16 Юли, 2024 05:16 657 1

Пол Кагаме е близо до четвърти мандат като президент на Руанда

  • руанда-
  • президент-
  • избори-
  • пол кагаме

Официалните резултати от изборите трябва да бъдат обявени до 27 юли

Досегашният президент Пол Кагаме е на път да спечели четвърти мандат на президентските избори в Руанда, предаде ДПА, цитирана от БТА.

При преброени близо 79% от всички подадени гласове Кагаме е събрал подкрепата на над 99% от гласовете, показват данни на избирателната комисия.

Двамата му опоненти - председателят на Зелената партия Франк Хабинеза и независимият кандидат Филип Мпаймана - са получили значително под 1%, съобщиха от избирателната комисия.

В понеделник право на глас имаха повече от девет милиона души, от които два милиона гласуваха за първи път.

Кагаме е президент на страната от 2000 г., но на практика ръководи Руанда от 1994 г. насам. Тогава, като лидер на Руандийския патриотичен фронт (РПФ), той се връща в Руанда от изгнание в Уганда и слага край на геноцида на милициите хуту срещу общността тутси. След това е министър на отбраната и вицепрезидент.

Партията на Кагаме, РПФ, вероятно ще се окаже и най-силната партия на парламентарните избори. За 80-те места в парламента се борят 670 кандидати. Особеност е, че жените депутати съставляват мнозинство в парламента.

Правозащитни организации критикуват преследването на опозиционери в източноафриканската страна с население над 14 млн. души.

Официалните резултати от изборите трябва да бъдат обявени до 27 юли.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    А СЕГА ТУТСИТЕ ПРАВЯТ ГЕНОЦИД СРЕЩУ ХУТУ
    ... МАЛКА НО ВАЖНА ПОДРОБНОСТ