1 Август, 2024 16:51 821 6

Европейският регламент за изкуствен интелект влиза в сила с преходен период до 2026 г.

  • европейски регламент-
  • изкуствен интелект

Държавите членки разполагат със срок до 2 август 2025 г. да определят национални компетентни органи, които ще наблюдават прилагането на правилата за системите с ИИ и ще извършват дейности по надзор на пазара.

Европейският регламент за изкуствен интелект влиза в сила с преходен период до 2026 г. - 1
Снимка: Shutterstock

От днес влиза в сила Европейският законодателен акт за изкуствения интелект, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия, цитирано от News.bg.

Държавите членки разполагат със срок до 2 август 2025 г. да определят национални компетентни органи, които ще наблюдават прилагането на правилата за системите с ИИ и ще извършват дейности по надзор на пазара. По-голямата част от правилата на Акта за ИИ ще започнат да се прилагат от 2 август 2026 г.

Актът за ИИ е първият в света всеобхватен регламент относно изкуствения интелект, който има за цел да гарантира, че ИИ, разработен и използван в ЕС, е надежден и предлага защита на основните права на хората. Регламентът цели създаването на хармонизиран вътрешен пазар за ИИ в ЕС, като се насърчава внедряването на тази технология и се създава благоприятна среда за иновации и инвестиции.

За да се преодолее преходният период преди пълното прилагане, Комисията изработи Пакта за ИИ. С тази инициатива разработчиците на ИИ се приканват доброволно да приемат ключови задължения по Законодателния акт за ИИ преди законоустановените срокове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    11 1 Отговор
    Първо да видят дали ИИ няма да излезе хетеросексуален , че Урсулианците ще пенясат !!!

    Коментиран от #4

  • 2 травеститаПиш

    0 3 Отговор
    урааа
  • 3 Сократ

    9 0 Отговор
    Поради липса на естествен интелект, се развива изкуствения такъв.
  • 4 шегичка

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Не бе изкуственият интелект ще препоръча ЕС да се саморазпусне.
  • 5 АКушерката

    5 0 Отговор
    когато и да ритне камбаната все ще е късно.
  • 6 Страшен Новоговор

    2 0 Отговор
    Изкуствен и Интелект. Булекзит.