8 Септември, 2024 09:05 4 929 168

Все повече дезертират от руската армия

  • армия-
  • русия-
  • дезертьори

Това става въпреки високите заплати от около $6700

Има недостиг на руски личен състав за провеждане на настъпателни и отбранителни операции въпреки стимулите от страна на Кремъл, който от началото на годината увеличи четирикратно плащанията за подписване на договор с Министерството на отбраната.

Това се посочва в коментар на Center for European Policy Analysis.

През август средното еднократно плащане достигна 596 000 рубли (около 6700 долара), което се равнява на повече от 6-месечна средна заплата. В комбинация с допълнителното федерално плащане от 400 000 рубли, един войник на договор сега получава почти един милион рубли (11 500 долара) при постъпване на служба.

Дори с тези плащания, които са огромни за повечето руснаци, Москва е набрала много по-малко договорни войници, отколкото твърди Министерството на отбраната.

Въпреки строгия правителствен контрол върху медиите, информацията за зашеметяващите загуби на хора на фронта се разпространява. Британското военно разузнаване твърди, че руските загинали и ранени вече са над 500 000, а понякога надхвърлят 1000 души на ден.

Отказът да се биеш - единственият начин да запазиш живота си

Според разследването на уебсайта Istories много от тях са решили, че отказът да се бият е единственият начин да запазят живота си.

Руските региони са постигнали едва 50-60% от целите си за набиране на войници през 2023 г., а тенденцията за намаляване на броя на войниците продължава.

Владимирска област, на изток от Москва, изпрати на фронта през април тази година по-малко договорни войници, отколкото през февруари, и беше принудена да намали още повече целите си за набиране на войници за Украйна.

Някои служби за набиране на персонал сега се съсредоточават върху принуждаването на наборници и мобилизирането на лица, които вече са на фронта, да подпишат договори.

„Удавени“ от молби на наборници, които искат да избягат

След навлизането на Украйна в Курската област броят на желаещите да се сражават не се увеличи, въпреки призивите на Кремъл към руския патриотизъм. Напротив, правозащитниците заявиха, че са „удавени“ от молби на наборници, които искат да избягат от новата зона на бойните действия.

Get Lost, организация, създадена скоро след началото на войната, помага на тези, които не искат да се бият. Според активисти повече от 34 000 души вече са получили нейната помощ.

Групата оказва правна подкрепа, като съветва потенциалните наборници за техните права, помага им да се противопоставят на незаконното поведение на военните служби за набиране на войници и, ако законните методи не дадат резултат, им помага да се скрият от военните власти в Русия и в чужбина.

Те също така са извличали хора от фронтовата линия и тайно са организирали бягството им от страната.

Нагласата за подчинение и навикът за безусловно изпълнение

Не по-малко важна е психологическата подкрепа, предлагана на потенциалните дезертьори. Основателят на проекта, Григорий Свердлин, казва, че решението да се противопоставиш на системата или да се укрие, е трудно и хората трябва да обмислят правилно психическото въздействие, преди да вземат такова решение.

Алтернативата е малко по-добра - нагласата за подчинение и навикът за безусловно изпълнение на правителствените заповеди често водят до това, че хора, които не искат да се бият, се оказват на фронтовата линия.

Психолозите, работещи в организацията, казват, че „патерналистичната култура“, в която са израснали повечето руснаци, ги затруднява да се противопоставят на държавните органи или общественото мнение.

В страна, в която преобладава беззаконието и защитните механизми като полиция, преса и съдилища не функционират правилно, хората се чувстват зависими от държавата или други органи, които могат да предложат защита.

Психологът Екатерина Кронгауз е забелязала, че хората често механично следват процедурите: приемат призовка, явяват се в службата за набиране на военнослужещи и т.н. Дори и тогава те могат да вярват до последния момент, че няма да бъдат изпратени на фронта.

Някои търсят помощ от Get Lost едва след като вече са изпратени на война - след като са преживели първата си битка или раняване. Григорий Свердлин открито признава, че съветва да се предадат на украинците, ако дезертирането от фронта не е вариант.

Доброволците, които първоначално са отишли на фронта по идеологически причини, преди да разберат колко различна е реалността от пропагандата, също са започнали да търсят помощ, според Дария Берг, ръководител на отдела за помощ и евакуация на Get Lost.

Професионални войници, които са избрали кариерата си преди инвазията и по морални причини не искат да участват във войната, също се обръщат към правозащитници. Много от тях дезертират, след като са били ранени, осъзнавайки, че ще бъдат изпратени обратно на фронта.

Покрай изпращането на наборни войници в Курска област правозащитниците съобщават, че са получили десетки призиви от цяла Русия - от Мурманска област до Краснодарския край.

Иван Чувиляев, говорител на организацията, заявява, че изпращането на наборници от пролетния набор през 2024 г. в Курска област е незаконно, тъй като младежи, които са служили по-малко от 4 месеца, не могат да бъдат изпращани в т.нар. антитерористична операция.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 104 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    14 8 Отговор
    Хаха! Що не кажете колко дезертират от украинката армия? Що не покажете как се лови пушечно месо из градове и села? Как се насилват, бият, отвличат мъже от всякаква възраст?
    Тръгнали сте да ми намирате под носа миризлива пропаганда.

    Коментиран от #14, #25, #32, #45, #47, #65, #100, #111

  • 2 ФЕЙК

    6 2 Отговор
    Тя Украйна се препълни с предали се руски войници и украинците вече въобще не ги прибират от улицата във военкоматите !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДА НАХРАНИМ ДОБИТЪКА

    8 4 Отговор
    В англосаксонския свят е пълно с аналитични центрове, фондации за изучаване, институти за анализи и други безполезни организации съществуващи единствено някой да има офис и заплата. Същото стана и в България. Хранилки.
  • 5 Съсипахте тази

    5 1 Отговор
    Русия. Чак ми е жал. Умряха от глад хората като в Корея. Ужас. И въпреки това отстъпват на запад само с едни лопатки. Вярваме ви сляпо и безрезервно.
  • 6 Ники

    5 2 Отговор
    Гледайте какво става в бивша Украйна , ловят ги като евреите в нацистка Германия.
  • 7 ами

    5 1 Отговор
    ха ха ха - на русия и армията и свърши вече - интересно кой се бие с лопати на фронта срещу украина

    Коментиран от #97

  • 8 Милен Ганев??? Дезартират от Украинската

    3 2 Отговор
    Армия, Ганев, тиражираш Лъжи!!

    Коментиран от #12, #147

  • 9 Хохо Бохо

    5 2 Отговор
    Фейк! Факт е, че украинската граница е единствената, която пази хората да не я напускат, в останалата част на света граничарите пазят да не се пресича от вън на вътре
  • 10 На някои им е позволено

    3 0 Отговор
    Да пишат простотии, защо друго не могат!
  • 11 Дедо ви...

    1 1 Отговор
    Да ама сте объркали армиите?!?!? В укровермахта дезертиралите от началото на годината са 37 000 всушници, през 2023 г дезертиралите се 21 000, а през 2022 г са 9 000.
  • 12 Подкрепям те с много

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Милен Ганев??? Дезартират от Украинската":

    Плюсове.
  • 13 Нема ора....

    1 0 Отговор
    Нема ора....
  • 14 Хахахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Щот не Украйна нападна раша, а обратното. И кажете, кво стана с Покровск, взехте ли го? Или все още го гледате от 10 километра?

    Коментиран от #21, #24, #28, #82

  • 15 Ванга

    2 4 Отговор
    Русия ке падне

    Коментиран от #23

  • 16 А ПО ЛЕКО

    2 1 Отговор
    В ТОЯ САЙТ МНОГО ФАНТАЗЬОРИ ДРАСКАТ
  • 17 Милене,

    2 3 Отговор
    Я кажи за укр спортист, който видял как укрите убиват невинни цивилни и се записал за олимпиадата и повече не се върнал, а избягал в Русия.Сега в интервю казва, че е доволен и започва да следа във ВУЗ в Русия.
  • 18 Гост

    5 2 Отговор
    Край! Свършиха руснаците и вече няма. А в 0крайна, наборните комисии едвам смогват да зачислят пълчищата от доброволци, върнали се от задграница и надпреварващи се да се запишат в защита на интересите, на един зелен потник. Даже, кандидатите трябвало да използват връзки по високите нива, за да се вредят в редовете на армията. Не, като в Р0сия, където Путин вече издаде петнадесети указ за насилствена мобилизация на 12 годишните русначета. Дори днес щял да връща крепостничеството, аха.

    Коментиран от #118, #159

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Швейк

    3 0 Отговор
    У Пернишко викат, че беганьето е срамно ама сигурно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тото 1 и Тото 2

    0 1 Отговор
    И каква е бройката ?
    Нямате ли брояч , който да е на входа и изхода ?
  • 23 Нострадамус

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ванга":

    Русия ке падне върху украйна.
  • 24 Хахаха-в,

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    Не знаеш ли в капан са. И снабдяването им отрязаха. На бързай, има време. Ще научиш . Тук последни ще го напишат, както винаги.

    Коментиран от #86, #96

  • 25 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Насилствената мобилизация в 0крайна беше показана по българските медии още през 2014 г, с репортаж, който го има в нета и всеки може да го види. Говореха за десетки загинали етнически българи, някои дори от глад, заради насилствените действия срещу тях.
  • 26 Дезертират към Полша

    2 1 Отговор
    По принцип, от началото на СВО, избягват да пращат етнически руснаци на фронта, защото от другата страна може да са роднините им. В повечето случаи на фронтовата линия бяха от Вагнер, от Чечения и дори от далечния изток. Но все пак, и тази сутрин трябва да захранят троловете с обичайната помия.
  • 27 Един

    0 0 Отговор
    Нормално.
  • 28 Явно нямаш ич памет,

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    щом пишеш такива простотии. От 2014г. върви изтребление то на руско определилите се жители в двете републики, ДНР и ЛНР. Русия не започва война, но винаги я завършва с победа и сега ще е така.

    Коментиран от #93, #161

  • 29 Kaлпазанин

    1 2 Отговор
    Даааааа ,и затова ли ще се моли зеления юда .аз закусих сутринта със сено ,на обяд ме чака слама ,а за вечеря помия .мисирки .30 %от укрите дезертират толкова умират а останалите са заставени да чакат дроновете кинжалите и искендерите ,много ми интересно какво ще пишете когато накрая провесят зеления и язовците в Киев на уличните
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ганьо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Миленчо трябва да дезертира от факти и отиде в руската армия, защото с тия партенки има бая бълвочи още да избълва, а няма да е стигнал и дори една десета от тази цифра👽
  • 33 пРОСИЯ Е КОЧИНА

    2 1 Отговор
    Б.лат.ните ор.к.и са страхливи,могат да се бият само с беззащитни цивилни и то когато са повече от тях,срещу въоръжен противник дават фира или бягат като зайци к.исн.ати в ант.ифри.з!🤣🤣🤣🤣🤣
  • 34 Укропат

    1 0 Отговор
    При нас няма дезертьори. Има само ухилянти. А останалите дето не искат да идат на предните линий получават бонус пуля в тьйл.
  • 35 Рошко

    0 0 Отговор
    Общественото мнение не ви харесва по оценките та и тях ги отрязохте ,щото като гледам шорошчетатв с памперсите от неизвестен пол са под 10%.викали му свобода на словото

    Коментиран от #151

  • 36 По морето е пълно

    1 0 Отговор
    с руски дезертьори...

    Коментиран от #81

  • 37 Kaлпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    Ме е важно кой е аФтора жорналист ,по е важно кой спонсорира сайта ,а познай
  • 38 МОЗЪЧНИ ПРОМИВКИ

    0 1 Отговор
    Тази статия и точен пример за плоска пропаганда.
  • 39 🤣🤣🤣

    1 1 Отговор
    Рашистофилите са бecни, че не могат да манипулират лайковете в коментарите. 😁

    ЖалкиПocepковци.

    Коментиран от #70

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Руcoфоб

    1 1 Отговор
    Крайцера Москва показа нагледно къде се намира Путлеристан във военните технологии... На дъното!😁

    Всичко при рашистите е възможно, но само на думи. Няма как да "правят" Москвич с 99% китайски части, а във военните технологии да са на ниво...

    Коментиран от #80

  • 44 Смях

    0 1 Отговор
    А от украинската армия никой. Злите езици казват, че дезертират 30%, но не им вярвайте.
  • 45 Същият

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Путлер и Рашистан са бити карти, като вас самите русофили!Време е да го проумеете и да не си губите времето като трошите клавиатурата с писане на глупости и нелепи лъжи.
  • 46 От ме имаш

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Забелязал":

    Един дебел минус и още по- дебел кол в ауспуха ти!
    Смрадъл!

    Коментиран от #72

  • 47 Никой. Не

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Разбра защо обикновеният гражданин се бие, какво му липсва в живота,и защо трябва трябва да върши работата на не способните политици най вече на бивши таксиджии?
  • 48 чекисть..

    1 0 Отговор
    Що търкаш 40..путин,освен добра заплата,дава и на всеки записал се войник в редовете на красная..цитирам блумберг и по,,един хектар земя в референдумските украйнски области,,
  • 49 Сесесере

    1 0 Отговор
    Както каза една рускиня на някои руснаци не повезло!
  • 50 Перо

    1 1 Отговор
    Британското военно разузнаване “се доказа”, колко е ефективно, при “намирането” на химическо оръжие в Ирак, заради което беше направена агресията на НАТО! Същата гьобелсова пропаганда прави и сега!
  • 51 Вълчо от Мечка

    0 1 Отговор
    Поредната лъжа. В преки бойните действия от руска страна участват само така наречените "контрактници" и специалните служби. Наборници и мобилизирани (от руска страна) в преки бойни действия не участват.
    Загубите на личен състав от руска страна, са далеч по-малко от посочените.

    Коментиран от #56, #59

  • 52 Какви са тия измислени

    1 1 Отговор
    Суми ?

    Получават по
    200 хиляди Рубли
    Ушанките .

    А колко клипчета има
    На Могилнци
    Че им превеждали
    Само около
    40 хиляди Рубли,
    За Рестото
    Щели да чакат .
    Хахаха
  • 53 Телефункен

    1 1 Отговор
    Дори и тъпите ватници накрая разбраха, че ги чака чугун в Украйна....
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Механик

    0 1 Отговор
    Ясно! Руснаците тоя път пак са свършили хората. А кога пак ще свършат ракетите?
    Как стои въпроса със "свършилите" кокоши яйца? Путин да не би да е пак умрял?
    п.п.
    "Дезертьорите от руската армия" що карат джипове с украинска регистрация по българските плажове? Вече 3 години са тука.

    Коментиран от #87, #95, #163

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 сутрешна доза

    1 0 Отговор
    смях хахахахаха
  • 58 Стоян

    0 2 Отговор
    Нескопосана евроатлантическа проукро пропаганда! То от скапаните беге медии нищо истинско не може да се очаква.

    Коментиран от #62, #67

  • 59 СРОЧНИК

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Вълчо от Мечка":

    Затова в Курск
    Се предават само
    Срочниници .

    Хахаха

    Защото не участват в Обосрацията.

    Хахаха

    Апти Алаудинов
    Нали ревеше
    Че Срочнците трябвало да умират
    За Матушка
    А бе да хвърлят Оръжия .

    А АХМАК СЛИВА
    първи избягаха от
    Фронта

    Хаха

    Коментиран от #119

  • 60 Хахахаха

    0 0 Отговор
    Звучи точно като новината: хиляди доброволци се записват в украинската армия!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Квиик

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Стоян":

    Чети руските бе що кибичиш тука
    Или най-добре излитай за Курск да провериш на място
  • 63 Руска измама

    2 1 Отговор
    Защото руския режим ги ОБИРА.

    Контрактниците МАСОВО съобщават, че от обещаните им пари не получават почти нищо.

    А след като ги ранят вместо обещаното им обезщетение ги закърпват и ги ПРИНУЖДАВАТ да отидат отново на фронта.

    А на семействата на загиналите не изплащат обезщетенията по договор.
  • 64 Сега ако вярваме

    3 1 Отговор
    На тези
    Милиони Рубли които
    Получават в Втарая Блатная
    Следва въпросът ,

    Защо няма ПУТРИОТИ
    тръгнали за да Умират
    За Бункерния Фюрер.

    За тези невероятни Денги
    Досега трябваше да има извити опашки
    от желаещи за Руски Паспорти
    Пред ПАСОЛЯ.

    А то Тъотка се оплаква
    Че нямало никой .
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Хихи

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "нннн":

    Мутрофанова е свършила паричките за лайкове, затова.
  • 67 Груз200

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Стоян":

    И да вярваш и да не вярваш все тая Има да чакаш от умрял писмо
  • 68 Голям виц!

    0 2 Отговор
    КозякМиндилаГанефф заработва центове за ковчега си.
  • 69 Костя

    2 1 Отговор
    Копейки поемайте за фронта,Бащицата давал по 11 500 долара.
  • 70 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "🤣🤣🤣":

    На жълтопаветникът все някой друг му манипулирал петната в гаштите. С лайковете си проличахте, че сте под 20%. Сега, без лайкове, ще си мислите, че сте повече.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 За Руски Бахур

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "От ме имаш":

    Ли плачеш ,
    Червен Педикюр ?
  • 73 Ти да видиш

    0 3 Отговор
    Забранили са лаковете, за да не показва реално нищожното съществуване на КозякМиндили и ПП-ДБпедали.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Българин

    1 1 Отговор
    При братушките, за дезертирство има едно наказание - разстрел на място. Това ги прави силни!

    Коментиран от #78

  • 76 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Забелязал":

    Тъй, тъй...... Като триете мнението на опонентите си ставате по-добри демократи.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Мдаа

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "Българин":

    Е как, те ня бяха ли някакви патиоти, или трябва с разстрел да ги "мотивират".

    Отиде поредната опорка за руския "дух".

    Оказа се, че само със заплаха се появява.
  • 79 Ночко

    3 0 Отговор
    Високи заплати които почти никой не получава!!Трябва да си наистина скъсан отвсякъде за да се запишеш доброволец в руската армия! Днес се записваш и след три дни си убит:)))

    Коментиран от #85

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 От морето

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "По морето е пълно":

    Ето това е истината.
  • 82 Дедо ви...

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    Украинските войски бяха обкръжени.В Покровско направление украинските войски се оказаха обкръжени между селата Лисовка и Желанное. По последни данни сред обкръжените подразделения на украинските въоръжени сили има голям брой ранени, а обстановката в района е изключително тежка. Възможностите за излизане на украинските части са ограничени, което увеличава натиска върху украинските сили в този участък на фронта.
    По-рано украинските войски можеха да се оттеглят през този район от Невелское, но този район, според докладите на украинските военни ресурси, вече е бил взет под контрол от руските сили. Обкръжението представлява сериозна заплаха за украинските части,
    Германският военен анализатор Юлиан Рьопке по-рано отбеляза, че командването на украинските въоръжени сили е предприело мерки за изтегляне на своите части от района на Невелское, за да избегне обкръжение. Въпреки тези действия обаче украинските войски все пак попаднаха в капан между Лисивка и Желани.

    Коментиран от #84, #106

  • 83 я ааа

    2 1 Отговор
    Копейчици как е громите ли укрите. Отивайте се запишете доброволци путя дава визи и 6 000 долара, пари които няма да изкарате през целия си безсмислен живот.
  • 84 за три дни

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Дедо ви...":

    Нали ги бяха избили тез украинци още миналата година.

    Коментиран от #88

  • 85 Мдаа

    4 1 Отговор

    До коментар #79 от "Ночко":

    Дори да оцелеят пак не ги получават.

    Всъщност това е цялата "схема" на руския фашистки режим - обещаваме им някакви пари, и след това чакаме да ги рендосат, като през това време или не им плащаме, или има плащаме много малка част от дължимото.

    Ако ги ранят, си плащат за операциите.
    Ако ги ранят не им дават инвалидност и обезщетение, както е по договора им, а ги връщат на фронта.
    Ако ги рендосат семействата им не получават паричните компенасции както е по договор.

    "Договорите" с Путлер са измамата, чрез която Русия набира пушечно месо, без това да й струва нещо - защото те пари на прецакалите се НЕ ДАВАТ.

    Така хем избягват мобилизацията, хем набират пушечно месо за без пари - който успели да прецакат - успели и тъй като населението във "великата" Русия е докарано буквално до просешка тояга и до пълно оскотяване, има достатаъчно "материал" за лъгане и нагло мамене: това е "резултата" от 25 години "управление" на Путин.
  • 86 Хахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха-в,":

    Те от тия вашите капани копейки, войната е вече на руска територия! Щот всичко е капани! Хахахаха.

    Коментиран от #89

  • 87 Тъпак

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Механик":

    Ти чул ли си украинска реч по морето? Не. Защото руснаците имат украински паспорти.

    Коментиран от #91, #124

  • 88 Дедо ти...

    0 2 Отговор

    До коментар #84 от "за три дни":

    Сега ги доизбиват. Руски «Искандер» удари хотел «Заря» до Краматорск, погребвайки всушници от Въоръжените сили на Украйна.

  • 89 Амиии

    0 2 Отговор

    До коментар #86 от "Хахахаха":

    И с 30% по малка укра.

    Коментиран от #94

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Хахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "Тъпак":

    Ъъъъ и кво от това? И турците които живеят в България,с български паспорти говорят на турски! Само, че не живеят на турска територия, а българска! Та какво, като говорят на руски?

    Коментиран от #152

  • 92 Мутрофанова

    2 0 Отговор

    До коментар #90 от "Тия":

    Няма пари за лайкове. Свиквайте.
  • 93 Хм Хм

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Явно нямаш ич памет,":

    Е няма ли да ви спуснат някоя нова опорка, че тази се изтърка.
    Изглежда си заслепен и не виждаш, че Путин води завоевателна война. Ако го беше грижа за населението МУ, щеше да изтегли обучени войски от фронта, за да защитят населението в Курск.
  • 94 Хахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #89 от "Амиии":

    Много пъти вече сме писали копейки, че това не са руски територии, докато Украйна не каже, че това са руски територии. А това се договаря на преговори. Само, че ако путлера продължава да чака, може да се налага не само да връща, а ще се налага и да дава! ВСУ продължава напред в Курска област.

    Коментиран от #99

  • 95 В Украйна има

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Механик":

    около 8мил. руснаци и точно те са по-голямата част от така наречените украински бежанци. В Украйна има вътрешна миграция около 8,5млн. към Западна Украйна, но руснаците там не искат и отиват като украинци в чужбина. Не ги ли чуваш, че говорят на руски помежду си? Трябва да им се направи един изпит по украинската мова и всичко ще лъсне. Умишлено се държат лошо за да компрометират истинските украинци както правят нашите цигани в чужбина представяйки се за българи.
  • 96 Рон Джереми

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха-в,":

    "Не знаеш ли в капан са."

    Не знаеш ли? Азов проби капана.

    Коментиран от #101, #103, #104

  • 97 Бай Яни.

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ами":

    От общият брои на фронта от войската им московците съставляват едва 2%. Другите са чеченци-татджики,азери. Има и монголци както и непалци. Но по голямата цаст са както споменах по горе са ахматовци и ингушети.

    Коментиран от #102

  • 98 Тома

    1 1 Отговор
    Я пак руската или укронациската
  • 99 Гоги

    0 2 Отговор

    До коментар #94 от "Хахахаха":

    Продължава към кладбищата, джендо. Путин ще вземе всичко, което е решил. Укра е в кома.

    Коментиран от #114

  • 100 Хахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Стига с това изтребление бе ми шо! Както ти е написал колегата отгоре, путлера води завоевателна война, той не го интересува за хората. Той ако им помагаше, нямаше да ги мобилизира за фронта да ги избият като кучета. Знаеш ли, че в Донбас вече няма мъжко население? Щот путлера така им помогна. Изпрати първо тях на фронта, за да прочисти териториите там.
  • 101 Сигурно, вярваме ти

    0 2 Отговор

    До коментар #96 от "Рон Джереми":

    „Онзи „Азов“, който беше първоначално, в началото на специалната военна операция, почти го няма. Този „Азов” вече е в небитието, на гости на Бандера. Сега от него е останало само името. Днес това са хора, които като попаднат в плен, се представят за готвачи, всички плачат, разказват как са били насилствено мобилизирани в армията и принудени да се бият. Такива упорити, идейни нацисти сред тях не съм виждал от много отдавна. Новите „азов“-ци веднага разбират, че са били измамени, че са били хвърлени като месо. Затова смятам, че днес качественият и количественият състав, който е бил първоначално, вече е съвсем различен“, разказва командирът на „Ахмад“ Апти Алаудинов.
  • 102 Супер

    0 1 Отговор

    До коментар #97 от "Бай Яни.":

    Идеално.
  • 103 Евроатлантически канибал

    0 2 Отговор

    До коментар #96 от "Рон Джереми":

    Пробиха капана. Сега настъпват на запад и главно надолу към бандерата!
  • 104 Дедо ти...

    0 2 Отговор

    До коментар #96 от "Рон Джереми":

    Какъв азов бе, азов отдавна руснаците ги приключиха. Те такова животно нЕма?!?!?!
  • 105 !!!?

    2 0 Отговор
    Сега е момента Копейките да станат милионери...100$ = 10 000 Рибли = 1 000 000 Копейки !
    !!!?
  • 106 Бай Яни.

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Дедо ви...":

    Дятка а тези московци в посока Покровск явно са купи и салати като теб бряг. Цял месец един километър немогат да изминат. Метрофанова на теб ли наложи да си говорител на Кремъл. Кажи и да ти доставя достоверни дани от фронта а не сказки от руски народни приказки.

    Коментиран от #107, #108

  • 107 Бай Оня

    0 2 Отговор

    До коментар #106 от "Бай Яни.":

    "Бързо и гладко": ВСУ завършиха изтеглянето си от Невелское на Покровско направление
    Подразделенията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са били принудени да се изтеглят от Невелское и прилежащите му територии на Покровско направление, за да избегнат попадането в котел, съобщава украински военно-аналитичният Telegram канал
  • 108 Дядка,

    0 2 Отговор

    До коментар #106 от "Бай Яни.":

    Руската армия атакува пътищата за снабдяване на групата на украинските въоръжени сили в Покровск: стратегически важен мост е разрушен (СНИМКА, КАРТА)
    На 6 септември 2024 г. около 22:00 часа руските войски нанесоха няколко удара по тиловия път на противника в Красноармейск (Покровск).
    Стратегическият мост на изхода от града в посока Павлоград по магистрала Е-50 е напълно разрушен.
    Този маршрут играе ключова роля в логистиката на украинските въоръжени сили, като осигурява прехвърлянето на техника, въоръжение и личен състав в Покровския участък на фронта. Разрушаването на стратегически важен мост сериозно усложнява снабдяването на украинските сили и нарушава добре работещите логистични пътища на групата на украинските въоръжени сили.

    Коментиран от #126

  • 109 Элфа

    2 0 Отговор
    При 600 000 върнати в черни чували разбира се ще дезертират. Накрая че свалят бункерния фюрер
  • 110 Гоце

    2 0 Отговор
    Ако не си ликвидират джобния диктатор скоро няма да остане никой в р00сия
  • 111 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Гоуем патриот си ти...ушанкеее........бегай у гръцко............
  • 112 факуса

    0 2 Отговор
    хи хи а в осрайна са удавени от молби да се записват,ама за слънчака
  • 113 Гоце Делчев

    0 1 Отговор
    Поредната медийна глупост и фейс ха ха ха. Куче от салам бяга ли.
  • 114 Хахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #99 от "Гоги":

    Е да де. Путлера ще вземе всичко, което е решил. Но накрая ще реши да не взима нищо.

    Коментиран от #117

  • 115 Пешо от панелката

    0 1 Отговор
    Още една правдива, обективна, достоверна, балансирана и изчерпателна статия, благодаря и браво!
  • 116 Чеширко

    0 1 Отговор
    Поредната порция "вкисната медиина манджа". Постарайте се поне да ни пробутатте нещо не толкова евтино!
  • 117 Хихихи

    0 2 Отговор

    До коментар #114 от "Хахахаха":

    За зеленияпор говориш, мила.
  • 118 Буха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Слънчака опустя, цели кервани от украински Лексуси и Мерцедеси се връщат за да се запишат доброволци. Осведомителните агенции съобщават че хиляди прииждат и от Турция

    Коментиран от #122

  • 119 Вълчо от Мечка

    0 2 Отговор

    До коментар #59 от "СРОЧНИК":

    Не четеш внимателно! Ще ти го повторя :
    Наборници и мобилизирани (от руска страна) в преки бойни действия не участват.
    Граничарчетата, които бяха пленени в Курска област не са участвали в бойни действия.

    Коментиран от #127, #129

  • 120 Гост

    1 1 Отговор
    В ЦСК отказват заплати от половин милион евро, вие вдигате шум за някакви си откази от 6К$.
  • 121 Все повече дезертират от руската армия

    2 0 Отговор
    Все повече дезертират от руската армия
    Това става въпреки високите заплати от около $6700

    УШАНКИТЕ, МАКАР И СВИКНАЛИ С "РУСКАТА РУЛЕТКА" В КОЧИНАТА, РАЗБИРАТ, ЧЕ ОТ УКРАЙНА СЕ ВРЪЩАТ, МНОГО МАЛКО ЧИТАВИ, "СПЕЧЕЛИЛИ" УШАНКИ, А ДАЖБИТЕ НА САМАГОНА В КОЧИНАТА, СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ НЕКОЛКОКРАТНО! ПОВЕЧЕТО УШАНКИ ОТ УКРАЙНА ВЛИЗАТ В ЧУВАЛИТЕ НА ГРУЗ 200 И ПОСЛЕ СЕ РАДВАТ САМО НА ДЪЖДОВНА ВОДИЦА! ХАЙДЕ КОПЕЙКИ СМЕЛИ, КАЖЕТЕ! ПРИ ТИЯ УСЛОВИЯ, КАК ДА НЕ ДЕЗИРТИРА АЛКОХОЛИЗИРАНАТА УШАНКА?

    Коментиран от #166

  • 122 Хахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #118 от "Буха ха":

    Ордите се засилили към жълто- сините кладбища. Вярваме. Абе тъй благославят друсняка, че идея си нямаш.
  • 123 Дzверцов

    0 2 Отговор
    И къде "дезертират" бе шушляци? Вчера дезертираха украинците, днес руснаците- смешници!
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Едно си копей знае,

    1 0 Отговор
    едно си бае, независимо от темата на статията.
  • 126 Дядка,

    3 0 Отговор

    До коментар #108 от "Дядка,":

    така както си го написал трябва някой като Левитан да го прочете на глас. Не забравяй, че това е гражданска война в бившия СССР като и двата народа са славянски, от един етнос, вяра и с няколко милиона смесени бракове. Какво си застанал само зад ушанките, украинците просто не искат да са в една държава с московците.

    Коментиран от #128, #130

  • 127 Дрън-дрън!

    1 0 Отговор

    До коментар #119 от "Вълчо от Мечка":

    Слаба самоутеха.
  • 128 Ъхъъъ

    0 2 Отговор

    До коментар #126 от "Дядка,":

    Ела ги питай на морето. Как обиждат зеленияджугач. И казва, че повече не искат да се върнат никога в укра.

    Коментиран от #141

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Да искат да ходят в Русия

    1 0 Отговор

    До коментар #126 от "Дядка,":

    Днес пак го казват . Но кой да чуе. Набутали ги зорлем да се бият срещу Русия и те дезертирали.
  • 131 Пиночет

    2 0 Отговор
    Пращайте и палячото Путин на фронта, да види как е!

    Коментиран от #133, #135

  • 132 Гледам

    0 2 Отговор

    До коментар #129 от "Не лъжи":

    Една укра се държи за парепета на стълбите. И те го дърпат за ръце, крака . Един от колата го измъкнаха. Друг от магазина. Гледам, бре. Всеки ден по 20 клипа си пускат укрите и сега ще им забранят соц медии, че да не знае света как ги използват за пушечно месо. Не лъжи, а гледай и реви.
  • 133 касата

    0 2 Отговор

    До коментар #131 от "Пиночет":

    Палячото зеленнадрусан да оди да мре за бандера.
  • 134 Коментар

    0 2 Отговор
    Това се посочва в коментар на Center for European Policy Analysis.
    Значи ,че коментарите са излишни .
    Поредна гьобелсова пропаганда на еврофашистите сатанисти.

    Коментиран от #160

  • 135 Пиночет

    2 0 Отговор

    До коментар #131 от "Пиночет":

    Джуджета и педофили не ходят на фронта!

    Коментиран от #137

  • 136 касата

    2 0 Отговор
    Пасивния педофил Путин,щял да ходи на фронта!Смях в залата!

    Коментиран от #139

  • 137 касата

    0 2 Отговор

    До коментар #135 от "Пиночет":

    То затуй оная зелена холограма се снима само на полски фототапет Уж бил на фронта. Ясно.

    Коментиран от #138

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Пинопет

    0 2 Отговор

    До коментар #136 от "касата":

    Пасивния педофил Байдрън, пък не щял да ходи на фронта! Алкаааата не му държала и памперсите не помагали веч.Смях в залата!
  • 140 кадата

    0 1 Отговор

    До коментар #138 от "касата":

    Ама е гот да умираш за Монсанто и Бляк Рос. Слава белото.
  • 141 Какви са тия по

    1 0 Отговор

    До коментар #128 от "Ъхъъъ":

    нашето море съм го писал в 95 пост. Затова плюят по Зеленски и говорят само на руски.

    Коментиран от #150

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 КапейкаРу

    2 0 Отговор
    Поздравления за статията! Всичко е точно! Рашотроловете ще плюят и злобеят
  • 144 Наритай руснак

    2 0 Отговор
    Пал ли ядат боя,тия руски отрепки!
  • 145 Митрофанова

    2 0 Отговор
    От понеделник спираме парите на Възраждане, тия излезнаха големи крадци и палячовци, който иска да получава, да се готви за фронта!

    Коментиран от #148

  • 146 Коко

    1 1 Отговор
    На тези поне им плащат, а другите ги пребиват и тогава ги пращат да мрат
  • 147 Да бе...

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Милен Ганев??? Дезартират от Украинската":

    И само един остана, последният украинец. 😜, другите дезертираха.
  • 148 Копеѝкин

    2 0 Отговор

    До коментар #145 от "Митрофанова":

    Вече втори месец няма пари от Кремъл,ако ще е така, аз мога да мина и от американците,стига да има повече долари!
  • 149 Павел пенев

    0 1 Отговор
    Миленчо, и ти ли се включи в профашистката пропаганда на DW?
  • 150 Ай ся

    0 2 Отговор

    До коментар #141 от "Какви са тия по":

    Оправдания. Ела и поговори с тях. Тук си казват всичко. Кой какъв е, откъде е. Мразят Зелю.Това е най-важното.
  • 151 Налудник

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Рошко":

    "Свободната медиа". На свинята Пеевски.
  • 152 Олигофрен

    1 1 Отговор

    До коментар #91 от "Хахахаха":

    Говорят на руски защото са руснаци. Плащат за украински паспорти. Хвали русия, живей в България.

    Коментиран от #158

  • 153 Стенли

    0 1 Отговор
    Има някакъв проблем със сайта не може да се гласува
  • 154 Стенли

    0 2 Отговор
    Абе да дезертират и да не дезертират Украйна замина
  • 155 Мито

    2 0 Отговор
    Време е вече и самите московчани да отидат на фронта, ама от по-богатите райони като Хамовники , Арбат и пр. Така де нека покажат малко патриотизъм, а не само да ръкопляскат на Путин, като клакьори.
  • 156 Смешник

    0 2 Отговор
    Нещо не се връзват нещата в тази статия Докато в Руската армия масово се записват доброволци то украинците ги ловят насилствено по улиците
  • 157 Рузиа приклу4и

    2 0 Отговор
    ГРУЗЗ 200
  • 158 Да де

    0 2 Отговор

    До коментар #152 от "Олигофрен":

    Те всички са руснаци. Укри няма Измислени са. Измислените укри дезертираха по света. Не щат да се бият за Монсанто.
  • 159 Чичо Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Съгласен мой човек хахаха
  • 160 Чичо Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #134 от "Коментар":

    Абсолютно точно.
  • 161 гостгост

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Явно нямаш ич памет,":

    "Русия не започва война, но винаги я завършва с победа..." Тая глупава измишльотинка откъде ти я спуснаха ? Русия е държавата която почти винаги започва воините и ги разпалва именно тя.И за да ти издиша още повече измишльотинката да ти кажа,че за последните 300 години Русия има 100 воини от които е изгубила 50 ! Общо взето Русия почти винаги започва воините и никога не ги печели.
  • 162 Правят го от любов

    1 0 Отговор
    към Путин.
  • 163 Руската клюкарка пак

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Механик":

    държи да се изкаже.)))).
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Чеширко

    0 0 Отговор

    До коментар #121 от "Все повече дезертират от руската армия":

    Не си давай толкова зор, не впечатлявш никого, поради простата причина, че не си единствения форумен Мунчо,
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания