1 Август, 2024 05:34 3 102 23

Проф. Владимир Чуков: Хания не взимаше решенията

  • исмаил хания-
  • хамаз-
  • израел-
  • владимир чуков

Няма перспектива за успешни преговори между Израел и Хамас, заяви арабистът

Впечатляващ е начинът, по който е извършена операцията, при която бе ликвидиран Исмаил Хания с една управляема ракета в спалнята си в 02.00 часа. Всичко е направено изключително прецизно, избрано е времето и мястото, не става ясно обаче как и кой я е изстрелял тази ракета. Виждаме какво означава разузнавателна операция, какво означава логистика и технологично превъзходство на израелските служби.

Това каза пред “Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него Иран не може да тръгне в открита конфронтация с Израел, защото ще деблокират отношенията си със Запада. "Ако тръгнат към примирение с администрацията на САЩ, това не може да стане ръка за ръка с широкомащабна операция. Начинът, по който е предприета и реализирана тази операция е в някаква степен път в амбициите на новия президент. Той очаква общ отговор на “Хамас" и "Хизбула", като напомни за друга прецизна операция извършена 12 часа по-рано - ударът на Израел в Бейрут", отбеляза проф. Чуков.

Той очерта основните разлики между "Хизбула" и "ХАМАС", които по думите му са огромни: "Едните са шиити, другите са сунити. Едните са част от Ислямска република Иран 1982 г., идеологически са тъждествени с деноминацията, която управлява в Ислямската република - шиити, джафарити. Част са от финансовата империя и организационното тяло на Ислямската република. Ръководителят на Ислямската република се явява и върховен съдия при споровете в самото движение. Те са първоешалонни проксита и бяха поканени да заемат мястото на Касем Солеймани като колективно тяло, след като той беше убит в началото на 2020 г. и на негово място беше назначен Исмаил Хания. “Хизбула" е част от революционната гвардия. "ХАМАС" са сунити, не са създадени от Ислямската република, тяхното минало е на Палестинските мюсюлмански братя, създадени 50-те години на миналия век. При тях има едно лъкатушене - по-близо до Иран или по-близо до радикалните сунити или революционните сунити, които се представляват от “Мюсюлмански братя". В организация “Хамас" съществуват две крила, едното по-близо до Иран и то беше ръководено от военния министър на “Хамас", които беше убит в Бейрут. А Хания се считаше, че е един от тези, които са близо до Иран. Има и такива, които са по-близо до автентичните “Мюсюлмански братя", верни на сунизма", отбеляза проф. Владимир Чуков.

Той обърна внимание, че между Израел и палестинската групировка няма перспективи за успешни преговори. "Месеци наред преговарят, контактуват, стигат до близко споразумение, под натиска на САЩ, Катар и Египет, но винаги имаше нещо, което пречеше. След убийството на Исмаил Хания едва ли ще тръгнат нещата така, че все едно нищо не се е случило. Хания беше външното лице на “ХАМАС", но практически не взимаше решения за преговорите. Преговорите се решават от Яхия Синуар, лидерът на “ХАМАС" в Газа. В тази ситуация няма да има някакви сериозни преговори и резултати. На фона на това, което се случи в израелския лагер, много силно влияние оказва радикалното ядро, представлявано от двамата министри Бен Гвир и Смотрич. От това, което се случи и в Бейрут и в Техеран, ситуацията е повече от песимистична", коментира проф. Чуков.

Арабистът коментира в ефира на "Фокус" и реториката на турския президент - Реджеп Ердоган срещу Израел. Той отбеляза, че политиката на турския държавен глава към Израел е лъкатушеща. "В края на миналата година той беше по-скоро на страната на “ХАМАС". Под натиска на общественото мнение и електоралната му маса започна да дава отбой и в един момент премина на 180 градуса. Реториката на Ердоган е за вътрешнополитическо обслужване. Вербалната битка, психологическата битка, медийната битка между Тел Авив и Анкара е наистина най-силната и радикална. Но на този етап няма перспективи да се мине към нещо по-материално, единият нарича Бенямин Нетаняху Хитлер, а другият му връща - помислете си каква бе съдбата на Саддам Хюсеин", подчерта арабистът.

Той припомни, че преди 7 октомври е имало голяма доза оптимизъм и възможност за установяването на дипломатически отношения между Саудитска Арабия и Израел. "Възможността да мине т.нар. Индийски коридор и индийските стоки да минат в Европа през нашите територии - за съжаление всичко това отиде по дяволите. И отново се върнахме на старите фронтове между държавата Израел и тъй наречената Съпротива, тоест Иран и съответните проксита", заключи проф. Владимир Чуков.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    22 8 Отговор
    Този е голям специалист по арабите и Израел. Обаче нито една негова прогноза не се е сбъднала. Но пък иначе говори много аргументирано по всички телевизии. Обаче пък нито една прогноза не му се е сбъднала. Но пък знае всичко за арабите. Обаче пък нито една прогноза не му се е сбъднала. Обаче все него го канят по студията. Но пък.....

    Коментиран от #13, #16

  • 2 ТаУмВзе

    12 10 Отговор
    Много ясно, че бункерното с токчетата взема решенията, не ухания.
  • 3 Последния Софиянец

    7 13 Отговор
    рублочуков

    Коментиран от #6

  • 4 Диана

    9 15 Отговор
    Аз не мисля, че евреите са убили Хания. Фактът за такава прецизност при изстрелването на убийствената ракета не се потвърждава от грубите израелски акции, унищожаващи хиляди невиини хора. По-скоро тук се е намесила САЩ с нейните разузнавачи и снайперисти и какви ли не още интригантски подходи и т.н. Евреите са по-опасни отколкото съм си мислела! А американците ми се струват доста неразумни хора, почти слепи политици, виждащи сами парите там, където се намират хората. Не ви ли направи впечатление как едно от последните публични изявления на Нетаняхо беше в типичен стил "Зеленски" - Натаняху се учи от всеки калпазанин, който му е от полза , значи. Наглостта му, "тропане с крак", отношение, унизително за всеки човек, но явно не и за американците - те дори не го забелязват като че ли! Онези като ги изкомандват и тези слушкат и изпълняват значи...Какво толкова да му мислят? Това са пари, а парите не меришат, значи...Европейския съюз е същия!...Във Великобритания негрите правят на смешки англичаните - лъжат ги и ги командват както си искат, да не говорим за Зеленски, който им стана пръв приятел, значи...Позволяват на злото да расте, а после се чудят от къде тези убийства и нещастия...Ами...Няма от къде, значи...

    Коментиран от #20

  • 5 Диана

    6 10 Отговор
    Но е хубаво, че премахнаха терориста, наред е онова в имлантите от блатата, султанчето.

    Коментиран от #9

  • 6 Бъркаш го с Боян Чуков

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Той е Рублочуков.

    Коментиран от #7

  • 7 ТаУмВзе

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бъркаш го с Боян Чуков":

    тоя тоже
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Диана

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Диана":

    Така си ми писал, че излиза, че аз съм написала това...Явно още спиш, значи...както и да е...Терористите знаят, че са обречени. Те са приели явно Смъртта за по-добро решение от Живота, от Този живот...И за това са виновни евреите!...Когато някой тормози толкова много хора до такава степен, че да им направи живота толкова черен, че да хванат оръжията, това съвсем не е игра на сила, а си е жива трагедия...Евреите родиха терористите днес! Но...никой не им обръщаше внимание...Терористите започнаха ритуални убийства по целия свят и пак никой не се опита да ги разбере и помогне, а ги изкараха тях виновни. Нахвърлиха се върху тях като към някакви комари, които ги хапят в следобедната им дрямка! - ще ме хапеш ли?! На ти на тебе! - и и "цап" ще ги размажат, значи...Красота, значи...Човек да се чуди да се смее ли или да плаче...
  • 10 Студопор

    10 2 Отговор
    Къде е Иран? Къде е Ливан? Къде са Хамас и къде е Чуков? При все, че е арабист, това включва познания за език, бит и култура. Не го прави политически експерт. Човека се изказа, че от убития не зависело нищо...!
    Е явно е зависело, след като някой е вкарал толкова много труд да го очисти.
    Честно - даже не знам защо даваме трибуна на хора, които са нищо повече от учители по еди-какъв си език.

    Коментиран от #14

  • 11 ЕВРОАТЛАНТ

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "ЕЛЕНА":

    Вече на всички ли ни е разрешено да убиваме когото си искаме или само на Израел??
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Европеец

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Подкрепям написаното в коментара, говори аргументирано, но в прогнозите така наречения арабист е кръгла, ама кръгла нула.....
  • 14 Европеец

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Студопор":

    Подкрепям на писаното в коментара...... Даскала го изкарват голям специалист, но всъщност само заработва хонорари по телевизиите и е кръгла нула, въпреки че звучи аргументирано.... Преди ми беше интересно да го слушам, но само докато се убедих че той и брат му са гола вода.....
  • 15 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    "Големият специалист" Чуков не знае, че самолет F35 чукна Хания с високоточна бомба.
  • 16 Запознат

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Най-обикновен лаладжия.
  • 17 Смешник

    1 0 Отговор
    На този нищо не му се разбира Говори някакви общи приказки
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Данчев дианче

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Диана":

    Вземи прочети една книга, че си неграмотна и неинформирана
  • 21 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    А, ОТГОВОРЪТ !?!?!?!? КОЛКО НЕВИННИ ЕВРЕИ ЩЕ БЪДАТ УБИТИ ПО СВЕТА !?!?!?!?!? ДНЕС ЕВРЕИТЕ ЖИВЕЯТ В СОБСВЕННИЯ СИ КОНЦЛАГЕР - ИЗРАЕЛ !!! АМИ ТЕЗИ ПО СВЕТА --- ВСЕКИ ДЕН МОЖЕ ДА ГИ УБИЯТ -И ДЕЦЕТА ИМ ---КАК СЕ ЖИВЕЕ КАТО ДЖАНГЪЛ !?!?!?!?!?!??

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 111

    1 0 Отговор
    И колко ще бъдат убити по света ва, Пеньо ? То и ти всеки ден може да бъдеш убит, макар че от теб нищо не зависи.