12 Юли, 2024 10:36 1 700 1

Мицотакис към Северна Македония: Неспазването на подписаните договори ще застраши членство в ЕС

  • кириакос мицотакис-
  • гърция-
  • северна македония-
  • неспазване-
  • договори-
  • членство-
  • европейски съюз

По време на пресконференция в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон министър-председателят Кириакос Мицотакис отговори на загрижеността на гръцки журналисти

Мицотакис към Северна Македония: Неспазването на подписаните договори ще застраши членство в ЕС - 1
Снимкa: БГНЕС

Гърция за пореден път предупреди Северна Македония, че неспазването на споразумението за името между двете страни ще застраши пътя на балканската държава към членство в Европейския съюз, съобщава вестник "Катимерини", цитирано от БТА.

По време на пресконференция в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон министър-председателят Кириакос Мицотакис отговори на загрижеността на гръцки журналисти във връзка с поведението на премиера на Северна Македония и други висши служители. Тези длъжностни лица избягват да използват конституционното име на страната, като я наричат ​​просто "Македония“, в нарушение на Преспанското споразумение от 2018 г.

"Споразуменията трябва да се спазват, това е нещо, което подчертах вчера на пленарното заседание на НАТО. Вярвам, че всички наши съюзници разбират това. Искаме Северна Македония да предприеме стъпки към европейска интеграция, но това изисква спазване на международното право и споразуменията, които страната е подписала. Вярвам, че по един или друг начин ръководството на Скопие ще разбере това“, каза Мицотакис.

"Във всеки случай Гърция няма да разкрие в този момент дипломатическите оръжия, с които разполага, за да отговори на всяко потенциално настояване от страна на ръководството на съседната страна за тази тактика“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вики

    0 0 Отговор
    Фук ЕУ
Новини по държави: