23 Август, 2024 03:02 2 723 51

23 август 1939 г. Преди 85 години чрез тайни споразумения Сталин и Хитлер поделят Европа

  • хитлер-
  • сталин-
  • подялба-
  • европа-
  • пакт молотов-рибентроп

Дипломатическа прелюдия преди кървавата Втора световна война

23 август 1939 г. Преди 85 години чрез тайни споразумения Сталин и Хитлер поделят Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Пактът Молотов-Рибентроп, сключен преди 85 години на 23 август 1939 г., между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи. Последвалите масови депортирания и убийства, извършени от страна на сталинизма и нацизма, спадат към категорията на военните престъпления и престъпленията против човечеството.

На 23 август 1939 г. СССР и Германия сключват договор за ненападение, известен като пакта Молотов-Рибентроп. Той е подписан в Москва от съветския външен министър Вячеслав Молотов и германския му колега Йоахим фон Рибентроп. На церемонията присъства лично Йосиф Сталин. Договора е написан в два екземпляра – на руски и немски език и се състои от 7 члена и секретно приложение.

В резултат на всички тези действия в състава на СССР са включени значителни територии с население 14 млн. души. Границата на страната е отместена на запад в различни места на разстояние от 300 до 600 км.

Договорът се смята за една от най-важните стъпки, довели до избухването на Втората световна война. Той е прекратен на 22 юни 1941 г. при нападението на Германия срещу СССР.

Преди това обаче на 1 септември 1939 г. Германия напада Полша. Съюзниците на Варшава – Великобритания и Франция, обявяват на 3 септември война на Германия. Но те не оказват реална военна помощ на полското правителство, което осигурява бърза победа на Хитлер.

В новите международни условия ръководството на СССР пристъпва към реализация на договореностите от август 1939 г. На 17 септември, след разгрома на полската войска от немците и падането на полското правителство, Червената армия навлиза в Западна Белорусия и Западна Украйна. След капитулацията на Полша в средата на месеца, войната навлиза в период на сравнително ниска активност, известен като Странната война.

През 2008 г. на пленарната сесия на Европейския парламент беше приета писмена декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма. Декларацията бе приета, за да се запази паметта за жертвите на масово депортиране и изтребление от страна на двата режима.

Все пак трябва да признаем, че през декември 1989 г. Върховният съвет на СССР, приема Постановление на Съвета на народните депутати на СССР за политическа оценка на пакта за съветско-германско ненападение от 1939 г., където осъжда секретните протоколи към договора, като ги окачествява като лична воля на управляващите, нямащи нищо общо с желанията на съветския народ.

Ето какво пише в Голямата съветска енциклопедия по този въпрос:

"Позицията на западните държави предопредели провала на московските преговори и постави Съветския съюз пред алтернатива: да се окаже в изолация пред пряката заплаха от нападение от фашистка Германия или, изчерпал възможностите за съюз с Великобритания и Франция, да подпише предложения от Германия договор за ненападение и така да отложи заплахата от война. Обстановката направи неизбежен втория избор. Сключеният на 23 август 1939 г. съветско-германски договор способства за това, въпреки сметките на западните политици, световната война да започне със сблъсък вътре в капиталистическия свят."


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не е нужно

    10 5 Отговор
    Не е нужно да уточняваме известната наша поговорка ""сметка без кръчмар"" е валидна за случилото се! И за двете засегнати страни.............

    Коментиран от #4

  • 2 Иван

    28 36 Отговор
    Западните държави се "подиграват" на Сталин - когато предлага общ фронт срещу Германия. Франция е имала много силна армия, танкове. Обаче - се оставят на Хитлер.

    В случая Русия не е имала друг избор, освен да отложи войната. Колкото и да е - 2 години са си 2 години.
  • 3 Историята

    11 14 Отговор
    Ще си повтори отново с Тръмп и Путин. Познайте ние с кой ще бъдем.

    Коментиран от #6, #8, #10, #19

  • 4 Европеец

    12 22 Отговор

    До коментар #1 от "не е нужно":

    В Природата има цикличност, вероятно и сега ще дойде времето и в момента отново да бъдат преразпределение нещата в така наречената Европа, е разбира се ако до тогава не сме се самоунищожили.... Сталин и Хитлер безпорно са двама титани от близкото минало...
  • 5 Гошо

    7 7 Отговор
    А на 30 септември ще отбележиш ли събитието довело до 23 август 1939 г или ще ни обясняваш ,че Библията на Гутенберг е излязла на тази дата,а може и да ни осведомиш ,че Хенри IV е станал крал ,а пък Сюлейман I султан
  • 6 12340

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "Историята":

    С нае. аните, както винаги!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 сфгхдх

    9 11 Отговор
    Както винаги грешната страна.
  • 10 тъулът

    9 13 Отговор

    До коментар #3 от "Историята":

    Както винаги грешната страна.
  • 11 Нищо не си поделят

    15 16 Отговор
    Еле па цяла Европа.
    Сталин, след като очистил голяма част от генералите, се е чудил как да осигури безопасност на СССР.
    Затова е била и войната с Финландия.
    А Западът зверски е грабил Германия след Първата Световна Война, французите са им взели дори и баражите.
    И така са създали условия за реваншизъм.
    И техните банкери после са финансирали военната машина на Хитлер.
    Така че да се не се правят на ощипани госпожици.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абсурдистан

    34 22 Отговор
    Само още една история е толкова извратена, колкото руската -македонската. Били принудени!!! А кой ги е принудил да обучават в СССР немски офицери, кой ги е принудил да отпразнуват поделянето на Полша със съвместен парад, кой ги е принудил да избият хиляди полски офицери? Комунизмът и нацизмът са двете страни на една монета!

    Коментиран от #21, #41

  • 14 Дитмар

    21 28 Отговор

    До коментар #12 от "Хелмут":

    Лицемерите зад Океана след ВСВ изтеглиха да работят за тях топ инженерите и медицински изроди, служили на Хитлер. На никого не са предявени обвинения за военни престъпления. ...

    Коментиран от #36

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 хихи

    6 6 Отговор
    Винаги от страната на Булката.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ван Дал

    21 5 Отговор
    Що!? 1945 та с Чърчил и Рузвелт в Ялта какво правят с Европа!?
  • 19 някой

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Историята":

    Както винаги , от страната на булката . Само дето десетина, станали много богати фамилии ще успеят да избягат със заграбеното . Както някога Фердинанд , с една влакова композиция ценности.
  • 20 00001

    11 4 Отговор
    Причината за нападението на Германия срещу СССР е точно не спазването на този договор от СССР.Договора е подписан на 23 август, на 1 Септември Германия напада Полша, на 16 септември договора е одобрен от Върховния Съвет на СССР, това също е денят в които се подписано примирие с Япония след битката при Халкин Гол.На 17 септември СССР напада в гръб Полша, Полша капитулира на 27 септември, Договвора е за две сфери на влияние разграничителната линия е северната гранница на Литва.Полша е разделана по Линията Карзон, след ВСВ СССР заграбва територията на Източна Полша която е 1.5 пъти по голяма територия от на сегашна Полша

    Коментиран от #22

  • 21 Стара библейска мъдрост

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Абсурдистан":

    Когато сочиш сламката в чуждото око , погледни първо гредата в своето . Нормално ли е ? Циклично ли е? Лош шанс на съдбата ли е ? Една и съща територия през десетилетия да бъде опустошавана . !812 г. , 1917-1922г. , 1941г., 1988г. 2014 -----------
  • 22 някой

    10 7 Отговор

    До коментар #20 от "00001":

    Причините за войната, Хитлер ги е описал в една негова книга , много преди това . И тази книга беше забранена много дълго време. Основната причина за всяка една война , се нарича - Ресурси . СССР се разшири в своите исторически граници отнети му през ПСВ . На германците ли да ги оставят? Цялата политика на западният свят е била Германия да се възроди , и да влезе в пряк брутален сблъсък със СССР . Бедата на Германия идва от там , че фюрера е бил откачен , и си е помислил , един ден да завладее целият свят . И западният свят вижда , че повече не може да го контролира . Ако Германия завладее ли цялата ресурсна , и човешка база на СССР , Европа + Азия , тогава са "Чао" .

    Коментиран от #25

  • 23 падналия ангел

    14 2 Отговор
    Абе преди това с Мюнхенското споразумение започва една подялба на едни територии, ама кои сме ние да ги съдим! "Мюнхенското споразумение от 1938 година е споразумение, съставено в Мюнхен на 29 септември 1938 година и подписано на 30 септември същата година от премиера на Великобритания Чембърлейн, премиера на Франция Даладие, райхсканцлера на Германия Хитлер и премиера на Италия Мусолини. Споразумението уговаря предаването на Судетска област от Чехословакия на Германия."
  • 24 Доктор Манчев

    8 5 Отговор
    Не може да бъде! Ама те рашистите винаги са невинната жертва, а сега изведнъж извършвали престъпления против човечеството

    Коментиран от #42

  • 25 Торбалан

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "някой":

    Ей верно ли?!? Какво прозрение! Как никой пък до този момент не се сети
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Реално и факт

    9 11 Отговор
    Не ви ли е срам да пишете такива работи и да учите младите на лъжи. С този договор Сталин просто сложи червена линия пред Хитлер която бе приемлива от него към момента да не я пресича и завземе с цел приближаване съм СССР. Хората виждаха че Хитлер мачка и гази в Европа и се чудиха как и по какъв начин да го спрат. Червената линия за ненарушение от Хитлер през Полша очертаваше славянския и англосаксонски свят. Хитлер пое халифата на англосаксонците а СССР халифата на славяните.
  • 28 Реално и факт

    7 5 Отговор
    Сами виждате сега англосаксонците къде воюват към момента. Супер историческа статия да може нагледно на хората да им стане ясно какво е било и сега какво е. Същото. Англосаксонците искат целия свят за тях без никаква разлика от тогава просто използват уроците на историята и са се прегрупиране в нова тактика, но не се отказват.
  • 29 !!!

    7 5 Отговор
    А с какво право право Польша окупира Тешиска област на Чехолловакия?
    Да не би не е имало този факт?
    Та,-с какво право хиената окупира Тешин?
    Польша също правила уговорките с Хитлера за придобиване на чужди територии.

    Коментиран от #39, #43

  • 30 уйко калеко

    4 3 Отговор
    ПРОЧЕТЕТЕ КОМ.НОМ,23 И НА ВСИЧКИ ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО ЗАЩО СТАЛИН СЕ Е СЪЮЗИЛ С ХИТЛЕР И ЗАЩО В КРАЙНА СМЕТКА Е ИЗБУХНАЛА ВСВ.
  • 31 Мюнхен Чембърлейн

    7 7 Отговор
    Как добре започна всичко в Мюнхен. Делихме , строихме планове срещу Сталин ... и кво стана (
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 СЕРП И МОЛОТ-СМЕРТЬ И ГОЛОД

    8 3 Отговор
    Но те не оказват реална военна помощ на полското правителство, което осигурява бърза победа на Хитлер. Историята се повтаря и затова е нужно да се помага по всякакъв начин на Украйна. Новия Хитлер не трябва да си разиграва коня.
  • 34 Чума

    4 7 Отговор
    Благодарение на тези тайни споразумения ви върнаха Южна Добруджа! Преди това, цяла Европа фамилиарничеше с Хитлер, подписваше разни споразумения, правеше му се на приятел, създаде Малка Антанта против Русия, подписа Мюнхен и го тикаше на Изток! Сталин да не е бил будала да се прави на враг, след като целокупния Запад го отглеждаше грижливо! Жалко, че Германия и Русия бяха накарани да се бият от Световната конспирация!
  • 35 реру

    13 3 Отговор
    "... На 23 август 1939 г. СССР и Германия сключват договор за ненападение..."


    На 20-21 август 1968 год. имаше друго отвратително събитие, но някак се пропусна, а е с българско участие...

    Коментиран от #44

  • 36 реру

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "Дитмар":

    "Лицемерите зад Океана след ВСВ изтеглиха да работят за тях топ инженерите..."


    Да... обаче тези, които не бяха откарани в СССР...

    Коментиран от #45

  • 37 В. Иванов

    6 5 Отговор
    Милите руски братя. Те не искали война но заграбени територии избили хиляди хора. Върнали хиляди избягали еврей на национал социалистите. Дали бази и пристанища на Хитлер. Това е човеколюбив и мирен народ. Винаги са били в тяхно право. Без да подтиснат никой друг и само са помагали. Национал социализмът и Болшевизма са едно и също.

    Коментиран от #38, #46

  • 38 слава на красная..

    4 6 Отговор

    До коментар #37 от "В. Иванов":

    Йосиф не желаеше да се занимава със второстепеенньо государьство-за това прати трети украйнски фронт на девети септември-44 год..да освободи бг-то,и да сложи большевиките да управлявать и така чак до 21 век,а шебеците и днес плескать на киро киртаков че ги излага с двойното гражданство и стана премиер със фальшь-подписьи..а бг-мишьоцьите викать бись бис.

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 В. Иванов

    7 3 Отговор

    До коментар #38 от "слава на красная..":

    Твоят Йосиф е масов убиец сатрап. Затрил е повече хора от Хитлер Мао и Червените Хмери. А болния русофилистичен мозък още му издига паметници. Този път победа няма да има. Ще има глад студ и разцепление.

    Коментиран от #47

  • 41 Ако беше чел повече

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Абсурдистан":

    нямаше да задаваш тъпанарски въпроси.
  • 42 Да бе ама още преди

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Доктор Манчев":

    1939г. предлагат на нагличаните и тъпите франсета да направят съюз срещу Германия,като включат и Полша,но те отказват като казват,че с комунисти договори не правят. Интересното е и това,че след завладяването на Полша се опитват да пренасочат апетитите на Хитлер към СССР,но той първо си осигурява гърба като превзема и подчинява цяла западнала и источена Гейропа и единствената грешка е ,че не срива нагличаните скапани за да прережат възможността да стъпят краварите в Наглия и да открият втори фронт за да поделят Гейропа след това. Е,при това на СССР щеше да му е малко по-трудно и дълго да скапе нацистка Германия но дали 1945 или 1946г. това не е от чак толкова голямо значение,но тази грешка се плаща сега.И скоро ще бъде оправена.
  • 43 Даааам с нейно участие

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "!!!":

    завзема Судетите и Чехословакия,но това е не изказван факт от историята за да не се нажежават страстите между натовски държави.
  • 44 Дааам това е първият опит за

    2 6 Отговор

    До коментар #35 от "реру":

    цветна революция разработвана от краварника и тъпите чехи се поддадоха,което не се нрави на варшавския договор. За това смачкаха майдановците в зародиш.И това е правилното действие.същото щеше да се случи ако бе направена цветна руволюция от страна на руснаците в някоя западнала държава.
  • 45 Краденето на краварите

    4 5 Отговор

    До коментар #36 от "реру":

    започва още преди 1945г. по време на похода им към Германия,пленените немски офицери са били щателно проучени за длъжност и знания за ад могат да бъдат използвани за собствени цели,като големия поток от нацистите се предават на запад заради това което ги очаква при руснаците заради зверствата които са вършили срещу тях.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Не си ми много

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "В. Иванов":

    умен видно от написаното,а Сталин си остава човека който побеждава нацистка Германия. А,в Камбоджа са червени Кхмери,а не Хмери,което нищо не означава. чул не до чул измишльотини дрънка.
  • 48 ЯМБОЛИЯ

    4 1 Отговор
    Светът няма нужда от фашизъм,комунизъм и националсоциализъм. Трите диктатури са пагубни,както и всякаква друга форма на диктакура. БОГ да прости десетките милиони жертви на тези нечовешки режими.
  • 49 Преди да пишеш - чети

    2 2 Отговор
    Авторе във "Факти" : преди това Германия, Унгария и Полша си поделят Чехословакия - Мюнхен 1938..
    На 1.09.39 Гремания напада Полша, на 03.09.39 г. Франция и Англия обявяват война на Германия! На 17.о9.39 г. СССР също напада Полша! И ооо, чудо - никой не обявява война на СССР ! Варум бе?
  • 50 Харон

    2 2 Отговор
    Две изми фашизъм и комунизъм, върхът на колонизаторският империализъм сключват контракт за унищожаването на редица независими европейски страни. НО единствено СССР излиза НЕ НАКАЗАНА за това престъпление, даже е с ТЕРИТОРИАЛНО И ЧИСЛЕНО нарастване. От Петър Велики и до ден днешен успешно скриваха зад паравана Потьомкин и залъгваха света същественоста на русицизмът. Но сега вече ясно се вижда руският шовинизъм, империализъм, фашизъм. Във ВСВ война заграбват 5 страни Эстония, Латвия, Литва,Молдавия,Карелия с население около 27 000 000 граждани.

    Коментиран от #51

  • 51 !!!

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Харон":

    Знаеш ли за контрационен лагери в Литва,Латвия?Не са ли фашист те?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания