28 Юли, 2024 04:31 1 422 0

"Хизбула" очаква "сурова" контраатака от Израел след смъртоносния обстрел на Голанските възвишения ВИДЕО

  • хизбула-
  • ливан-
  • израел-
  • голански възвишения

Ливанското правителство заяви, че осъжда "всички актове на насилие и атаки срещу всички цивилни"

След вчерашния смъртоносен ракетен удар по окупираните от Израел Голански възвишения, ливанското проиранско движение „Хизбула“ очаква възможна "сурова" контраатака от Израел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Ние сме в готовност от месеци и сме нащрек за всяка атака от страна на врага“, казаха източници на „Хизбула“ пред ДПА.

„Това не е нищо ново, ние сме в постоянна готовност“. Сега „Хизбула“ очаква потенциално "сурова атака", се казва в съобщението.

Единадесет деца и младежи бяха убити, когато ракета, която според Израел е изстреляна от „Хизбула“, удари вчера футболно игрище на Голанските възвишения.

„Хизбула“ обаче заяви в изявление, че няма нищо общо с нападението.

Ливански медии съобщиха, че тази милиция е евакуирала около 100 от своите постове в южните предградия на Бейрут, които са крепост на движението.

В допълнение към почти всекидневния обстрел по южната граница и по цели по-дълбоко в Ливан, израелската армия при няколко удара уби и командири на „Хизбула“.

През последните месеци „Хизбула“ и израелската армия водят в най-тежките боеве помежду си след Втората ливанска война през 2006 г.

По-нататъшна ескалация на сраженията и прерастване в пълномащабна война би имала непредвидими последици за региона, като проиранските милиции в Ирак, Сирия и Йемен също вероятно ще разширят атаките си срещу Израел и неговия най-важен съюзник – САЩ, отбелязва ДПА.

Ливанското правителство заяви, че осъжда "всички актове на насилие и атаки срещу всички цивилни", след като ракетна атака доведе до смъртта на 11 души на окупираните от Израел Голански възвишения, предаде ДПА.

„Взимането на прицел на цивилни е грубо нарушение на международното право и противоречи на принципите на хуманността“, се казва в изявление на правителството, според ливанската държавна информационна агенция ННА (NNA).

Временните сили на ООН в Ливан ЮНИФИЛ (UNIFIL) заявиха, че поддържат контакт със страните, за да се опитат да намалят напрежението.

Израелската армия обвинява подкрепяната от Иран милиция „Хизбула“ в Южен Ливан за вълната от ракетен обстрел.

Според израелските военни ракета е ударила село Мадждал Шамс на Голанските възвишения.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел осъди "кървавата баня" и поиска независимо разследване, предаде Франс прес.

"Шокиращи кадри от футболното игрище в друзкото селище Мадждал Шамс. Остро осъждам тази кървава баня. Нуждаем се от независимо международно разследване на този неприемлив инцидент. Призоваваме всички страни да проявяват максимална сдържаност и да избягват нова ескалация", заяви Борел в прессъобщение, публикувано в социалната мрежа „Екс“.

Белият дом потвърди своята "непоколебима подкрепа" за Израел вчера след ракетна атака, предаде Франс прес.

„САЩ ще продължат да подкрепят усилията за прекратяване на тези ужасни атаки“ на границата между Ливан и Израел, заяви говорител на Съвета за национална сигурност, посочвайки, че този „въпрос е „абсолютен приоритет“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА