Last news in Fakti

18 Март, 2014 14:47 2 353 4

Путин присъедини Крим към Русия (обновена 14:56)

  • русия-
  • крим-
  • севастопол-
  • владимир путин

Руският президент подписа споразумението за присъединяването на Крим

Путин присъедини Крим към Русия (обновена 14:56) - 1
Снимка АП/БТА

Споразумение за присъединяването на Крим и Севастопол бе подписано преди минути от президента на Русия Владимир Путин, министър-председателя на Крим Сергей Аксенов, ръководителя на Държавния съвет на Републиката Владимир Константинов и председателя на Съвета на Севастопол Алексей Чали, съобщава ИТАР-ТАСС.

Подписването на документа беше предшествано от реч на Владимир Путин в Кремъл пред двете камари на руския парламент, губернаторите и членовете на руското правителство, в която той обясни причините за това решение.  Речта бе белязана от пориви на патриотизъм и остър тон срещу западните държави.

"Обръщам се към Федералното събрание с искане да бъде обмислено приемането към Руската федерация на две нови лица -  Крим и Севастопол град", каза в обръщението си Путин. Тези думи бяха посрещнати от  членове на Федералното събрание с овации.

Това, че Крим е извън пределите на  Русия Путин определи като "крещящо историческа несправедливост".

"През всичките тези години както граждани, така и много обществени личности са повдигали този въпрос: Крим е изначално руска територия и Севастопол - руски град", каза той, цитиран от Интерфакс.

Според президента, рускоезичното население на Украйна е уморено от "насилствена асимилация", която му се налага. "Отново и отново се опитват да заличат руската историческа памет, а понякога и  майчиния език", каза Путин.

На 16 март в Крим се проведе референдум за съдбата на полуострова, при който над 96% от гласувалите се обявиха за присъединяване към Русия. Вчера Върховният съвет на Крим обяви републиката за независима държава и се обърна към Руската федерация с предложение за приемането й в състава на федерацията като субект със статус на република.

Градският съвет на Севастопол също прие постановление за влизане в състава на Русия в качеството на отделен субект на федерацията - град с федерален статус.

По думите му, в дневния ред е включен въпросът „За присъединяване в състава на Руската Федерация на република Крим и образуването в състава на Руската Федерация на нов субект в рамките на действащото законодателство”.

Той припомни, че Крим е подарен на Украйна през 1954 г. от съветския лидер Никита Хрушчов. Според Путин това решение е било взето в нарушение с конституционните норми от онова време. Так след разпадането на Съветския съюз Крим остава в пределите на Украйна, а Русия разбира, че "той е бил не просто откраднат, а плячкосан".

"Жителите на Крим и на Севастопол се обърнаха към Русия, за да поискат тя да гарантира правата и свободите на местните жители, да не приемат нещата, които се случиха и продължават да се случват в Киев, Донецк, Харков", каза още Путин.

След подписването на документа Крим бе приет официално като част от Руската федерация днес 18 март. Това оповестиха от Кремъл, цитирани от ИТАР-ТАСС.

До 1 януари 2015 г. ще бъде даден преходен период, през който ще се уреждат въпроси свързани с интеграцията на Крим в икономическата, финансовата, кредитната и правната система на Руската федерация, в системата на държавните органи, както и въпроси свързани с кадровата военна служба и военната служба на територията на Република Крим и федералният град Севастопол, се казва в изявлението на Крим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Тошев

    9 0 Отговор
    КРИМ ВИНАГИ Е БИЛ РУСКИ!!!!! Да здравствует великая Россия!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор Тошев":

    Е, не винаги, само от 1783 год.

    Коментиран от #3

  • 3 Aleksander Mihalkin

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    малко ли е

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Aleksander Mihalkin":

    Никак даже, явно трябваше да напиша "само" в кавички
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания