9 Август, 2024 11:25 4 480 28

Сръбският президент каза, че се готви военен преврат в страната

  • александър вучич-
  • вучич-
  • сърбия-
  • преврат-
  • литий-
  • балкани

Властта в Сърбия няма да бъде сменена на улицата, заяви президентът на Сърбия

Сръбският президент каза, че се готви военен преврат в страната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че властта в Сърбия няма да бъде сменена на улицата и с насилие, а на избори и че "хайката" около лития е започнала с цел той и властта в Сърбия да бъдат свалени, съобщи Танюг, предаде БТА.

„В Сърбия правителството ще бъде избрано на избори. Фактът, че някои хора си мислят, че ще променят нещо с насилие, няма да промени нищо. И не мисля да бягам и да отида някъде другаде“, каза Вучич снощи във видеообръщение в социалната мрежа Фейсбук.

На протестиращите, които вчера му изпратиха съобщения след заплахите, че ще го изгонят отвъд Дрина, Вучич каза, че Сърбия е всичко за него и че той живее за страната. „През всичките тези години съм живял за решаването на всеки проблем в Сърбия. Борил съм се за всяка победа в спорта, културата, преди всичко в икономиката, но също и в политиката. (...) Сърбия е мястото, където съм се родил, Сърбия е мястото, за което всичко съм дал, която даде всичко на мен. Сърбия е мястото, където ще умра. Никога няма да я напусна и ще се боря заедно с вас, докрай, за модерна и достойна Сърбия", подчерта Вучич.

Той отбеляза, че няма да има добив на литий поне две години, но "хайката" около лития е започнала, защото целта е той и властта в Сърбия да бъдат свалени, както и че той винаги ще бъде на страната на народа и никога няма да позволи дори едно дете да се разболее

Същевременно председателката на сръбския парламент Ана Бърнабич заяви, че обявеният протест за събота в Белград няма нищо общо с лития и че единствената му цел е свалянето на президента на Сърбия Александър Вучич. „Протестите „срещу лития“ са обобщени в това изречение от един от редакторите (на статия в портала nova.rs): "10 август е новият 5 октомври" (когато с масови протестни демонстрации бе свален режимът на Слободан Милошевич). Вучич трябваше да дойде на власт, за да започне изграждането на пречиствателни филтри в нашите топлоелектрически централи, за да получи първи зелени киловати от възобновяеми енергийни източници, да въведем първите електробуси в градския транспорт, да затворим котлите за мазут”, посочи Бърнабич снощи в социалната мрежа "Екс".

Тя допълни, че всичко това е направено откакто Сръбската прогресивна партия е на власт, а не преди това.

Сръбските медии цитират и говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, която предупреди за "опит за дестабилизация на Сърбия". Захарова посочи, "че по вече създадена схема сега се използва въпросът за експлоатацията на литий и под прикритието на екологични опасения се провежда подривна акция срещу държавното ръководство с цел ескалиране на ситуацията", пише "Политика".

"Анализът на текущата ситуация в приятелска Сърбия показва многократни опити на определени злонамерени сили да активират известния разрушителен арсенал с цел подкопаване на вътрешнополитическата ситуация в тази страна. Акцентът е върху използването на далечни от политиката теми като претекст за предизвикване на обществено недоволство с цел подкопаване на стабилността и в крайна сметка дискредитиране на законно избраното правителство", заяви Захарова, цитирана от белградския вестник "Политика". "Така някои псевдодемократични кръгове цинично искат напълно естествената грижа на гражданите за околната среда да се трансформира в протестно движение", посочи говорителката на руското външно министерство.

"Считаме подобна тактика за разрушителна и безотговорна. Злоупотреби от този вид, особено в настоящите турбулентни условия, представляват пряка заплаха за Сърбия, поставят под въпрос постоянните усилия на нейния президент и правителство да гарантират устойчивото развитие на страната и благосъстоянието на нейните граждани и възпрепятстват воденето на независим и принципен курс както във вътрешните работи, така и на международната арена“, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Русия по повод очакваните утре протести на опозицията в Сърбия, пише вестник "Политика".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм веган

    35 34 Отговор
    Вучич е мъж с главно Ж. Идол на копейките и българомразците.

    Коментиран от #7

  • 2 Пут кинаж

    21 13 Отговор
    Като тръгнат тайно да те изнасят от страната ти да не си забравиш картината дето наш Буци ти я подари
  • 3 Ами дааа

    8 7 Отговор
    По добре късно, отколкото още по късно!
  • 4 Запознат

    17 6 Отговор
    Нали продават оръжие на Украйна, а путин е недоволен.
  • 5 П.Утин

    8 7 Отговор
    Не не....., ..не мога такива неща да правя !
  • 6 Олеее

    13 7 Отговор
    Днес Марийчето се е хвърлила в защита на Руските опорки и интереси в България. Поредните измишльотини и пропаганда, покажете фактите господа драскачи

    Коментиран от #27

  • 7 Ивелин Михайлов

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Аз съм веган":

    То и веганите всичките сте с главно Ж 🤣🤣🤣

    Коментиран от #10

  • 8 Сърбия

    13 14 Отговор
    е трън в очите на либерастите и и сороси!
  • 9 1944

    11 8 Отговор
    брейййй сръбската булонка са праи на зеленски. само дет не е чул че в швеция откриха големи находища литий.
  • 10 Аз съм веган

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ивелин Михайлов":

    Да се срещнем и да видим, искаш ли?

    Коментиран от #16

  • 11 Наш Радев

    9 7 Отговор
    и с военен преврат не мож го мръдна. Така му се услади да е Големият Брадър, че ще се окопае и няма да се сдаде. Ще прави, ще струва, ще шикалкави, но не и не! Може и балони с фирмена продукция от "Софийски сметища да ни спуска от самальота. Нямам му доверие.

    Коментиран от #24

  • 12 Сърбия ще се върне в лоното на

    8 5 Отговор
    Демокрацията ако трябва и със сила !
    Лепа Брена от Браила
  • 13 Гунчо

    6 3 Отговор
    Явно е гушнал доста пари, обещавайки на западняци безпроблемен добив на литий, защото сега, вместо "няма да добиваме изобщо!", непрекъснато твърди за "поне в близките две години". Т.е. не се отказва от добива.
  • 14 Лебедовата песен

    10 6 Отговор
    На всички диктатори 😂
    Улицата няма да ни смени. Народа няма право да определя 😂😂😂
    Едни и същи са с Ботокса😂😂😂
  • 15 Ако властта в Сърбия

    13 3 Отговор
    се смени, макетата осиротяват.
  • 16 Боруна Лом

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Аз съм веган":

    ЕЙ ВАГИНЕ, НЕ СЕ ПРАЙ НА МЪЖ, ЗАЩОТО ЩЕ ЯДЕШ НЕМИТИ МОРКОВИ!

    Коментиран от #23

  • 17 И на

    9 7 Отговор
    Сърбите им писна от дружбата с маскалята

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ма_ка ви факти

    5 2 Отговор
    666 не спат
  • 20 Кви избори , бе вучич

    4 4 Отговор
    Вашите югоизбори, в които другите нямат шанс, айде скрийте се сатрапите на милошевич

    Коментиран от #22

  • 21 Дедо

    5 3 Отговор
    Последни напъни на бако САЩко да се прави на велик.
  • 22 Я па ти,

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Кви избори , бе вучич":

    Гласувал ли си в Сърбия та знаеш или това плащат?
  • 23 Веган

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Боруна Лом":

    Ти мити ли ги ядеш
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сънувал е

    3 4 Отговор
    Търси си повод за затягане на диктатурата в Сърбия.
  • 26 Ха-ха-ха

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "И на":

    Напротив сърбите не са като нас дупедавци.Благодарни са на руснаците че са единствените които ги защитиха когато нато ги бомбардира. И не забравят че ние сме дали небето си за да ги бомбардират. А щом като става въпрос за литий, работата е от ясна по-ясна кой толкова се е загрижил за "демокрацията" в Сърбия.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Джо

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ха-ха-ха":

    Слагай запетайки ако ако знаеш къде.
Новини по държави: