1 Септември, 2024 10:51 1 274 35

Русия отбелязва 20 години от кървавото нападение в Беслан

  • беслан-
  • годишнина-
  • нападение-
  • жертви

Атаката приключи със смъртта на 334 души, сред които 186 деца

Русия отбелязва 20 години от кървавото нападение в Беслан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отбелязва днес 20-годишнина от кървавото нападение в училище в Беслан, предадоха световните агенции, пише БТА. Терористи атакуваха на 1 септември 2004 г. училище в Беслан в руския Кавказ и взе намиращите се там ученици, учители и родители за заложници. Атаката приключи със смъртта на 334 души, сред които 186 деца, което потресе цялата страна.

Руският президент Владимир Путин, който преди 20 години беше също така на власт, посети тази година на 20 август училището в Беслан. Това беше негова първа визита там. По време на нея той сравни масовото убийство отпреди 20 години с украинската военна офанзива в руската Курска област, припомня Франс прес.

Ако трябва да се върнем към събитията от 1 септември 2004 г., то те протекоха по следния начин. В деня на началото на учебната година в Русия въоръжена група, съставена от чеченци и от ингуши влезе в Първо училите в Беслан в република Северна Осетия и взе за заложници над 1000 души. Кризата продължи над 50 часа. Хората бяха държани в жестоки условия, без вода. Някои от тях бяха екзекутирани.

На 3 септември 2004 г. отекнаха две експлозии във физкултурния салон на училището и това породи паника. Децата започнаха да бягат, а нападателите откриха огън по тях. Взривовете, чиито източник все още не е напълно установен, принудиха руските специални сили, обкръжили училището, да предприемат хаотична атака, която приключи с ужасяваща кървава баня - 334 убити, от които 186 деца, и над 750 ранени, обобщава Франс прес.

Това е най-кървавият атентат в историята на Русия. Той бе извършен в момент на Втората чеченска война. В този конфликт в крайна сметка победиха руските сили срещу чеченските бунтовници. Руските сили обаче са обвинявани, че са избили десетки хиляди цивилни в Чечения, допълва Франс прес

Атаката в Беслан бележи връх на жестокостите, извършени в рамките на двете чеченски войни (1994-1996 и 1999-2009).

Лошото управление на кризата в Беслан и почти пълната липса на преговори с нападателите породи протести, ръководени по-специално от Комитета на майките от Беслан. През 2005 г. протестиращите постигнаха успех по едно от исканията си - оставката на лидера на Северна Осетия Александър Дзасохов.

През 2017 г. Европейският съд по правата на човека обяви, че руските власти са взели недостатъчни мерки за превенция на нападението и ги упрекна за непропорционалното използване на сила по време на щурма на училището. Съдът осъди Москва да изплати над 3 милиона евро на 409 жалбовносители, сред които бивши заложници от Беслан и близки на жертвите.

Днес има възпоменателни церемонии за жертвите на трагедията отпреди две години. По време на една от тях оцелели от атаката бивши ученици се събират в двора на училището, подредени по класове и носещи портретите на техните убити съученици и на другите жертви. После оцелелите полагат цветя и поставят свещи в бившия физкултурен салон, който днес е мемориал за жертвите. Комитетът на майките от Беслан пък дава пресконференция днес.

По време на визитата си в Беслан на 20 август Путин заяви: "Точно както ние се борихме срещу терористите, ние трябва днес да се борим срещу онези, които извършват престъпления в Курска област и в Донбас". В изказването си той отново поде темата за "денацификацията" на Украйна.

На 22 март през настоящата година в Подмосковието в концертната зала "Крокус сити хол" беше извършено кърваво нападение, в което загинаха 145 души, а стотици бяха ранени. Руските власти обвиниха Киев, че е изиграл роля в тази атака, въпреки че бързо отговорност за нея пое "Ислямска държава". Но руските власти продължиха да смятат, че Киев е замесен заедно със западните си съюзници, които категорично отхвърлиха каквото и да е било замесване в това нападение, припомня Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Град Симитли

    18 13 Отговор
    Русия отбелязва 20 години от кървавото нападение в Беслан...
    .. А света се удави в сополи за лейди Даяна.....

    Коментиран от #4, #23, #29, #31

  • 3 Раша е много силна в борбата

    16 15 Отговор
    в борбата с ислямския тероризъм. Част от тази борба е се целува Корана, за да се омилостиви Аллах. Също и да се гушка с ислямистки държави.
    И не на последно място, всяка година да пали свещи за годишнината на някое терористично нападение.
    Хамак - сила!
  • 4 Коко

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Град Симитли":

    Че какво друго да очакваме от мисирки?
  • 5 Е защо им е

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    помощ за паленето на свещи? Да не са без ръце?
  • 6 Пътин е най-голямата излагация на Бензин

    15 16 Отговор
    Путлер ги уби
  • 7 Ночко

    17 16 Отговор
    Още един позор и срам за рф откакто е на власт боклука путин
  • 8 Опростачената

    8 5 Отговор
    Същите тези Кадри дето сега убиват християни.НО! ВСУ не им прощават.
  • 9 az #СВО

    12 10 Отговор
    Както и зад всички останали терористични атаки на чеченците, и чуждите наемници тогава стаяха Вашингтон и Лондон. Те помагаха, координираха и организираха действията на терористите.

    Сега е същото, но в ролята на чеченците тогава сега се използват украинците...

    Коментиран от #11, #32

  • 10 Кървавото лице на путинският режим

    13 7 Отговор
    Като го видяхме в Беслан се сетихме, че сме го виждали преди. Оттогава сме го виждали стотици пъти. Дори слепците са наясно какъв престъпник управлява тази страна.
  • 11 Мдаа

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "az #СВО":

    Вашингтон и Лондон направиха Първата и Втората Чеченски войни. Ти въобще знаеш ли нещо за историята на кавказките републики и борбата им с Империята на злото?
  • 12 ватни размисли

    10 7 Отговор
    "смъртта на 334 души, сред които 186 деца"

    "Ювелирна" работа на руските служби.
  • 13 Живанши

    5 9 Отговор
    Изключително смешно е, че Европа, която е също жертва на Исламяския фундаментализъм, напълно пренебрегва борбата на руския народ срещу него. Едва ли не, ще кажат, че си е чисто руска вина. Моите роднини слава богу учеха/преподаваха в другото училище в Беслан. Фашисти, колкото и да злобеете сте - слабаци! Волята на русите ще решава, а не волята на укри и всички европейски марионетки.

    Коментиран от #16

  • 14 Замесена ли е расия

    7 2 Отговор
    Всичко е ясно...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хич не си прав

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Живанши":

    Ислямският фундаментализъм и борбата на Чечения за независимост нямат нищо общо. Ислямски фундаментализъм има в нападението в Крокус, но то беше направено от таджици.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Демократ

    10 2 Отговор
    Това е връх на чудовщната наглост на Путин, който е организатор и то е доказано на клането в Беслан, за да започне войната в Чечня. Сценариите на КГБ никога няма да се променят- организират чудовищно престъпление, приписват го на други и започват спасителни братоубийствени войни с цел подчиняването на Кремъл. Същият сценарий е и с Украйна- пожара в Одеса, в който изкараха украинците почти канибали, а доказано е профсъюзно мероприятие с трагичен пожар. Уж украинците гонели руснаците и Путин се явява техен спасител. Само че законите на Украйна никъде не забраняват руския език и не забраняват нищо на руснаците. Бог да пази от такъв вероломен спасител.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бог да прости загиналите!

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Тероризмът често е проявление на западния капитализъм и в този вид се наименува фашизъм.. Другите проявления са, монопол върху бизнеса, информацията, мефицината.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Яни.

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Град Симитли":

    Че на кой нормален човек му пука за приматите в бейслан.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 az #СВО

    5 1 Отговор
    В началото чеченците под ръководството на ген. Джохар Дудаев водиха пълномащабни бойни действия срещу федералните сили на Москва. С течение на времето и с оглед на интензивните бойни действия изчерпаха арсеналите, останали от СССР в републиката. Западната помощ не беше в достатъчно количества и затова с времето чеченците се ориентираха предимно към провеждане на резонансни терористични аткаки - Будьоновск, Первомайское, Беслан, Дубровка ...

    Тогава йерархията на оказващите им помощ беше такава - Вашингтон, Лондон, Анкара, Саудитска арабия, НАТО.

    Сега с течение на времето Киев се движи по същата "чеченска" писта, с тази разлика, че йерархията зад гърба му е в друг ред. Сега в началото са Вашингтон, Лондон, НАТО...
  • 27 ватни размисли

    5 0 Отговор
    Ларвата тази сутрин е изпружил копитата.
  • 28 Никой

    4 0 Отговор
    Няма съмнение,че нескопосаната операция на ФСБ доведе до ужасяващите жертви. Най - циничното в случая е фалша на руския сатрап,който показа,че не му пука за жертвите в неговата " специална операция ".
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Е те

    4 0 Отговор
    Тия ако вземат да отбелязват всеки ден на свои кървави нападения , това ще е нещо без край !
  • 31 9999

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Град Симитли":

    От какъв зор някой ще пуска сълзи за някаква терористична държава с терористичния й народ и за тея дето са били убити от терориста Путин в Беслан ? Колкото някой ще реве за ислямска държава толкова и за тея полyчoвеци
  • 32 България и българите мразят русия

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "az #СВО":

    Абсолютен сценарий на руските служби.С лекота избиха всички вътре,което е типично за терористи като тях.Като цяло никой пет пари не дава дали тея са живи или не
  • 33 Сър Пичук

    4 0 Отговор
    Едно от първите престъпления на фашистката престъпна хунта в Кремъл...
  • 34 Сечко

    2 1 Отговор
    … Днес има възпоменателни церемонии за жертвите на трагедията отпреди две години…
    Нали са 20 години? Вие четете ли си написаното преди да публикувате?

    Коментиран от #35

  • 35 Подробности от пейзажа

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Сечко":

    Спокойно могат всеки ден да правят упокой. Все ще съвпадне с някоя от терористичните им акции.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания