7 Септември, 2024 03:57 800 3

Кандидатът за еврокомисар на Словения оттегли кандидатурата си

  • словения-
  • еврокомисар-
  • кандидатура

Томаш Весъл имал различия с председателката Фон дер Лайен

Словенският кандидат за еврокомисар Томаж Весъл оттегли кандидатурата си, а премиерът Роберт Голоб прие оттеглянето му, се посочва в съобщение на сайта на словенското правителство, предаде dariknews.bg.

Весъл, който е бивш председател на словенската Сметна палата, е информирал министър-председателя, че е взел решението да се оттегли след разговор с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, от който станало ясно, че имат различни мнения за състава на бъдещата Европейска комисия.

„Реших да приема номинацията с искрени намерения в полза на Словения. Председателката Фон дер Лайен обаче и аз не споделяме еднакво виждане за това как трябва да работи Европейската комисия. Затова реших да оттегля кандидатурата си за доброто на Република Словения,“ посочва Весъл, цитиран в съобщението.

Премиерът Голоб е приел оставката на Весъл и вече е провел разговори с коалиционните партньори за назначаването на нов кандидат за еврокомисар.

Правителството ще вземе решение за новия кандидат на Словения за евродепутат в понеделник.

Фон дер Лайен засили натиска върху определени страни да заменят своите кандидати мъже с жени, за да има баланс между половете в новата Европейска комисия. В момента от общо 26 номинирани девет са жени, отбелязва „Политико“.

Обратът идва само три дни след като словенското правителство застана зад своя кандидат Весъл, отказвайки да номинира друг на негово място. В понеделник Румъния номинира Роксана Мънзату за свой следващ еврокомисар слез изтичането на крайния срок 31 август и след като първоначално имаше предложение за мъж за този пост, припомня изданието.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалко!

    7 0 Отговор
    Точно такива трябват в етажите на съюза. Тая урсула се е самозабравила. Краде и лъже, прокарва за съюза нейното лично мнение. А то е на психопат, болен индивид. По този начин урсула ще развали съюза.
  • 2 Въпрос

    3 0 Отговор
    Урсулата е вече на 66 години.
    Защо пак е началник на ЕС?
    Аман от некадърници на кривите краставици и на запушалките на пластмасовите бутилки!
  • 3 Няма ли кой

    1 0 Отговор
    да се справи с тази самозабравила се, изтрещяла старица?! Тая е проводник на античовешката, хазарска клика, целяща пълната власт и контрол над земята и човечеството.
Новини по държави: