25 Юли, 2024 12:57 1 069 6

Румъния търпи земеделски загуби от 2,8 милиарда евро заради сушата

  • румъния-
  • суша-
  • земеделски-
  • загуби-
  • милиарда евро-
  • сушата

Сушата е засегнала почти половината от производството на пшеница и царевица в Румъния.

Румъния търпи земеделски загуби от 2,8 милиарда евро заради сушата - 1
Снимка: БГНЕС

Земеделски загуби от 2,8 милиарда евро търпи Румъния заради сушата, съобщава в свой материал вестник “Адевърул”, като се позовава на най-новата официална информация на Министерството на земеделието и развитието на селските райони, предава БТА.

„Щетите от сушата в момента се оценяват на 1,8 милиарда евро, като загубите от посевите от царевица са около 6 милиона тона, тези от пшеницата – 1 милион тона, загубите от рапицата се оценяват на 400 000 тона, а тези за слънчоглед - на 800 000 тона“, обяснява за изданието Чезар Георге, консултант по експорт на селскостопански продукти.

„Към тези щети от 1,8 милиарда евро обаче се добавят разходите за сеитба на 1,76 милиона хектара, което вдига общите загуби до 2,810 милиарда евро“, допълва земеделският специалист.

Сушата е засегнала почти половината от производството на пшеница и царевица в Румъния. Запасите от вода на големи площи са почти изчерпани, а в близо 500 населени места, включително общини, са въведени ограничения на водоподаването на населението. Специалистите обясняват, че лошото тепърва предстои: изменението на климата причинява огромни финансови загуби не само на държавата, която ще трябва да плати компенсации, но и на фермерите, които от една страна имат по-високи разходи за сеитба, а от друга изключително намаленото производство.

Това лято Румъния е изправена пред най-дългата гореща вълна, коментират местните медии. През юли много дни подред температурите се задържаха над 40 градуса в южната част на страната, където се намират основните земеделски площи. Горещата вълна и липсата на вода влошиха перспективите за реколта от летните култури в Румъния. В юлската си прогноза Европейската комисия ревизира надолу добивите от пет основни култури, за които Румъния е сред основните износители.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мамалига

    6 1 Отговор
    Толкова плодородни земи отхапаха от България и реват. Да ги дадат на България и да гледат как нашите алчни земевладелци ще извадят по четири реколти.
  • 2 вие си ги избрахте

    4 0 Отговор
    тее си решат проблема както всеки път, нашите проблеми кой ще ги реши, след като матриала гласува за българоубийци
  • 3 А ИЗМАМНИЦИТВ ОТ НАШТА

    5 0 Отговор
    ЗЪРНЕНА БОРСА НЕСКА КАЗАХА ЧЕ ЦЕНАТА НА ЗЪРНОТО ПАДАЛА ЩОТО НАВСЯКЪДЕ ИМАЛО СВРЪХ ПРОИЗВОДСТВО...
  • 4 стига стари дъвки

    3 0 Отговор
    Загуби?!? Загуба е термин означаваш, че вече си притежавал нещо и без да си имал желание, по някакви непредвидени обстоятелства, вече не го притежаваш Кога ще се престане със спекулациите за загуби на още не спечелени средства. Кой какво си е планирал след време да спечели, но сметките му излезли криви не може да се нарече загуба. Предполагах, че авторите на материали и редакторите в медиите в които се публикуват да знаят български език. Иначе непрекъснато и навсякъде по медиите ни предупреждават да пишем на български, а в някои медии дори и когато в коментара няма една чужда дума или буква различна от кирилица. Така са намерили начин да ти блокират коментара, че и IP адреса и да не можеш да публикуваш разобличаващо някого мнение.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 един

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "стига стари дъвки":

    Като влагаш пари в едно производство и не можеш да си ги върнеш с предвидената печалба какво е?Или ти си мислиш че този който произвежда той не е човек и няма разходи за храна,отопление и т.н.!Това при една неблаго приятна година,а ако се случат няколко тогава кво правим,малко по-малко изяждаш всички резерви и после..!?Хайде мисли малко по-задълбочено..!
Новини по държави: