Тема: Украйна

10 Септември, 2024 04:42, обновена 10 Септември, 2024 06:05 4 159 90

Украински дрон уби 9-годишно руско дете при атака към Москва

  • украйна-
  • русия-
  • роберт фицо-
  • иран-
  • дронове

Киев привика шарже д'афер на Ислямска република Иран в Украйна заради възможното прехвърляне на балистични ракети от Иран в Русия, изрази и недоволство от думи на Роберт Фецо за фашизма

Украински дрон уби 9-годишно руско дете при атака към Москва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едно дете е било убито, а друг човек е бил ранен при нападение с украински дрон, насочено към Москва, заяви губернаторът на Московска област Андрей Воробьов днес в приложението Teлеграм, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Жертвата е 9-годишно дете, уточнява ТАСС.

Воробьов също така съобщи, че тази нощ силите за противовъздушна отбрана са свалили 14 украински дрона в районите на Подолск, Раменское, Люберци, Домодедово и Коломна.

Руските канали "Шот" и "База" в Телеграм, които са близки до службите за сигурност на Русия, съобщиха, че полетите на московските летища Внуково и Домодедово са били преустановени, докато траела атаката с дронове.

Александър Богомаз, губернатор на югозападната Брянска област в Русия, която граничи с Украйна, заяви, че частите за противовъздушна отбрана са унищожили 59 безпилотни самолета над региона през нощта. Не е имало нанесени щети или жертви, съобщи той в Телеграм.

Няколко безпилотни самолета са били свалени и в руската Липецка област, на няколкостотин километра южно от Москва, съобщи губернаторът Игор Артамонов. Той също не спомена щети или жертви.

Министерството на външните работи на Украйна днес привика шарже д'афер на Ислямска република Иран в Украйна Шахриар Амузегар, за да изрази дълбоката загриженост във връзка с възможното прехвърляне на балистични ракети от Иран в Русия, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

Отбелязва се, че "дълбоката загриженост“ на украинската страна е била изразена пред иранския дипломатически представител във връзка със съобщенията относно възможна доставка на балистични ракети от Иран за Русия.

"Съответният коментар на Министерството на външните работи на Украйна от 7 септември беше предаден на иранския дипломат със строгото предупреждение, че потвърждаването на доставката на балистични оръжия от Иран на държавата агресор ще има опустошителни и непоправими последици за украинско-иранските двустранни отношения“, се казва в коментара.

Както бе съобщено от "Уолстрийт джърнъл" с позоваване на източници сред американски и европейски официални лица, Иран е изпратил свои балистични ракети с малък обсег на действие на Русия. Изданието отбелязва, че трансферът на балистични ракети от Иран ще даде на Москва още един мощен инструмент, който да използва във войната срещу Украйна.

Министерството на външните работи на Украйна призова Иран да се въздържа от трансфер на всякакви видове оръжия и военно оборудване към Руската федерация.

Украйна изрази разочарование от твърденията на проруския премиер на Словакия, че Киев трябва да предприеме действия за отстраняване от военните си редици тези, които той определи като фашистки елементи в украинската армия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Призивът на Роберт Фицо отразява аргументите на Русия във войната ѝ срещу Украйна, включително твърдението на Кремъл, че с инвазията си Русия се стреми да „денацифицира“ по-малката си съседка.

В тази връзка украинското министерство на външните работи заяви: "В Киев е налице разочарование във връзка с изявлението, направено от словашкия министър-председател Роберт Фицо по отношение на украинските войници, което е в разрез със съществуващото ниво на доверие и сътрудничество между Украйна и Словакия.“

Словашкият приемиер Роберт Фицо каза: "Всички говорим за фашизъм, нацизъм, но въпреки това мълчаливо толерираме факта, че из Украйна се движат части, които имат много ясно обозначение, които са свързани с движения, които сега смятаме за опасни и забранени.“

Русия рутинно нарича украинските лидери нацисти, припомня Ройтерс.

Президентът Владимир Путин се позова на необходимостта страната да бъде избавена от нацистите още от първия ден на инвазията през февруари 2022 г.

Придържането на Фицо към линията на Кремъл в качеството му на лидер на страна от НАТО усложнява работата на украинския президент Володимир Зеленски, който отбправя почти всекидневни молби към Северноатлантическия алианс да предостави оръжия с голям обсег и да разреши използването им за обстрел на цели на руска територия.

От началото на войната Украйна се стреми към присъединяване към Европейския съюз и НАТО, но Фицо и унгарският премиер Виктор Орбан се противопоставиха на консенсуса по тези усилия.

Русия критикува украинския батальон "Азов“ за неговите ултранационалистически корени, датиращи от създаването му за борба с финансирани от Русия сепаратисти през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Копейкин Костя

    22 91 Отговор
    Как само 7?
    Магучая е унищожила поне 777 дрона! 😀

    Коментиран от #82

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 В Моска не се ходи с дронове

    21 70 Отговор
    За там си требе тохавки,минитмъни...

    Коментиран от #4

  • 4 Европеец

    74 14 Отговор

    До коментар #3 от "В Моска не се ходи с дронове":

    А бе не знам, някой казват че е в Москва се ходи на килимчето....

    Коментиран от #85

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 МАЙДАН

    90 22 Отговор
    Съд за Зеления потник !

    Коментиран от #13, #70, #72

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Свободен

    19 68 Отговор
    Този Фицо не го ли бяха гръмнали?!
    Отново ли се прави на интересен?
    Следващия път ще има ли пак такъв късмет?

    Коментиран от #49

  • 17 Затриващ

    19 50 Отговор

    До коментар #11 от "падналия ангел":

    Абе младеж тя мечката вече три години обикаля около пчелина, но не може дабе да се пресегне ;- засега само дебелото жило!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бла-бла

    29 9 Отговор

    До коментар #13 от "Пеци":

    Кого го хванахте, пък и успяхте да го осъдите?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Злобното Джуджи

    23 56 Отговор
    Така, така.....след Три Години успешна СВО, бездарни Вова и Вторая Армия докараха войната в Москва.
    Тия нормални ли са, за чий продължават да се самоубиват като виждат че за нищо си не стават ?
  • 22 Въпросче

    59 17 Отговор
    Сега ли се сещате ? Да почива е мир детето ! Ама натовската украинска от десет години избива деца и рускоезични цивилни и жена .

    Коментиран от #24, #35

  • 23 Кремл'ьовските Фаш'аги у'би'ха

    21 61 Отговор
    Хиляди украински деца. Прогониха милиони и унищожиха цели градове.
    За фашистката СЕКТА в кремля всичко кошмарно тепърва предстои

    Коментиран от #74

  • 24 Тупой ДА?

    18 43 Отговор

    До коментар #22 от "Въпросче":

    Рускоезичните в Украйна Грузират и Чувализират кремльовските Фашисти на фронта.
  • 25 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    40 39 Отговор
    Масово бягство от ВСУ. За последните 4 месеца, регистрирани над 17000 дезертьори. Не ги спират дори 12годишните присъди в случай, че бъдат заловени./La Reppublica/

    Коментиран от #26

  • 26 И защо тогава....

    36 22 Отговор

    До коментар #25 от "Непредизвикани и пълномащабно САЩисани":

    Още не сте ги победили?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мммммм

    28 33 Отговор
    Руските фашисти са свалили дрона върху детето.

    Коментиран от #45

  • 30 Ако не се беше "случило" еС вЕ о

    22 23 Отговор
    Момчето да е живо.
  • 31 Констатираща

    35 26 Отговор
    Абсолютно правилно е изказването на Фицо, който между другото, преживя атентат, заради тези си правилни разсъждения, които не са подходящи за лидер от НАТО-вския контингент, което пък, показва организацията с каква същност е, но на управлението на Украйна, което е обсебено от националистични елементи, това не е изгодно. Вече всичко ясно проличава и за най-неосведомения в политическо отношение човек. Значи, на Украйна може да помага цялата евроатлантическа общност, а на Русия никой не трябва да помага, за да бъде разгромена, което е и основния замисъл на конфликта, който предизвика Украйна с нея, подмазвайки се на нейните врагове.
    Няма как всички, които сме независими и наблюдаващи събитията, да не се възмощаваме и отвращаваме от този двойнствен морал!
  • 32 Детето

    32 10 Отговор
    явно е военна цел според осрайнците.
    Натовската тактика (трепай цивилни)
    Ето затова се радвам, че хиляди осрайнци НИКОГА повече няма да се върнат у дома.

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Още капачки за Зеленко

    23 12 Отговор
    Украинските военни действат под командване и в координация с НАТО и Пентагона, а това може да доведе до пълномащабен ядрен конфликт, първо в западна Европа, а после и в САЩ и Канада (като членки на НАТО).

    Коментиран от #40

  • 35 Бръм

    14 12 Отговор

    До коментар #22 от "Въпросче":

    В Донбас се самоопределят като руснаци-Авдеевка, Мариупол,Бахмут.Дмек руснаци се избиват един друг в Донбас.Ама откаде акъл да се досетиш.
  • 36 На руснаци не се вярва

    11 27 Отговор

    До коментар #32 от "Детето":

    Не 9 ,а 19 годишен военнослужещ.

    Коментиран от #59

  • 37 На кремълския фюрер дали му

    13 24 Отговор
    пука за живота на московчани?
  • 38 Безимен

    26 13 Отговор
    Две години Русия се отнасяше милостиво към Киев, но Украйна не е способна на състрадание - насочи ударите към Москва и нейните деца.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Аааааа нема.

    10 11 Отговор

    До коментар #34 от "Още капачки за Зеленко":

    Нема.Паси си козите в европейска България спокойно.
  • 41 нахилена копейка

    11 24 Отговор
    Копейки хилете се! Това е измислено в студиото на Соловьов и реализирано от Мосфилм.
  • 42 мдааа

    11 21 Отговор
    Лошо.На съвестта на путлер.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Фен

    15 10 Отговор
    Терористи, Сър.

    Коментиран от #58

  • 45 Мдааа да.

    10 7 Отговор

    До коментар #29 от "Мммммм":

    Отломки от пво.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 СВО план

    9 21 Отговор
    Ден първи- пием водка.
    Ден втори-пием водка и играем казачок.
    Ден трети-празнуваме Ден Победы на площада в Киев.
    Ден деветстотин двайсет и девети-вече почти 3/4 милион фира!
  • 49 Справедлив

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "Свободен":

    Най-добре е да освободиш света от присъствието си.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Блиааа

    8 9 Отговор
    Отива на концерт..милиони умряха това е просто статистика
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Според тасс

    6 13 Отговор
    Т. е. несигурен източник.
  • 54 Злобното Джуджи

    11 26 Отговор
    Войната я запали не Запада или Украйна , а самонадеяни, некадърни Вова и Вторая Армия.
    Пригожин умря заради това че каза истината, Стрелков всеки момент ще получи "инфаркт" също като Навални.
    Ако три години украинците казват че не искат да са руснаци, това е техен избор и желание с които Русия трябва да се съобрази, инак ще докара нещата украинците да използват ядрено оръжие на руска територия, а те имат такова. Не е нужно да е бомба, врзивен контейнер с ядрени отпадъци е достатъчен половин Московска област да стане негодна да живот

    Коментиран от #63, #75

  • 55 Айгър Асан

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Софиянец":

    Аз пък снощи "убивах" женати няколко пъти,доволна остана.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Безаналогов

    8 14 Отговор
    Московско гори.

    Коментиран от #61

  • 58 Аз съм веган

    8 9 Отговор

    До коментар #44 от "Фен":

    Няма сър. Само тавариш в мацква. Сър в лошия запад.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Двукрак к0зяшки лаврак

    11 4 Отговор

    До коментар #57 от "Безаналогов":

    Да счупиха като предния път няколко дограми, а че в цял Покровск и Харков, бандерите се изнасят...слаба ракия.
  • 62 Може и да е 9 годишно дете

    8 12 Отговор
    но е и бъдещ войник срещу новите ценности и световния ред базиран на правила
  • 63 Ревящото Джуджи

    10 6 Отговор

    До коментар #54 от "Злобното Джуджи":

    утре пак ще рева и прося от урсулъта
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Възрастен деец от Канада

    1 11 Отговор

    До коментар #52 от "Аре завърти плочата":

    Това ми хареса!
    Затова и ми ставаха на крака с алодисменти и ме наградиха с орден в Украйна.
    И паметници на Бандера и улици на негово име и молебдени и национални празници по цяла е Европа трябва да има, а не само в Украйна


    Слава Украiнi
  • 67 Ники

    14 2 Отговор
    Трябва да се изчисти от лицето на земята, цялата кафява чума намираща се на земите на бивша Украйна.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Милиьен Ганьевий

    2 8 Отговор
    Този джурналя мисирков препечатва рашистка пропаганда денонощно. Срам е за професията.
  • 70 А за ботоксовото плашило

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "МАЙДАН":

    Кога? За първи път чувам някой да иска съд за човек защитаващ страната си от агресията на озверял умопобъркоч.
  • 71 Безимен

    9 1 Отговор
    Странно, най-меко казано, разсъждение: "62 Може и да е 9 годишно дете: но е и бъдещ войник срещу новите ценности и световния ред базиран на правила".
    Кои са "новите ценности"? Убийството на деца към тях ли се отнася?
  • 72 Пут

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "МАЙДАН":

    И н. , защо не го защити ???нали обеща.
  • 73 Гори...

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пеци":

    Главата ти не Мацква. Нищо не се е променило от 10 г. НАЦИТАТА спонсорирани от вън , се бият със чужд враг в прокси война срещу собственият си народ и руснаците. От 2014 г.!!!! Ако си свалите очилата на пропагандата може и да разберете, че ние ще сме голи и боси, но на Украйна ще помагаме, за да не фалират б.атята зад океана!
  • 74 Не са кремълдките,

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Кремл'ьовските Фаш'аги у'би'ха":

    А Киевските фашизоиди. Те убиват,гонят и заради тях има милиони бежанци. Българите доброволци във войните са се писали, от Канада и СаЩ са се връщали, не са бягали...Това е показателно за любовта на украинците към сегашната Украйна!
  • 75 Типично за човек

    6 5 Отговор

    До коментар #54 от "Злобното Джуджи":

    Без ценности! Ти осъзнаваш ли какво си написал? По същата логика Кремъл може да пусне само една и от Украйна да остане ядрено бунище за 300 г., но и цяла Европа ще е? И ще е престъпник Путин тогава ! Не е глупав, войната я печели и бавно изтощава Европа. А американосите това искат! Те това е положението. Ще тичаш в мизерия до край. И пак викайки за фашагите....
  • 76 СПРАВКА

    6 4 Отговор
    ЗА ТОВА РУСИЯ ЩЕ ЛИКВИДИРА ФАШИСТКИЯ РЕЖИМ В УКРАЙНА ОТ 2014Г. ДО ТУК ВЪРВИ ОТЛИЧНО ДЕФАШИЗАЦИЯТА В УКРАЙНА = 1,7 МЛН.ИЗБИТИ УКР ВОЙНИЦИ И УНИЩОЖЕНО НАТОВСКО ОРУЖИЕ ОТ СПОНСОРИТЕ ЗА = 300 МЛРД.$ ! СЛАВА НА РУСИЯ !
  • 77 Град Козлодуй

    3 4 Отговор
    Варварска жестокост
  • 78 Стефан

    3 2 Отговор
    Непотвърдена информация. В нета руски, арабски и индийски сайтове препечатват един и същ текст - Воробьов КАЗА. Демек, една жена на пазара каза.

    Коментиран от #79

  • 79 Неизмеримо със

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "Стефан":

    загиналите украински деца. Московчани да линчуват Путлер и - готово! Няма човек - няма проблеми.
  • 80 Запознат

    4 2 Отговор
    Според статистиката до момента от руски ракети са убити около 4600 украински деца до 12 години.

    Коментиран от #81

  • 81 хамсал

    2 4 Отговор

    До коментар #80 от "Запознат":

    Според коя статистика, украинската ли? Защото аз не съм видял укростатистика за един загинал техен военен или ударен военен обект! Русите все училища, детски градини, болници и старчески хосписи целят, според укрите!

    Коментиран от #84

  • 82 нпо агент

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Копейкин Костя":

    Ако беше украинско дете..на снимката щяхме да видим "някаква" снимка как майка държи в ръцете си окървавеното тяло на своя малчуган..НО ако е русначе няма нужда...чак толкова да се престараваме..Европейски нацисти трябва да бъдат заличени..
  • 83 ........

    1 1 Отговор
    Преди малко реалността беше сменена.Детето беше сменено от 40-годишна жена.Стига невинни жертви!Тези укри все едно се борят с подрастващите под 18 г.Те и зле се държат със самите украинчета и ги карат често да коленичат върху камъни.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Европеец":

    И кой си видял на килимчето ?? Освен Копейкин и любимите ви Орбанчо и Фицо ? Май като гледам Путлер вече в Монголия клечи на килимчето , след като в Техеран , Делхи и Пекин му казаха да си гледа работата меко казано !!
  • 86 Свен

    2 0 Отговор
    А хилядите Украински деца?
  • 87 Питанката

    2 1 Отговор
    Ъхъъъ, а бе за детенцето не знам , ам да питам, че съм зле с гИографЯта... , не е ли доста далечко Мацквата от Украйна? И как така "долитат" просто тия дронове необезпокоявани чак там? Игати и държавата, игати и армията, егати и отбраната......... То ако американци, англичани и французи земат да пуснат свои модерни дронове и ракети, явно не до столицата им, а и във всеки подземен бункер ще има поне по 5 накуп???!!! Тия Рашата не са в 20 а в деветнайсти век май????? Като им гледам защитата.....

    Коментиран от #89

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 864789

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "Питанката":

    ПУСКАТ ГИ ОТ РУСИЯ.ТАМ ИМА НАД 5,5 МЛН.УКРАИНЦИ ПОТЪРСИЛИ УБЕЖИЩЕ В РУСИЯ САМО ЗА 1 Г.!!!!!
  • 90 Доносник

    0 0 Отговор
    Пак да поясним: Жертвата е 9-годишно дете, уточнява ТАСС.....Е последните две думи казват всичко.... ЗА ТОВА, ДАЛИ ПАРТЕНКАТА Е ИСТИНА ИЛИ - Н Е !!!
Новини по държави: