31 Август, 2024 08:35 1 096 3

Уволниха министър дни преди най-голямото азиатско спортно събитие

  • казахстан-
  • министър-
  • уволнение

Токаев уволни ръководителя на Министерството на туризма и спорта на Казахстан

Уволниха министър дни преди най-голямото азиатско спортно събитие - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев освободи Ермек Маржикпаев от поста министър на туризма и спорта, съобщиха от пресслужбата на лидера на страната. „С указ на държавния глава Маржикпаев Ермек Боранбаевич е освободен от поста министър на туризма и спорта на Република Казахстан“, се казва в текста. Причината за кадровото решение не се уточнява.

Рокадата става дни преди откриването на най-голямото спортно събитие - 5-ите Световни игри на номадите, които редица експерти определят като "вторите Олимпийски игри", които ще се проведат в страната между 8 и 13 септември.

Маржикпаев е роден през 1969 г. Той заема поста министър от септември 2023 г. Преди това е работил като ръководител на администрацията на региона Акмола.

В края на август на среща с олимпийски медалисти в Париж Токаев каза, че през последните пет години разходите за елитни спортове в страната са се удвоили, но няма адекватна възвръщаемост. Казахстан беше представен на Олимпиадата от 80 спортисти. Националният отбор на републиката спечели един златен, три сребърни и три бронзови медала, заемайки 43-то място в отборното състезание.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петр Толстой - руската Дума

    4 7 Отговор
    каза, след Украйна ще "асвабадим" Казахстан!

    Коментиран от #2

  • 2 Този Толстой

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Петр Толстой - руската Дума":

    Иска да Асвабади
    И
    Българското Черноморие.

    Нали било изкупено вече от
    Руските Асвабадители.
  • 3 За да може

    2 3 Отговор
    Токаев да прибере доларите, а не министърът