30 Юли, 2024 13:25 1 452 7

Италия се стреми към укрепване на търговските връзки с Китай, заяви Джорджа Мелони

  • италия-
  • китай-
  • търговски връзки-
  • джорджа мелони

Мелони уточни, че италианските инвестиции в Китай са около три пъти повече от китайските инвестиции в Италия.

Италия се стреми към укрепване на търговските връзки с Китай, заяви Джорджа Мелони - 1
Снимка: БГНЕС

Италия се стреми да укрепи сътрудничеството си с Китай с "ясно ребалансиране на търговията". Това заяви италианският премиер Джорджа Мелони пред медии по време на посещението си в Китай, предаде "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Мелони уточни, че италианските инвестиции в Китай са около три пъти повече от китайските инвестиции в Италия.

"Явно искаме да работим за премахване на пречките за достъпа на нашите продукти до китайския пазар," подчерта премиерът.

По думите на Мелони, посещението ѝ има за цел да засили сътрудничеството с една от най-големите икономики в света и да изравни търговските връзки. Това е първото посещение на италианския премиер в Пекин, след като миналата година Италия напусна водещата инициатива на китайския президент Си Дзинпин - "Един пояс, един път". Въпреки това, Мелони посочи, че иска да възстанови баланса на връзките с Пекин.

Италия е от стратегическо значение за Китай, тъй като може да се окаже модериращ глас в рамките на Европейския съюз, докато 27-те членки на блока подкрепят Комисията за митата върху китайските електрически автомобили.

През 2019 г. Италия стана единственият член на Групата на седемте индустриализирани демокрации, който се присъедини към инфраструктурната инвестиционна схема "Един пояс, един път", целяща възраждане на древния търговски път на коприната. Миналата година, под натиска на САЩ, страната напусна програмата. Въпреки това, Италия все още има желание да развива търговските си връзки с Китай.

"Както съм казвала много пъти, ние бяхме единствената нация сред големите нации на Западна Европа, която беше част от Пътя на коприната. Но не бяхме нацията, която имаше най-добра търговия с Китай. Далеч от това," каза Мелони пред репортери ден след срещата си със Си.

По време на среща в пекинската държавна къща за гости, Мелони каза на Си, че Италия играе важна роля в отношенията на Китай с ЕС и добави, че се надява на търговски отношения, които са "колкото е възможно балансирани".

Членовете на ЕС ще гласуват през октомври дали да наложат повече мита върху китайските електромобили. Италия е една от страните, които са посочили, че ще подкрепят предложението.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    10 0 Отговор
    Тая е толкова хлъзгава,че дори не се изчервява когато лъже.И умее да се върти във всички посоки.

    Коментиран от #3

  • 2 факуса

    7 0 Отговор
    ха ха пъпешке,нале отказахте от пътя,нещо взехте да давате задна "великите" ама длъжници
  • 3 Трол

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    Италианската Корнелия Нинова.
  • 4 Талибан

    8 0 Отговор
    Нали уж силна икономика голям БВП ракети за укра а ляга по гръб на Си? Няма да е първата още бая ше легнат.
  • 5 Госあ

    3 0 Отговор
    Президентът изглежда ведър в компанията на Мелонита. Само че ако върти номера, нема да минат. Да се благодари че има възможност за инвестиции в Китай ! А защо спират китайските в Италия ? М ?

    Коментиран от #6

  • 6 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Защото Италия полегна под Хегемона и се отметна от всички договори с Китай.
  • 7 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЛЕКО И ИРОНИЧНО УСМИХНАТИЯТ КИТАЙ --КЪМ ВСИЧКИ ЖЕНСКИ НОМЕРА ---СЛЕД ИЗПРАТЕНАТА ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ - САМА В КИТАЙ - СЪПРУГА -- МИШЕЛ -!?!?!?!?!!?!?
Новини по държави: