21 Юли, 2024 04:42 1 309 11

Ердоган: Мирът на Кипър минава през решението за двете държави

  • ердоган-
  • кипър-
  • независимост-
  • окупация

50 години от разделянето на Острова на Афродита

Кипър е част от нашата душа. Разрешаването на кипърския проблем е възможно само въз основа на признаването на съществуването на две държави на разделения остров. Турция е готова да осигури траен мир в Кипър.

Това заяви днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който присъства на церемониите по повод 50-годишнината от десанта на турската армия в Северен Кипър, който Анкара нарича "мироопазваща операция", предават турските медии, цитирани от БТА.

Ердоган присъства и на военния парад в турската част на столицата на Кипър – Никозия. От своя страна гръцкият премиер Кириакос Мицотакис присъства на прояви в гръцката част на Острова на Афродита.

За участие в тържествата днес в Северен Кипър заедно с президента Ердоган пристигнаха председателят на турския парламент Нуман Куртулмуш, председателят на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели (съюзник на управляващата Партия на справедливостта и развитието - бел. авт.), лидерът на Партия "Велик съюз" Мустафа Дестиджи, министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар, министърът на здравеопазването Кемал Мемишоглу, министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу и редица депутати.

В признатата само от Анкара т. нар. Севернокипърска турска република (СКТР) пристигна и лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Йозгюр Йозел, както и председателят на Добра партия Мюсават Дервишоглу, информира турското издание „Икономим“.

Ердоган поднесе венец пред паметника на Ататюрк в Никозия, след което присъства на парада по случай днешния празник (в признатата само от Турция СКТР – бел. авт.) на булевард „Фазъл Кючюк“.

Фактът, че всички сме тук, без да правим разлика между управляващи и опозиция, показва значението, което отдаваме на кипърската кауза, каза днес Ердоган.

Бих искал да благодаря на всички политици и председатели на нашите политически партии, които с присъствието си вдъхнаха кураж на кипърските турци, добави турският държавен глава.

Той изтъкна, че на острова не е възможно федеративно решение, като добави, че Турция е готова да осигури траен мир в Кипър.

Разрешаването на кипърския проблем е възможно само въз основа на признаването на съществуването на две държави на разделения остров, каза Ердоган.

През 1974 г. кипърски гръцки националисти и тогавашната управляваща диктатура в Атина искат да обединят Кипър с Гърция, което води до военен преврат на острова. За да предотврати обединението с Гърция, Турция се намесва с военни сили. Оттогава островът е разделен.

Гръцката страна окачествява събитията от преди половин век като инвазия на острова от турските сили, докато турската страна определя случилото се като „Кипърска мирна операция“.

През 1983 г. в северната част на острова е провъзгласена Севернокипърската турска република (СКТР), която и до днес е призната само от Турция.

През 2004 г. целият остров е приет в Европейския съюз като държава. Де юре целият остров е член на ЕС оттогава, но правото на ЕС се прилага само в южната част, което означава, че островът е де факто разделен.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ердоган

    9 6 Отговор
    България е част от нашата душа !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Въпрос

    8 0 Отговор
    И там ли искат да разпалят конфликт? Те си живеят прекрасно заедно, но не-трябват им войни, за да бълват оръжия. Безмозъчни същества ни управляват.

    Коментиран от #5

  • 5 Стамат

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Въпрос":

    Живеят си прекрасно само тези в гръцката част. В турската не са толкова добре. Затова искат обединение, ама Ердоган не им дава. В ислямските диктатури е така.

    Коментиран от #11

  • 6 А защо тези главочи плюят по Путин?

    7 4 Отговор
    Има ли разлика, от това, как Путин си събира руските земи, а този анадолец какво прави с Кипър, отиде и си отцепи 1/3 и си я направи турска?! Сега и Китай ще си вземе Тайван, утре България ще си вземе Македония и така докато свят светува, винаги ще се менкат територии. А как САЩ се сдоби със земята която ползва днес! И какви са тези двойни стандарти, краварите забраняват на Иран да си прави ядрена бомба, а самите те даже я ползваха върху Япония!? Как го раздават краварите, мислят се за господарите на Земята ли? Лъжат се, край с господството им, времето им изтече!

    Коментиран от #7

  • 7 Мунчо юмручето

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "А защо тези главочи плюят по Путин?":

    Много точно казано значи за турската инвазия не виждат и не им пречи а за руската е проблем както албанците и косово което им изнася на тях е правилно което не водят война и се говори че другия е лош
  • 8 Това

    3 10 Отговор
    Това е гръцки остров и турците нямат място там. Незаконно нахлуване на Турция.
  • 9 Еджевит

    3 0 Отговор
    Айше се прибра от почивка
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Много прекрасно живеят

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Стамат":

    С тубите и на опашка в турската част за вода 😂😂😂