16 Юли, 2024 14:31 1 257 16

Управляващата партия в Турция предлага увеличение на минималната пенсия в страната

  • турция-
  • управляващата партия-
  • увеличение-
  • минимална пенсия

Около 3,7 милиона от 15,8 милиона пенсионери в Турция получават минималната месечна пенсия, каза председателят на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието

Управляващата партия в Турция предлага увеличение на минималната пенсия в страната - 1
Снимка: БГНЕС

Управляващата партия в Турция изпрати в понеделник законопроект до парламента, който ще увеличи минималната пенсия с 2500 лири до 12 500 лири (378,05 долара) на месец и, както се очаква, ще наложи минимален корпоративен данък на големите мултинационални компании, съобщава News.bg.

Правителството по-рано заяви, че няма планове за увеличаване на минималната месечна вноска за тази година от 10 000 лири на пенсионер, позовавайки се на по-широките планове за затягане на фискалната политика и спестявания, предназначени да ограничат нарастващата инфлация.

Но с годишна инфлация над 71% миналия месец, удължавайки дългогодишната криза на разходите за живот за турците, основната опозиционна партия призовава за повишаване както на пенсионните плащания, така и на минималната заплата, която се задържа стабилна от януари.

Съгласно проектозакона, предложен от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, само минималното пенсионно плащане ще се увеличи до 12 500 лири, без увеличение за пенсионерите, които получават повече.

Около 3,7 милиона от 15,8 милиона пенсионери в Турция получават минималната месечна пенсия, каза председателят на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието Абдула Гюлер при представянето на последния план за спестявания.

Годишната инфлация спадна до 71,6% през юни от връх над 75% през май, започвайки това, което се очаква да бъде устойчив спад към около 42% до края на годината. Централната банка запази основния си лихвен процент на 50% през последните месеци след агресивна кампания за затягане.

Проектозаконът включва и нови планове за спестявания, целящи укрепване на справедливото данъчно облагане, включително минимален корпоративен данък.

Минимум 15% корпоративен данък ще бъде наложен на мултинационални компании, които имат повече от 750 милиона евро (817,58 милиона долара) годишни консолидирани приходи, става ясно от проектозакона, потвърждавайки предишни коментари на финансовия министър.

Планът също така повишава корпоративния данък за компании, които управляват проекти за публично-частно партньорство, включително нови мостове и магистрали, до 30% от 25%.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поп Алигорко

    7 1 Отговор
    Аллах да ги благослови!
  • 2 Ердо е популист

    2 8 Отговор
    И тия компании, като избягат Ердо ще налага данъци на краставичарарите.
  • 3 стоян георгиев

    4 13 Отговор
    Хубави пенсии .сто евро ще преядат турците.ердоган им донесе просперитет.преди години бг изселниците ни се хвалеха с пенсии сега драскат да си изкарат български.
  • 4 дядото

    18 3 Отговор
    и каква излезе тя.минималната пенсия в турция е по-висока от нашата,да не говорим че българите се късат да пазаруват и почиват на по-ниски цени в турско

    Коментиран от #5, #15

  • 5 стоян георгиев

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "дядото":

    Излезе обратното.минималнат пенсия в турция стана два пъти по малка от тази в бг а беше обратно преди ердоган.

    Коментиран от #7

  • 6 Хахаха

    12 2 Отговор
    Е...ати европейците сме,че то мин.пенсия в Турция по-голяма,а всичко е по-евтино.
  • 7 Математик

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Абе ти ма...умен ли си?Мин.пенсия става 378дол.У нас колко е.

    Коментиран от #8

  • 8 стоян георгиев

    3 13 Отговор

    До коментар #7 от "Математик":

    12000 лири при 110 лири за евро не са 370 долара..това са 110 еяро нашата пенсия минимална е 580 лева.умножи го по 55 и ще видиш колко е в лири.някъде около 30000 лири е бг минималната пенсия в лири.в статията са объркали вместо лева са писали долара.ама за теб и подобните няма зор.вас нали ви купуват на кило може и йени да напишат.

    Коментиран от #9

  • 9 хаха

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Една турска лира е равна на 0,09 стотинки, което показва, че 1 Български лев е близо 12 турски лири!

    Въпросът е защо лъжеш?
    Поради незнание, или целенасочено, защото такава е същността ти!

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Изселник

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "хаха":

    Човекът не лъже
    В момента 1 Турска лира е 0,05 значи една лира е 5 стотинки,пенсията ще стане 12500 по 5 стотинки е625 лв
    Това значи ,че с тази инфлация няма да минат и месец и покупателната стойност ще е по малка от сега
    Живея в Турция и знам как се живее като пенсионер защото съм пенсионер
    Ти който пишеш сигурно нямаш нищо общо с Турция и затова пишеш глупости и съм сигурен че си крол на управляващата партия

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Дааааа

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Изселник":

    Вие пък не се наядохте,при нас минималната сега стана 500 лв ,като не знаеш да не коментираш

    Коментиран от #12

  • 12 Изселник

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Дааааа":

    Знам
    При вас също не добре ,но при вас по малко работят даже не мислят за пенсия и естествено няма достатъчен внос за пенсиониране
    Ама при вас работят 3 години после 3 месеца берат круши в Европата и година и половина лежат и получават по 2000 лв от борсата
    На туй отгоре се оплакват
    Турция преди години когато се изселвахме 1989 година
    Тогава беше по добре
    Сигурен съм ,че коментарите ми са верни и няма да се харесат на много хора тук защото са тралове....
    Моите истини са за мен и д фугите не ме интересунат

    Коментиран от #13

  • 13 Такааа

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Изселник":

    Кой не работи не ,ние се пенсионираме с 40 години трудов стаж и на 65 години а вие там се пенсионирате с 25 години стаж и на 55 години възраст
  • 14 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "хаха":

    Я провери колко е една турска лира.предимгодининтурците вземаха двойни на нашите пенсии а сега са наполовина.а в турция им обръщат хастара от работа.ердоган ги съсипа,но ей такъв ви трябва на вас проруските мишки.
  • 15 Даа

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "дядото":

    При това, когато се говори за заплати и пенсии е Турция, винаги ги съобщават нето.Т .е. там минималната заплата е 20000лири.,нето е 17000. Тук казваме,че е 933лв.,но е брутна тая заплата. Дори в това отношение нашите използват трикове,за да изглеждат по високи стойностите
  • 16 Даа

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Изселник":

    Тогава ела да живееш тук,като не ти харесва там
Новини по държави: