18 Юли, 2024 16:52 726 2

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в блокиране на предложената мирна среща

  • азербайджан-
  • армения-
  • обвиниха-
  • взаимно-
  • блокиране-
  • предложената-
  • мирна среща

Както Армения, така и Азербайджан многократно са заявявали, че искат да подпишат мирен договор, за да сложат край на конфликта

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в блокиране на предложената мирна среща - 1
Снимка: БГНЕС

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в блокиране на предложената с посредничеството на Великобритания среща между техните лидери, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Това е поредният препъникамък по пътя към мирния процес, насочен към прекратяване на техния продължаващ повече от три десетилетия конфликт.

Както арменският премиер Никол Пашинян, така и президентът на Азербайджан Илхам Алиев са в Обединеното кралство за среща на върха на Европейската политическа общност в двореца Бленхайм, близо до Оксфорд.

Хикмет Хаджиев, външнополитически съветник на президента Алиев, заяви, че Армения е отхвърлила предложението двамата лидери да присъстват на обща среща с посредничеството на Лондон.

"Разглеждаме отказа на Пашинян за среща в Лондон като негово намерение да се оттегли от дневния ред за мир", посочи той.

Малко след това Министерството на външните работи на Армения съобщи, че Ереван е предложил на Азербайджан двустранна среща в Обединеното кралство, но Баку е отхвърлил поканата. Ведомството отбелязва, че предложението за среща остава в сила.

Пашинян и Алиев последно се срещнаха в Берлин през февруари, като тогавашната среща беше проведена с посредничеството на германския канцлер Олаф Шолц.

Както Армения, така и Азербайджан многократно са заявявали, че искат да подпишат мирен договор, за да сложат край на конфликта около сепаратисткия регион Нагорни Карабах.

Етническите арменци в Нагорни Карабах се радваха на фактическа независимост от Баку повече от три десетилетия до септември 2023 г., когато при светкавична офанзива Азербайджан си върна територията и прокуди около 100 000 арменци.

Оттогава двете страни продължиха мирните преговори, насочени към демаркиране на общата им граница с дължина 1000 км, която остава затворена и силно милитаризирана.

През май Армения върна на Баку четири изоставени азербайджански села, които контролираше от началото на 90-те години. Съдбата на още няколко села, разположени на малки анклави земя, заобиколени от територията на другата страна, остава неясна.

Освен това Азербайджан, чието население е няколко пъти по-голямо от това на дългогодишния му съперник, настоява Армения да промени конституцията си и да премахне косвеното споменаване на независимостта на Нагорни Карабах като част от мирния процес.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агата

    3 1 Отговор
    Армения е неверница , която се натиска ту на Русия ту на Франция, Америка. Тя е обречена заради тази лекота в политиката си.
  • 2 Армания

    4 0 Отговор
    От това има загуба най вече народа на Армения