21 Юли, 2024 16:00 966 10

Президентът Лай Чин-те: Тайван трябва да защити суверенитета си

  • тайван-
  • президент-
  • лай чин-те-
  • защити-
  • суверенитет

Лай, който встъпи в длъжност през май, и неговата управляваща Демократическа прогресивна партия (ДПП) отстояват отделната идентичност на Тайван от Китай - позиция, която често предизвиква гнева на Пекин

Президентът Лай Чин-те: Тайван трябва да защити суверенитета си  - 1
Снимка: БГНЕС

Тайван трябва да защити суверенитета си и да познава собствената си култура и история, каза днес президентът Лай Чин-те (Уилям Лай) и отхвърли „погрешното убеждение“, че островът може да послужи като база за „превземане“ на Китай, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Лай, който встъпи в длъжност през май, и неговата управляваща Демократическа прогресивна партия (ДПП) отстояват отделната идентичност на Тайван от Китай - позиция, която често предизвиква гнева на Пекин, който разглежда острова като неделима част от китайската територия.

В реч на годишната конференция на ДПП президентът подчерта, че хората които са се борили за въвеждане на демокрация в Тайван, преди падането на военното положение през 1987 г., са имали ясна представа за мястото на острова в света.

Те „не се поколебаха да пролеят кръвта си и заложиха живота си, за да развенчаят погрешното убеждение, че „Тайван е база за превземане на континенталната част (на Китай)“ и поставиха началото на националната политика за поставяне на Тайван на първо място“, каза Лай, който е и председател на ДПП.

„Сега нашата отговорност е да обединим хората, да се противопоставим, на анексирането (от Китай) и да защитим националния суверенитет“, каза Лий.

Той произнесе речта си на тайвански език (бел. Ройтерс: хокиен), а не на основния за правителството - мандарин, отбелязва Ройтерс.

„Трябва да дадем най-доброто от себе си, за да позволим на хората в цял Тайван да разберат историята и културата си и да създадем национална идентичност, с която 23-те милиона души, живеещи в Тайван, да бъдат общност по съдба“, добави той.

Службата по въпросите на Тайван в Китай засега не е коментирала изявлението, но Пекин нарича Лай „сепаратист“.

Тайванският президент отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, заявявайки, че само народът на Тайван може да реши своето бъдеще. Той многократно е предлагал преговори с Пекин, но е получавал отказ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бен Ходжа

    12 5 Отговор
    Лай - какво подходящо име. Ще лае срещу Китай в угода на господарите си от САЩ, които щели да засилват присъствието си в южно-КИТАЙСКО море. Ама то не е южно-американско, айде вкъщи...

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Факти

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "бен Ходжа":

    Тайван не е китайски от 150 години. Китай не е допринесъл с абсолютно нищо за развитието му. Тайван сам избира съюзниците си и с право не иска да е подчинен на една диктатура. Хората там не искат да губят свободата си.

    Коментиран от #4

  • 4 Точен

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Факти":

    Поправка: от 50 години.
  • 5 Керванът

    2 1 Отговор
    Си върви, кучето си лаи
  • 6 хр. грозев предателят

    3 1 Отговор
    Лай Китай не Русия по точно Путин който само фъфли , хленчи и се оплаква .Така ,че може да те стане тясно на острова за да се харесаш на Задокеанският окупатор нагнетяваш обстановката , с единствена цел да докажеш ,че ще бъдеш предан на господаря си.
  • 7 Край

    3 0 Отговор
    Няма как китайски остров да защитава някакъв национален суверенитет защото няма такъв и не е нация. Си ще им го обясни подробно …
  • 8 Оксиморон

    2 1 Отговор
    Много ме кефят краварските подлоги като заговорят за суверинитет.
  • 9 Сър Пичук

    1 1 Отговор
    Ако се позволи на Русия да победи Украйна, това ще развърже ръцете на Китай.
    А след това на всички, които имат претенции към чужди територии и могат да ги вземат със сила в нарушение на международните норми и закони.
    И ще настъпи хаос и световна война, защото всеки ще се хвърли да помага на някой.
  • 10 Госあ

    0 0 Отговор
    Цял свят е признал идентичността на Китай, демократическата партия обаче иска да променя този статут. На това му се казва сепаратисти. Испания ги би такива много и ги вкара в затвора. Да видим с тези какво ще се случи, но ще бъде добре ако Китай успее да предотврати много кръвопролитен конфликт. Това ще бъде трудно, защото тези ще мобилизират насилствено много хора