12 Юли, 2024 14:47 1 031 1

Ердоган: Истанбул би бил идеалното място за срещата на върха на НАТО през 2026 г.

  • турция-
  • нато-
  • истанбул-
  • среща на върха-
  • ердоган

Следващата среща на НАТО ще се проведе през юни 2025 г. в Хага, Холандия. 

Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред пресата във Вашингтон след срещата на върха на НАТО, че Истанбул може да е домакин на срещата на върха на НАТО през 2026 г. Ердоган сподели, че все още не е взето окончателно решение. Той обаче смята, че Истанбул би бил идеалното място за такова значимо събитие, предава БТА.

Следващата среща на НАТО ще се проведе през юни 2025 г. в Хага, Холандия.

Дискусиите относно избора на град-домакин за срещата на върха през 2026 г. продължават. Ердоган изрази увереност в способността на Истанбул да организира събитие от такъв мащаб.

Ердоган спомена стремежите на Турция да обнови черноморското споразумение за износ на зърно, като целта е да предоговори сделката в Истанбул, където първоначално беше подписана през юли 2022 г. Освен това Ердоган разкри амбицията на Турция да премине от наблюдател към пълноправен член на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), подчертавайки активното участие на страната в срещата на върха на ШОС в Астана по-рано този юли.

Стратегическите ходове на Турция на международната сцена подчертават нейните стремежи да играе ключова роля в оформянето на глобалните дела.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наме100

    0 0 Отговор
    Щом го казва значи ще стане.
Новини по държави: