9 Септември, 2024 04:59 1 153 13

В Солун протестираха срещу скъпия живот пред премиера Мицотакис

  • гърция-
  • протести-
  • солун

Гърците са изправени пред все по-високи разходи след последователните кризи

Протести срещу скъпия живот съпътстваха откриването на Солунския панаир, предаде БНТ. Гърците са изправени пред все по-високи разходи след последователните кризи - пандемията и опустошителните пожари и наводнения.

В речта си пред престижния икономически форум премиерът Мицотакис даде щедри обещания за увеличение за заплати и пенсии и намаляване на данъците.

Поетапно повишение на минималната работна заплата от 830 на 950 евро до 2027 г., увеличение с 2,5% на пенсиите още следващата година, намаляване с един процентен пункт на социалноосигурителните вноски, по-ниски данъци и нови работни места. Това са част от обещанията, които гръцкият премиер Кириакос Мицотакис направи в речта си при откриването на Солунския панаир.

"Необходимостта от фискална отговорност ме принуждава да поясня - не нося със себе си торба с неразумни подаяния. Вместо това, имам предложения за полезен и ефективен избор. Това е особено важно, предвид факта, че осем държави, включително големи икономики като Италия и Франция, вече са поставени под наблюдение от Европейската комисия за превишаване лимита на разходите. Лично аз няма да допусна това да се случи в Гърция", заяви Мицотакис.

Пред форума в Солун хиляди се стекоха, за да изразят недоволството си срещу икономическите политики на правителството.

"Като всяка година правителството и премиера ни уверяват колко сме по-добре и колко по-добре ще ставаме следващата година, а после обявяват нови мерки за икономии и повече работни часове за нас", коментира Агелос, 24 години.

Гърция продължава да се възстановява от дълговата криза, но през последните години отчита силен икономически растеж. Прогнозите са тази година ръстът да е 2,5 процента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Копираме

    17 6 Отговор
    Гърция. Като имаме предвид, че сметките им за ток са между 250 и 450 евро на месец. Същият сценарий са ни подготвили българските дерибеи марионетки на ЕС. От 2026 сме на борса ток, благодарение на ГЕРБ, ПП, ДБ, СДС, ДПС. Не върви да кажеш средна заплата 2500 лева чиста, сметка за ток 900 лева.
  • 2 Уса

    12 5 Отговор
    Тулупа предричаше тотален крах за Гърция а българската минимална заплата е на половината на гръцката и българите са принудени да им работят черната работа

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реалист

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Уса":

    Стига лъха,нашенци много отдавна не ходят да работят е Гърция,там са само тези,които навремето са се устроили в Гърция,такива със смесени бракове или закупили жилище

    Коментиран от #7

  • 5 Закономерно

    1 7 Отговор
    Вече средната заплата в България надмина гръцката. В България2 лв.= 2 Евро в Гърция. Нещата в Гърция вървят на зле.

    Коментиран от #12

  • 6 BG (БАЙ ГАНЬО)!

    4 2 Отговор
    АМА КАК СКЪПО, НАЛИ ТАМ ХОДИМ НА МОРЕ....?!?!?!
    ДА ГО Д . Х А Т БЕДНИТЕ!

    НА$ Ч€РВ€НОТО ЗНАМ€ РОДИ НИ!
    НА$ Н€ Щ€ НИ УПЛАШИ $ЪДА!
    НИ€ $М€ ВЪВ В$ЯКА ДАЛАВ€РА!
    НИ€ $М€ ВЪВ В$ЯКА ДАЛАВ€РА!
    И ТАКА ДО КРАЯ НА $В€ТА!
  • 7 Затова ли

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    по гръцките плажове и по хотелите обслужващият персонал (чистачки, сервитьори, камериерки) са само българи? Гърция и след кризата е на светлинни години преди България
  • 8 Ех, евро зона,

    5 2 Отговор
    Евро зона - ти правиш хората богати и щастливи! Решете сами - идиоти ли са нашите управляващи или продажници, да ни тикат към такъв живот и решете за кого ще гласувате!
  • 9 Затова гърците

    5 1 Отговор
    искаха да излязат от ЕС и еврозоната. Още плачат по драхмата. Едно да живееш в Гърция и да си плащош данъците и консумативите. Съвсем друго да посетиш евтини хотелчета с отстъпки за туристи. А фактът, че Гърция подари материални си активи и цели острови на западните кредитори, няма значение? Гърция е най-задлъжнялата държава в ЕС, данъчното и ценово бреме е на гърба на гръцкия народ. Нямало инфлация в Хърватия, след прием евро, затова хърватският премиер и правителство сложиха таван на цените на над 60 основни хранителни продукта.
  • 10 долу ЕС

    1 0 Отговор
    торбата ти е пълна с нпо та, ценности и скъпи неруски ресурси.... другото е подробности. Рано или късно всички ще видят решението на проблемите си извън ЕС
  • 11 Бе тия не разбраха,

    2 0 Отговор
    Че премиери, президенти, депутати, сенатори, "народни представители " и подобни са част от проблема. Те не могат да им подобрят живота. Те са паразити, които печелят, лапат от системата. Защо тогава са я махат???
    Иска се нова система. Власт от до най-много наистина избрани от народа 5 старейшини, доказани хора, че работят за този народ и страна. И целият този, политически боклук, да се измете. Паразити!
  • 12 Не знам, колко е зле?

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Закономерно":

    Тука на Халкидики водата е още топла, ресторантите са пълни с хора. А по пътищата е пълно с коли, не може да се разминеш. И кое им е "лошото"? Жега е и не им трябва парно, сняг няма... Лови риба от морето и айде в тигана...
  • 13 Само че

    2 0 Отговор
    друг прибира печалбите от туризма, след като си подариха земята, хотелите, островите на кредиторите.
Новини по държави: