12 Юли, 2024 08:57 1 641 10

Япония се притеснява, че конфликтът с Тайван може да се разпространи и на нейни територии

  • япония-
  • тайван-
  • китай-
  • конфликт

„Не можем да отхвърлим възможността за засилване на напрежението поради увеличаващата се военната дейност“, заявява Япония

Япония се притеснява, че конфликтът с Тайван може да се разпространи и на нейни територии - 1
Снимкa: БГНЕС

Япония предупреди днес, че Китай рискува да засили напрежението около Тайван със своите военни учения, които частично изглеждат като подготовка на силите на Пекин за възможна инвазия на територията на самоуправляващия се остров, съобщи Ройтерс, цитирано от БТА. Япония се притеснява, че конфликт с Тайван може да се разпространи и на нейна територия.

„Не можем да отхвърлим възможността за засилване на напрежението поради увеличаващата се военната дейност“, заявява Япония за първи път в ежегодната си „Бяла книга на отбраната“.

С най-западния си остров, разположен едва на около 110 км от Тайван, Япония държи на своя територия 50 хил. американски войници, стотици американски бойни самолети и самолетоносачна ударна група, която Вашингтон може да разположи в защита на Тайван.

Японската „Бяла книга“ от 548 страници подчертава и плановете на Китай до 2030 г. да удвои ядрения си арсенал до над хиляда бойни глави.

Споменават се и плановете на Северна Корея да засили способностите си за нанасяне на ядрен удар с помощта на наблюдателни сателити и нови, по-модерни ракети, обсега на някои от които достига до САЩ.

Япония също така изразява загриженост от Русия, заради военните ѝ връзки с Китай и отскоро със Северна Корея.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕ МИ СЕ МИСЛИ

    12 2 Отговор
    КОЛКО "РЕСТО" ИМАТ ДА ВИ ВРЪЩАТ КИТАЙЦИТЕЕЕЕЕ.............ПО ДОБРЕ СИ ПРАВЕТЕ СЕП УКОТО У ВРЕМЕ.........
  • 2 ТаУмВзе

    13 2 Отговор
    Япончето да се Усети, че е Подписало Капитулация пред Краварите. Следва Хирошима и Нагъзаки де.
  • 3 Всъщност,

    7 7 Отговор
    И Китай, Русия и Северна Корея се притесняват от създаването на тихоокеанско НАТО, но това няма да спре процеса на създаването му.
  • 4 Госあ

    15 2 Отговор
    Япония беше тръгнала да преговаря за съвместно ползване на Курилските острови с Русия, с което Путин беше окей, за увеличаване вноса на ресурс от Русия и добри икономически отношения с Китай. Това го правеше Абе, който поради здравословни проблеми сам подаде оставка, но когато видя какво ще се случи със страната му реши отново да се кандидатира и беше застрелян. Поради простата причина, че щеше да бъде избран отново от японците. Сега им е назначена една мишка, която доведе Япония до най голямата криза от ВСВ насам. Положението с Корея - когато отношенията между двете Кореи се затоплиха невиждано, жидосаксоните изпратиха подводница с ядрени бойни глави в Южна Корея ?!?!
  • 5 да де

    17 2 Отговор
    Самураите да спрат да играят по свирката на говедарите и няма да има защо да се притесняват.

    Коментиран от #6

  • 6 Госあ

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Разбира се, че като страна в конфликт за Тайван стават мишена
  • 7 Тома

    10 2 Отговор
    Ако си крутуват и не уидисат на краварския акъл всичко ще е точно
  • 8 българина

    9 2 Отговор
    всички колонии на сащ трябва да се притесняват, че господарят им може да ги хвърли в огъня, за да му изкарат още малко пари или му решат някой друг кървав проблем.
  • 9 българина

    5 2 Отговор
    при една следваща война двата японски острова ще станат китайски.... да си знаят
  • 10 👏👏👏

    5 2 Отговор
    Дай боже 👍
    То не бяха коалиции против този или онзи инициирани от краваристан за да запазят тяхна "изключителност"🙄
    УСА трябва да се прекръстят на маймунката🙄😅😂🤣
Новини по държави: