12 Юли, 2024 14:11 977 3

След едноседмична ожесточена военна офанзива: Израелските сили се изтеглиха от град Газа

  • офанзива-
  • израелски сили-
  • изтеглиха-
  • газа

Гражданската служба за извънредни ситуации в Газа съобщи, че екипите са открили над 60 тела на палестинци, убити от израелските сили през изминалата седмица

След едноседмична ожесточена военна офанзива: Израелските сили се изтеглиха от град Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Израелските сили се изтеглиха тази нощ от няколко района на град Газа след едноседмична ожесточена военна офанзива, предаде Ройтерс като се позова на местни жители и спасителните служби. Операцията остави десетки убити хора, а също къщи и пътища в руини в най-гъстонаселения град в анклава, цитирано от БТА.

Десет месеца след началото на израелската военна кампания, чиято цел е елиминирането на „Хамас“, офанзивата в град Газа започна в момент, когато подкрепяните от САЩ посредници се опитват да финализират мирно споразумение, което да доведе до спиране на огъня и освобождаване на израелските заложници, отвлечени от палестинските бунтовници по време на атаката им от 7 октомври.

Гражданската служба за извънредни ситуации в Газа съобщи, че екипите са открили над 60 тела на палестинци, убити от израелските сили през изминалата седмица. Те са намерени от зоната от квартал "Тел ал Хава" до квартал "Сабра".

Повечето жители и спасителни екипи казаха, че докато израелските сили са се изтегляли от някои зони, израелски снайперисти и танкове са продължили да контролират по-високите части на града, като са предупредили хората все още да не се връщат по домовете си.

„Тела са разпръснати по улиците, разкъсани тела, има тела на цели семейства, открити са и телата на цяло семейство в дом, който е бил напълно опожарен“, каза пред контролираните от „Хамас“ медии говорителят на службата за гражданска защита в ивицата Газа Махмуд Базал.

Израелската армия съобщи вчера, че силите ѝ в град Газа са работили за ликвидиране на способностите на Хамас в града, и че тя „спазва международното право и взема възможните мерки, за да намали вредите върху мирното население“. Военните добавят, че това не може да се каже за „Хамас“.

Въоръжените крила на „Хамас“ и "Ислямски джихад" казаха, че са водили ожесточени битки срещу израелските сили, като са ги атакували с противотанкови ракети и минохвъргачки, при което са убили и ранили много хора. До момента израелската армия не е коментирала тези твърдения.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данко

    1 3 Отговор
    Малко са. Трябваше да са 100 пъти повече.
  • 2 Свети Валентин

    1 2 Отговор
    Престъпниците се крият зад гърба на жени и деца, в училище или болница. А и родителите на тези Престъпници ги подкрепят и сега- така че, каквото си Найроби, това и ще сърбаш.
  • 3 хххх

    4 1 Отговор
    Бити и отпорени!! А Хитлеряху говори за някакви "успехи". Фюрерчетата са изключително неадекватни!!