28 Юли, 2024 05:29 1 136 2

Израел атакува пост на Хизбула в град Ал Хиям в Южен Ливан

  • израел-
  • хизбула-
  • ливан

Тел Авив смята, че атаката срещу друзското село Мадждал Шамс в Голанските възвишения е извършена от иранска ракета Falaq-1

Израел атакува пост на Хизбула в град Ал Хиям в Южен Ливан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтребители на израелските ВВС атакуваха пост на шиитската милиция Хизбула в град Ал Хиям в Южен Ливан в отговор на ракетни атаки срещу Голанските възвишения и Горна Галилея.

Както съобщи телевизионният канал Al Jadeed, самолетите са извършили две атаки срещу базата на шиитски бойци, атакували са огневи точки и складове за боеприпаси.

По-рано израелската артилерия откри силен огън в покрайнините на село Шебаа, откъдето, според израелските военни, е започнала атака срещу друзското село Мадждал Шамс в Голанските извори. В резултат на падането на една от ракетите на спортната площадка там загинаха 12 деца.

"ВВС на Израел нанесоха удари по редица цели на терористичната организация "Хизбула" както дълбоко в ливанската територия, така и в Южен Ливан, включително по скривалища за оръжия и терористична инфраструктура ", се казва в изявлението на израелската армия.

Хизбула заяви пред командването на Временните сили на ООН в Ливан, че групировката не е автор на ракетната атака.

„Причината за смъртта на цивилни е падането на израелски противоракетен боеприпас“, се казва в изявлението „Ислямската съпротива не е отговорна за този инцидент“.

По-рано говорителят на UNIFIL Андреа Тененти каза, че "миротворците са загрижени за възможността за разширяване на конфликта в Южен Ливан след обстрела на село Маждал Шамс в Голанските извори". Командването на Сините каски е в постоянен контакт с ливанската и израелската страна за намаляване на напрежението по границата, каза той.

На 27 юли шиитската милиция Хизбула изстреля над 100 снаряда от ракетни системи за многократно изстрелване по израелски позиции в Голанските възвишения и Горна Галилея от Южен Ливан. Според военното резюме на формацията, публикувано в нейния канал Telegram, са проведени общо 12 операции срещу вражеските сили в отговор на убийството на четирима бойци на ислямската съпротива по време на нападение на израелските военновъздушни сили над град Кфар Кила.

Израелските военни смятат, че атаката срещу друзското село Мадждал Шамс в Голанските извори е извършена от иранска ракета Falaq-1 от арсенала на Хизбула. Както каза пред репортери говорителят на израелските сили за отбрана Даниел Хагари, това заключение е направено въз основа на оглед, извършен на мястото на инцидента.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    4 2 Отговор
    АБЕ МОЖЕ ДА Е ИЗРАЕЛСКА ПВО РАКЕТА
    .... НИ ЩОМ ЦИОНИСТИТЕ СА КАЗАЛИ ВОЙНА...
    ... ЩЕ ИМА ВОЙНА
    ....
    ЕВРЕИТЕ СА СИ НАУМИЛИ ДА ЗАПАЛЯТ ТРЕТАТА СВЕТОВНА ... ЗЕЛЕНСКИ Е ЧАСТ ОТ ЗАГОВОРА

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.