12 Юли, 2024 15:23 1 265 2

Нидерландски съд отхвърли искане да блокира целия износ на части за изтребители F-35 в Израел

  • израел-
  • изстребители-
  • f-35-
  • съд-
  • блокира-
  • отхвърли-
  • иск-
  • износ

Неправителствените организации твърдяха, че Нидерландия е спряла директния износ на части за Израел, но е продължила да доставя части за изтребители в САЩ и други страни

Нидерландски съд отхвърли искане да блокира целия износ на части за изтребители F-35 в Израел - 1
Снимкa: БГНЕС

Нидерландски съд в петък отхвърли искане на правозащитни групи да нареди на страната да блокира целия износ на части за изтребители F-35, които може да попаднат в Израел, предава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Делото, започнато от правозащитни групи, включително нидерландското подразделение на Oxfam, последва решението на друг окръжен съд през февруари, че Нидерландия не може да изпраща части от F-35 на Израел поради опасения, че самолетите може да са замесени в нарушаване на международното хуманитарно право във войната в Газа.

Неправителствените организации твърдяха, че Нидерландия е спряла директния износ на части за Израел, но е продължила да доставя части за изтребители в САЩ и други страни. След това тези части могат да бъдат изпратени или използвани в самолети, предназначени за Израел, и това също трябва да бъде спряно съгласно по-ранната заповед.

Окръжният съд в Хага обаче заяви в прессъобщение, че тълкуването на решението от февруари от страна на неправителствените организации е твърде широко и Нидерландия спазва забраната за износ, както е наредено.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    5 2 Отговор
    Нидерландия , Финландия и Швеция са поредните марионетки на деменцията ,натикаха ги в терористичната организация НАТО ,а бяха мирни и уважавани страни !! Хак им е !!
  • 2 ами

    2 0 Отговор
    То си е документирано - САЩ са най-големите спонсори на Израел!
    Е, кой казва, че не спонсорират тероризма, който е държавна политика на Нетаняху?
Новини по държави: