22 Август, 2024 16:45 898 5

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси ще посети Турция за първи път на 4 септември

  • египет-
  • турция-
  • абдел фатах ас сиси

Миналата година Турция и Египет повишиха равнището на дипломатическите си отношения, които през 2013 г. бяха понижени на равнище шарже д'афер, и назначиха посланици.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси ще посети Турция за първи път на 4 септември - 1
Снимка: БГНЕС

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси ще пристигне на 4 септември на първото си посещение в Турция, предаде турската телевизия Хабертюрк, цитирано от БТА.

Визитата идва след посещението през февруари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Египет – първата визита от дванадесет години насам, чийто акцент беше обстановката в Газа. Анкара е решена да увеличи контактите с Кайро в името на усилията за установяване на мир в ивицата.

Отношенията между Анкара и Кайро се обтегнаха, след като през 2013 г. Сиси, по онова време началник на армията, свали от власт тогавашния президент Мохамед Морси от "Мюсюлмански братя", който беше съюзник на Ердоган.

Миналата година Турция и Египет повишиха равнището на дипломатическите си отношения, които през 2013 г. бяха понижени на равнище шарже д'афер, и назначиха посланици.

В Анкара Сиси ще бъде посрещнат с официална церемония в президентския дворец Бештепе.

Макар че основният фокус на посещението се очаква да бъде Газа и по-специално стъпките, които може да бъдат предприети за осигуряване на прекратяване на огъня, ще бъдат обсъдени и отношенията между двете държави. Двамата президенти ще председателстват заседание на двустранния Съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище и се очаква да бъдат подписани споразумения в много области.

Турция и Египет си поставят за цел обемът на търговията между двете страни да достигне 15 млрд. долара (от 10 млрд. сега) и се очаква да бъдат обсъдени стъпките, които трябва да бъдат предприети за постигането на тази цел.

Освен енергетиката, особено областта на втечнения природен газ, възобновяемите енергийни източници и минното дело, на дневен ред ще бъдат сътрудничеството в областта на здравеопазването, туризма и отбранителната промишленост, посочва още Хабертюрк.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ей ломски

    2 2 Отговор
    Как ги надушваш бате краставите ти братя. Кога ще ставаш ръмънка?

    Коментиран от #3

  • 3 Карагьоз

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ей ломски":

    Аз съм ЕЛИНАС от Атина
  • 4 Kaлпазанин

    5 0 Отговор
    На тази английска пионка дано Ердоган му налее малко мозък в празната тиква,като начало да скъса дипломатическите отношения с измислената "държава"исраел
  • 5 Рошко

    4 0 Отговор
    Този сте му объркали името ,не е Абдел Сиси .а будала и ц@ц@