11 юли 1995 г. Сръбският генерал Ратко Младич заповядва клането на мюсюлманите в Сребреница - 1
Снимка: БГНЕС

На днешния ден светът си спомня за кошмара в Босна и Херцеговина. На 11 юли 1995 година босненските сръбски сили нахлуват в Сребреница – град в защитената зона, охранявана от холандски мироопазващи сили на ООН. Жените, децата и възрастните са натоварени на автобуси и откарани извън града. 8 000 мъже и момчета остават.

Босненски сръбски войници дават шоколади на мюсюлмански деца, за да ги успокоят. Преди това те са ги отделили от бащите им.

Те са избити и погребани в масови гробове, пръснати около Сребреница. Холандските сини каски стават безучастни свидетели.

Конфликтът започва в средата на 1992 г., когато от Сребреница етническите мюсюлмани поставят началото на гражданска война. Те се обявяват за създаването на Босна и Херцеговина.

Кошмарът обаче идва през 1993 г.,

когато сръбската армия обсажда града. В продължение на 2 години в анклава липсват храна, лекарства и течаща вода, тъй като сърбите разрушават водопровода. Бедственото положение не се променя, когато ООН обявява Сребреница за "зона за сигурност" и изпраща там военен контингент от 600 души, снабдени с леко оръжие. Анклавът остава обкръжен от части на Корпуса "Дрина", които прогресивно ограничават наземния достъп на хуманитарната помощ.

Различни международни организации осигуряват хвърлянето на храна от хеликоптери. Докато не идва трагичната за босненци 1995 г. Сребреница е превзета за шест дни през юли 1995 от сръбския корпус. В бягството си жителите на анклава се разделят на две - една колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Останалите 20-25 000 души остават изтласкани в най-северните части на анклава и са обкръжени от подпалени къщи и армията на босненските сърби.

Следват 2 дни на терор, масови избирателни екзекуции, клане

и безобразно за 90-те години на миналия ХХ в. избиване на хора и изнасилвания. Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват най-малките деца с майките им на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански” зони. Повечето от депортираните оцеляват.

В Сребреница остават само мъжете и момчетата над 13 години. Майките им повтарят днес едни и същи изречения: "изтръгнаха ми го от ръцете", "тогава му чух гласа за последен път". На 14-ти юли холандски военни части обикалят района и не откриват нито един жив мюсюлманин. Клането на 8 000 мъже и деца е разпоредено от Ратко Младич. Според открити неотдавна документи, решението на Франция, Великобритания и САЩ да спрат бомбардировките, без да предупредят холандските власти, вероятно е отворило пътят към клането в Сребреница. Клането в Сребреница показва и неспособността на ООН да се справя с конфликтни ситуации. Ген. Ратко Младич успява да вземе за заложници 14 холандски сини каски. Те са използвани като „жив щит” срещу евентуалната намеса на Запада по време на избиването на цивилни граждани.

Клането провокира намесата на САЩ и НАТО,

която слага край на войната в Босна и Херцеговина. Подписано е Дейтънското споразумение. То разделя страната с малко под 4 милиона население на две части – Босненско – хърватска федерация, населена предимно с мюсюлмани и Република Сръбска. Босненските мюсюлмани, православните сърби и хърватските католици продължават да гледат едни на други с недоверие.

Страната непрекъснато е в политически хаос, който от години блокира реформите нужни за членство в Евросъюза. Босна и Херцеговина е една от най-бедните държави в Европа с безработица от над 40%.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Геноцидна Сърбия

    23 49 Отговор
    И днес е съюзник на империята на злото от Азия 🧐
    Някои неща не се променят 🙄
    България отново ще е пътеводител на славяните 💪
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ти колко си зле

    25 43 Отговор

    До коментар #2 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Просто не е истина 🙄
    Да защитаваш геноцид, защото някой се кланят по различен начин🤔
    Абсолютен талибан си. Сигурно си русофил🧐
    Със сигурност не си българин 😂

    Коментиран от #6

  • 4 ЗАЩО НИКОЙ НЕ БРОИ

    51 7 Отговор
    ВПАЛЕСТИНА КОООЛКОО ДЕСЕТКИ ХИЛ .ИЗБИХА .В ПЪЪЪЪЪТИ В ПОВЕЧЕ ОТ СРЕБРЕНИЦА ЗАЩО НИКОЙ НЕ СЕ ВЪЗМУЩАВА И НЕ ПИШЕ СТАТИИ..

    Коментиран от #15

  • 5 ПроЗЗЗт

    31 28 Отговор

    До коментар #2 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Русофил.Утре "братята" ти сърбе с удоволствие ще дойдат да колят и православни българи.Няма да е им за първи път
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДОСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Град Козлодуй":

    НЕМА ДА ОТИВАМ, ЩЕ ОСТАНА ТУК. ВИЕ СЕ СТОПЯВАТЕ КАТО НАЦИЯ.

    Коментиран от #11

  • 9 Абсолютна политическа измама

    17 3 Отговор
    Поддържана от така наречените средства за масова "информация".
  • 10 АУДИ

    31 6 Отговор
    Само че дефакто леко пропускате че са терористи тия и се опитват да откъснат част от суверенна държава,да не говорим за убийствата и изнасилванията извършеното тях преди сърбите да им отмъстят.

    Коментиран от #13

  • 11 прав си

    7 8 Отговор

    До коментар #8 от "ДОСТ":

    топим се а ти доказваш че вие сте паразити смучешщи от чужди народи !!! щом не искаш да си ходиш в “родината” ти значи си чист паразит така че не ми се хвали ами стани мъж и бегай в анадола или там от кадето са ти пра пра пра дядовците ти…всяко мюсли трябва да спре да се мисли за турчин ако икса да го приемем в българия като човек инъче си остава паразит!

    Коментиран от #20

  • 12 Хайде стига

    28 2 Отговор
    С тая Сребреница!Добрите американци разпаднаха държавата,разпалиха конфликт,пуснаха малко бомби с обеднен уран и доволни си заминаха от поредното зло,което са сторили.След себе си оставят разбити човешки съдби и смърт!Та Сребреница е само брънка от техните деяния!
  • 13 уйко калеко

    3 12 Отговор

    До коментар #10 от "АУДИ":

    Кой е искал да откъсне части от суверенна държава.За СРЕБРЕНИЦА СТАВА ВЪПРОС ЗА УБИЙСТВО НА ХИЛЯДИ МЪЖЕ И МОМЧЕТА НЕВЪОРЪЖЕНИ.За мен СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЧ е сръбския ФЕРДИНАНД ИЗИГРАЛ НЕГАТИВНА РОЛЯ В ИСТОРИЯТА НА СЪРБИЯ.Ако си бе стоял мирно и тихо може би сега СЪРБИЯ ЩЕШЕ ДА Е С ПЛОЩ НАД 130 000 КВ КМ.
  • 14 Да не да

    13 1 Отговор
    Някви американски организации намерили били наскоро документи.. НИМОЙ БЪДЕ?!
    Дано Дядя Вова ни избави от всичките тия
  • 15 Ще има и още

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "ЗАЩО НИКОЙ НЕ БРОИ":

    Всеки ден се брои и всеки ден се пишат статии ..... ама като гледам как пишеш, толкоз ги и четеш....
  • 16 Сила

    13 4 Отговор
    Сърбите са си гадове , но войната и кланетата на жени и деца ги започнаха бошняците (помаци) ......Младич се намеси да защити цивилното сръбско население .....!!!
  • 17 Шопо

    8 3 Отговор
    Национализма е визша форма на родолюбие.
    Да защитаваш родината и народа си не е престъпление.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ходил съм в Босна

    6 3 Отговор
    Преди три години. Знаете ли, че сега там има напълно муджахидински села и градчета, изкупени от афгански, уахабитски, иракски и други ислямистки "герои", в които не може да стъпи нито официална власт, нито някой неверник или обикновен помак? Цели райони са отцепени и се охраняват от всякакви талибани и ислямисти и се обособяват като ядра на ИДИЛ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 уйко калеко

    1 1 Отговор
    За съжаление ,където е замесена комунистическата идеология всичко се обърква,.ЮГОСЛАВИЯ възниква след края на ПСВ като кралство на сърби ,хървати и словенци .Кралството просъществува около 22 години с площ 250 000 кв. км. След края на ВСВ ВЕЧЕ ПО СЪВЕТСКИ МОДЕЛ СЕ СЪЗДАВА СФРЮ (ТИТОВА ЮГОСЛАВИЯ) и тогава се появяват държави като МАКЕДОНИЯ и БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА.ТАКЪВ ТИП ДЪРЖАВИ СЕ ПОЯВЯВАТ В СССР. (УССР,БССР) 1920-22 Г. И СЕГА ЕВРОПА БЕРЕ ГОРЧИВИТЕ ПЛОДОВЕ ОТ ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗ--ЗИЦА.