Тема: Украйна

19 Юли, 2024 05:17 1 442 24

Зеленски ще говори за положението на фронта в извънредно заседание на британското правителство

  • володимир зеленски-
  • лондон-
  • правителство

Френският президент Емаюнел Макрон и новият британски премиер Киър Стармър обещаха да "засилят сътрудничеството" си в борбата с незаконната миграция

Зеленски ще говори за положението на фронта в извънредно заседание на британското правителство - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски ще участва днес в извънредно заседание на британското правителство, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на "Даунинг стрийт" 10.

От канцеларията на новия британски премиер Киър Стармър, който зае поста след победата на неговата Лейбъристка партия на парламентарните избори в страната в началото на този месец, съобщиха, че Зеленски ще запознае представителите на кабинета в Лондон с последните развития на фронта.

Още новини от Украйна

Украинският президент, чиято страна се съпротивлява срещу руската пълномащабна инвазия вече повече от две години, е първият чуждестранен лидер, поканен да говори лично пред британските министри, от 1997 г., когато тази чест бе оказана на тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън, отбелязва АФП. По онова време премиер на Обединеното кралство също бе лейбърист - Тони Блеър.

"Украйна е и винаги ще бъде в центъра на приоритетите на това правителство, така че е напълно уместно президентът Зеленски да направи историческа реч пред моя кабинет", заяви Стармър.

Очаква се двамата лидери също така да подпишат договор, насочен към укрепване на отбранителната промишленост на Обединеното кралство и Украйна и увеличаване на производството на военно оборудване и оръжия, посочва АФП. Предвижда се споразумението да позволи на Киев да получи финансиране в размер на 3,5 милиарда лири стерлинги (4,6 милиарда евро) в подкрепа на своите въоръжени сили и да позволи на британските и украинските оръжейни производители да инвестират в иновации и повишаване на потенциала си.

Вчера Зеленски участва във Великобритания в срещата на върха на Европейската политическа общност. Той призова западните партньори да прехващат руските ракети и дронове над Украйна - апел, който обаче бе отхвърлен от редица лидери.

Френският президент Емаюнел Макрон и новият британски премиер Киър Стармър обещаха да "засилят сътрудничеството" си в борбата с незаконната миграция и да "придадат нова динамика" на двустранното партньорство в сферата на отбраната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Макрон и Стармър разговаряха в кулоарите на срещата на върха на Европейската политическа общност близо до Оксфорд вчера.

Новият британски премиер зае поста след победата на неговата Лейбъристка партия на произведените в началото на този месец парламентарни избори в страната, която сложи край на продължилото 14 години управление на консерваторите.

Стармър и Макрон се разбраха следващата британско-френска среща на високо равнище да се състои догодина във Великобритания. Последната бе в Париж миналата година, когато британски премиер бе консерваторът Риши Сунак.

Стармър иска да изглади отношенията с Европейския съюз след трусовете, последвали Брекзит, отбелязва АФП.

"С поглед към бъдещето, Франция и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат във всички области на отношенията си", потвърдиха техните лидери в съвместно изявление след работната си среща.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕЛЯТА

    40 18 Отговор
    На 17 юли Росгвардия направи безпрецедентно предложение да предостави на ръководството на Руската централна банка правото да носи автоматично оръжие и пистолети. Нямам думи! Влизаш в банка и те посрещат с насочени цеви на АК! Тези са полудели!

    Коментиран от #9, #22

  • 2 ТаУмВзе

    21 34 Отговор
    Еврейна нацист им гепи кинтите на краварите, докато окраинците трябва да ги хрантутиме и тех де!
  • 3 Редник

    26 34 Отговор
    Просякът милионер. Трети сезон. ..
  • 4 плюс минус

    18 30 Отговор
    Мандатът му изтече.
    Защо не направят избори за нов президент?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ццц

    20 29 Отговор
    Дрогата не е президент от два месеца и сега е на трудов договор само при саксите. 😂. И без това свърши по-полезна работа за тях, отколкото за Украйна. Но защо трябва да разкарват един лъжец от Украйна, като си имат хиляди в Британското разузнаване? Плюс това от фронта знае само как се прави селфи. Тоя пудел и на стрелбище по панаирите в не е бил.
  • 9 ухльоф

    7 24 Отговор

    До коментар #1 от "БЕЛЯТА":

    Писанието ти какво общо има с темата?

    Коментиран от #10

  • 10 ТаУмВзе

    21 9 Отговор

    До коментар #9 от "ухльоф":

    Бате, имъш ли кyпeйки? Съфиря многу дубре, шъ знайш!

    Коментиран от #11

  • 11 ухльоф

    25 1 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    Къде се слагаш, ма? Аз съм върха!
  • 12 зелено скато

    7 20 Отговор
    първо ще го тракат баш арнаути и на Клона..Гаргите да го клюпат по очите....

    Коментиран от #13

  • 13 ухльоф

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "зелено скато":

    А теб кой ще те трака?
  • 14 Факт

    12 15 Отговор
    Нали си имат ,,британско разузнаване",защо им е надрусания лъжец?Пък и ,,Бесарабски фронт"публикува редовно сводки от фронта.
  • 15 Злобното Джуджи

    15 14 Отговор
    Няма какво да се говори, Украйна трябва да се освободи от монголския Агресор. Ру3наците обстрелват Украйна и Украйна трябва да има възможност да обстрелва Москва, само така монголците в Московията ще разберат какво е Война, да те бомбандират и да гинат мирни граждани. Докато касетъчен заряд не удари Червения площад и Киркоров москалите няма да се кротнат.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 дядото

    10 15 Отговор
    тази война явно не е на украйна.зелката няма ли украинско правителство където да говори,пък и защо ингилизите правят извънредно заседание за войната в украйна,явно тя е тяхна.
  • 18 Ама британското разузнаване

    4 13 Отговор
    не може ли да ги информира? Нали четат УНИАН?

    Или все намират причини да държат Зелко извън Украйна?
  • 19 Кво ша говори тоа

    3 7 Отговор
    наркоман, то се вижда, укрите са разбити, ежедневно по 2000 загуби в жива сила, техника се унищожава непрекъснато, а бе мъртвеца 404 да му разкажат жиците и да го ровят вече,а не да мрънка за пари и оръжие само тоя просяк.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Безпристрастен

    0 1 Отговор
    Говори пред народа си,пред своя Парламент,бе 🤡, - прошляка на планетата.Каква е ползата за обикновените хора в Незалежная,че щял да говори пред инглиш лордовете? Докога ще те търпи народа? Народ който мизерува и буквално умира изпращан насила в окопите.Ако се вдигне , заедно с онези- в окопите, кой е в състояние да ги спре? Ще ви пометат като цунами,и никой- нито вътре,нито отвън,ще посмее да гъкне.
  • 22 Мухаа ха!

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "БЕЛЯТА":

    Слушай приятел! Говориш за ЦБ на Руската федерация.Не за някаква мижава ,частна банка,или филиал.Ти как си представяш,охраната на Федералният резерв и форд Нокс, с какво се охранява! С палки и пистолети? Там имат цяла армия- в буквалния смисъл на думата, разполагаща от леко ,стрелково оръжие,до БТР,танкове, включително ПВО система. Същото важи за ЦБ на Руската федерация.Там е валутния и златен резерв на цялата държава.Ти какво си мислиш,че дори нашата БНБ е с мижава охрана?

    Коментиран от #23

  • 23 Госта..

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мухаа ха!":

    Той нищо не мисли, защото няма с какво .
  • 24 пенко

    0 2 Отговор
    АБЕ ЗЕЛЕ ОНСКИЙ - КОЛКО ЦИОНИСТИ ИМА В БРИТАНСКИЯ --- ПЛЯМПАМ МЕНТЯ ???????????????
Новини по държави: