19 Юли, 2024 14:47 2 116 5

Съпругата на Педро Санчес отказа да отговаря на въпросите в съда относно обвиненията в корупция

  • педро санчес-
  • съпруга-
  • бегоня гомес-
  • съд-
  • обвинения-
  • корупция

"Клиентката ми не даде показания не защото има какво да крие, а защото нейният адвокат ѝ препоръча да не го прави".

Съпругата на Педро Санчес отказа да отговаря на въпросите в съда относно обвиненията в корупция - 1
Снимка: БГНЕС

Бегоня Гомес, съпругата на испанския премиер Педро Санчес, се яви в съда, но отказа да отговори на въпроси относно обвиненията в корупция и търговия с влияние по дело, което накара съпруга ѝ да обмисли дали да подаде оставка през април, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Изслушването в Мадрид днес е част от предварителното разследване дали Гомес е използвала позицията си на съпруга на премиера, за да осигури спонсори за университетски магистърски курс, който е ръководила.

"Нашата позиция е, че това дело е напълно безпочвено", посочи нейният адвокат и бивш министър на вътрешните работи Антонио Камачо, след като Гомес напусна съда.

"Клиентката ми не даде показания не защото има какво да крие, а защото нейният адвокат ѝ препоръча да не го прави".

На Гомес беше позволено да влезе и излезе от съдебната палата през подземния паркинг, като по този начин избегна десетките репортери отвън.

Тя не е коментирала публично случая, но Санчес категорично отхвърли обвиненията срещу нея, заявявайки, че те са неоснователни и оркестрирани от десни политически врагове.

В края на април Санчес си взе петдневна почивка от задълженията си, за да прецени дали да подаде оставка, след като съдът започна разследването. В крайна сметка той реши да остане на поста.

Делото беше заведено чрез уникален испански правен инструмент - т.нар. "народно обвинение" - който позволява на частни лица да подават наказателни жалби срещу трети страни. Съдиите могат да решат дали да се задействат по жалбите, или не, и не всяко обвинение води до съдебно разследване.

Жалбата срещу Гомес е подадена от антикорупционната активистка организация "Манос Лимпиас" (Чисти ръце), ръководена от Мигел Бернад, адвокат и политик, който се е кандидатирал за крайнодясната партия на европейските избори.

Друга крайнодясна партия - Vox, също се присъедини към ищеца и нейният адвокат, евродепутатът Хорхе Буксаде, заяви, че ще поиска от следователя да призове Санчес, за да даде показания.

Разследването се стреми да оцени поведението на Гомес, откакто Санчес стана министър-председател през 2018 г., уточни съдът.

Договорите, свързани с фондовете на Европейския съюз, ще бъдат проверявани отделно от европейския прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    3 0 Отговор
    Испанският съд накара такива футболни звезди да си платят далаверите че тази п.атка няма да и наведат главичката

    Коментиран от #2

  • 2 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    Епа, она вече е вътре с двата крака!:) Така и бил казал адвокатът !:) Дано обвиненията не издържат в съда!:) Е! Да , ама това не е България!:)
  • 3 СС-Панцеркорпс

    2 0 Отговор
    Крадлива и лъжлива комунистка. Каква изненада.
  • 4 Мдада...

    1 0 Отговор
    Повсеместно калинки...
  • 5 дон санчес

    0 0 Отговор
    Човек от народа и съпруга-селянка преключват кайто винаги със дело и съд.
Новини по държави: