Last news in Fakti

18 Март, 2014 18:32 1 808 3

Г-7 обсъжда дали да изключи Русия от Г-8

  • украйна-
  • русия-
  • г8-
  • изключване-
  • германия-
  • сащ-
  • гранция

Световните икономически сили ще преценят дали Москва би трябвало да запази членството си в организацията

Г-7 обсъжда дали да изключи Русия от Г-8 - 1
Снимка АП/БТА

Русия продължава да бъде член на Г-8, въпреки договора за присъединяване на Крим към Русия. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел в Берлин, цитирана от ДПА.

Меркел подчерта, че досега са прекратени само планове за срещата на върха на Г-8 в Сочи през юни.

"Освен това, не са предприети никакви решения", добави Меркел. "По отношение на Г-8, не е нищо ново."

"Други решения не са вземани. По отношение на Г-8 няма нищо ново", добави тя.

По-рано френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че Русия е изключена от Г-8. Това изказване бе последвано от покана на президента на САЩ Барак Обама към лидерите от Г-7 и ЕС за спешна среща в Хага през следващата седмица, съобщава АП.

Белият дом заяви, че целта на новата среща е да се обсъди положението в Украйна и по-нататъшните си действия по кризата. "Срещата ще е съсредоточена върху положението в Украйна и следващите решения, които Г-7 може да вземе в отговор на развитието на ситуацията и в подкрепа на страната", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Кейтлин Хейдън.

Световните икономически сили ще преценят дали Москва би трябвало да запази членството си в организацията.

В Г-7 влизат САЩ, Япония, Канада, Великобритания, Германия, Франция и Италия, а Русия се включва през 1990 г. и тогава е образувано Г-8, което в последните години бе засенчено от Г-20.

Дебатът за Украйна ще се проведе по време на срещата на високо равнище за ядрената сигурност  следващата седмица в Холандия. Русия е една от 53 държави, които ще участват в ядрената среща в Хага.

Докато текат дебатите на Запад „за“ или „против“ оставането на Русия в Групата,  руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че Франция трябва да премисли собствените си загуби, преди да говори за разваляне на договори. Става дума за договора за хеликоптероносачи "Мистрал", пише ИТАР-ТАСС.

"Вълнението около ситуацията, около Кримския полуостров, така или иначе ще отмине, а отношенията ще бъдат възстановени. Затова днес европейските политици, когато правят подобни изявления, трябва да се замислят за последствията и преди всичко за интересите на собствените си страни. Затова моля лично френският външен министър и други европейски политици да се успокоят. В противен случай ще предприемат някакви действия, които, разбира се, ще имат последствия", подчерта Рогозин.

Той посочи специално, че Русия в момента не говори за ответни санкции.

По повод на това френският президент Франсоа Оланд осъди анексирането на Крим от Русия и призова за силен и координиран европейски отговор. "Осъждам това решение. Франция не признава нито резултатите от референдума в Крим от 16 март, нито присъединяването на този украински регион към Русия", се казва в изявление на френското президентство. Оланд призова за "силен и координиран европейски отговор на този нов преминат етап". 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майор Костов

    8 0 Отговор
    Чак сега разбирам, че заради признаването на Македония са ни изключили от Г8 навремето. Ужас!
  • 2 васил димчев

    7 0 Отговор
    Днес сената на сащ са взели решение за нахлуване в Сирия.

    Там няма и 0,00001% американци. Какво ще защитават там.

    Да видим тези уж цивилизовани и уж радетели за демокрация какви санкции ще наложат на действителния агресивен агресор.
  • 3

    6 0 Отговор
    ХАХАХАХ ,ти първо си оправи лезбииските проблеми после си пъхай носа в това кого ще каниш на срещата .За какво няма да каните РУСИЯ ,за това че си върна нещо свое ли ????????????