23 Август, 2024 14:32 1 104 12

Новият външен министър на Иран, Абас Арагчи, призова за диалог с Европейския съюз

  • иран-
  • абас арагчи-
  • европейски съюз

Отношенията между Иран и ЕС се влошиха през последните години след критиките, отправени към Техеран за спорната му ядрена програма

Новият външен министър на Иран, Абас Арагчи, призова за диалог с Европейския съюз - 1
Снимка: БГНЕС

Новият външен министър на Иран Абас Арагчи призова за диалог с Европейския съюз с цел „разрешаване на проблемите“ между тях, предаде АФП, като се позова на изявление, публикувано след телефонен разговор късно снощи с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитирано от БТА.

„Ислямска република Иран приветства развитието на отношенията с Европейския съюз в среда, основаваща се на взаимно уважение“, каза Арагчи.

Това изявление идва малко повече от месец след избирането на новия ирански президент - реформаторът Масуд Пезешкян, който посочи, че е готов да започне „конструктивен диалог“ с европейските държави, но ги разкритикува, че не спазват ангажиментите си по въпроса за ядрената програма на Техеран.

Отношенията между Иран и ЕС се влошиха през последните години след критиките, отправени към Техеран за спорната му ядрена програма, подкрепата му за ислямисткото движение „Хамас“, което воюва с Израел в ивицата Газа, помощта му за руската инвазия в Украйна и нарушенията на човешките права, отбеляза Франс прес.

По време на разговора си с Борел Арагчи каза, че за развитието на отношенията е необходим „диалог за решаване на проблемите между двете страни и коригиране на лошите политики на европейските държави“.

От своя страна Борел написа в социалната мрежа „Екс“, че е обсъдил с иранския си колега „перспективите за подновяване на ангажимента по всички въпроси от взаимен интерес“.

Техеран и регионалните му съюзници в Ливан, Ирак и Йемен заплашиха Израел с репресии след смъртта на бившия ръководител на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран на 31 юли, след като обвиниха израелските сили за убийството му.

Арагчи, който встъпи в длъжност в сряда, е известен със своята откритост към Запада. Като главен преговарящ в иранския екип той изигра ключова роля в сключването на международното споразумение за иранската ядрена програма във Виена през 2015 г., което беше прекратено три години по-късно след решението на Съединените щати да се оттеглят от него. Преговорите за възобновяване на споразумението се провалиха през лятото на 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Защо не искат руския мир

    11 1 Отговор
    пък тези?

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Защо не искат руския мир":

    Нормалните хора в Иран виждат , че от 15 години страната върви само назад и няма абсолютно никаква перспектива да се оправи без нормализиране на отношенията с Израел , САЩ и ЕС , само аятоласите още не са го разбрали !! През 2012 Иран е имал бвп 644 млд срещу 260 за Израел , в момента само 12 години по-късно Иран е със 413 млд , а Израел със 525 !! Само още десетина години под санкции и Иран най-вероятно ще стане новата Либия или Сирия !

    Коментиран от #4

  • 4 Хората не искат средновековието

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Не от 15 а от 45 години
  • 5 Русия отърва и Иран.

    8 2 Отговор
    Хората искат да общуват с културни хора, а не с азиатци като непредсказуемите руснаци!
  • 6 Мнение от Перник

    2 1 Отговор
    Това за брутния продукт на Иран при цена 20 стотинки за литър бензин и за билетче за автобус в Техеран, ами трябва да се умножи по 10 за да се сравнява. Обаче странното за мен е защо ЕС още не приема Турция. Няма логика да не иска ЕС да е номер 1 в Света по всякакви показатели.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение от Перник":

    Умножавай си ако щеш по 100 !! Ако ще и 1 ст да е бензина , това не променя нищо , защото Иран има ВНОС , ПО-ГОЛЯМ от износа !!! А той е по международни цени !! Кога ще вденете , че не става така тая дето си я мислите !! И самия факт , че е бил 3 пъти по-голяма икономика от Израел и само за 12 години е станал с 50 % ПО-МАЛКА нищо ли не ти говори ?? А за Турция кога ще вденете , че в ЕС са страни , които имат еднакви принципи и закони , а не ислямистки джамахирии !! За десерт ще спомена , че постоянно повтаряте , че сме на последно място по доходи в ЕС , обаче за ваш ужа сме на първо , ако бяхме в БРИКС !!! Ти да видиш , хахахахах !! Ако не вярваш ще ти покажа ! България бвп на глава 16550 долара , Русия -14125 , Китай - 12900 , Турция -12750 , Бразилия - 11090 , Индонезия -5150 , Индия - 2650 !!!!!! Ти затова ли искаш Турция в ЕС , щото имат по-малки доходи от нас ? Хахахахахах !!
  • 8 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение от Перник":

    Ааа забравих , Иран бвп на глава - 5 070 долара , ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКО от България !! И да те светна , освен бензина НИЩО друго евтино няма в Иран , а ако видиш в какво го горят тоя бензин , ще кажеш , че в България се кара само Ролс и Бентли !!
  • 9 Мнение от Перник

    1 2 Отговор
    БВП се формира от потреблението в държавата и няма общо между внос и износ. Всичко се произвежда в Иран и бензин и газ и автомобилите. И когато всичко това е 10 пъти по евтино то и БВП ще е 10 пъти по малък. А за Турция дето жените им в спорта са номер 1 , жена с тройна корона в плуването, европейски шампионки по волейбол, на Олимпиадата топ реализаторка от Турция с 49 точки пред втората от Италия. Указ на правителството да няма гладни котки и кучета в Истанбул. Канал за 10 милиарда в Истанбул, какво повече.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Соломон

    1 1 Отговор
    Европейският съюз, както се оказва е НЕСУВЕРЕННА КОЛОНИЯ, контролирана от АНГЛО-САКСОНЦИТЕ !
  • 11 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мнение от Перник":

    Ама да бе , затова половината Турция е в Германия , а иранците дават крак и ръка да се докопат до Европа , щото са крайно "щастливи" във собствената си държава !! Хахахахах !! А рия глупости за бвп дето си го писал , ако знаеш каква излагация си изръсил няма повече да си помислиш да плещиш глупости !!
  • 12 БВП

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мнение от Перник":

    нищо не значи за населението, ако малък процент милиардери държат всички богатства. Говори за страната, когато извадиш от сметките неколцината милиардери в нея. Другото е манипулация по комунистически шаблони..