Тема: Украйна

10 Септември, 2024 09:43 1 628 8

Администрацията на Байдън изпрати на Конгреса таен доклад за военната стратегия в Украйна

  • конгрес-
  • администрация-
  • джо байдън-
  • доклад-
  • стратегия-
  • украйна

За две години и половина след пълномащабното нахлуване на Русия, Конгресът одобри почти 175 милиарда долара помощ и военна подкрепа за Украйна и съюзническите страни.

Администрацията на Байдън изпрати на Конгреса таен доклад за военната стратегия в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Администрацията на американския президент Джо Байдън изпрати на Конгреса таен доклад за военната си стратегия в Украйна. Това идва месеци след като законът за помощта от 61 милиарда долара, приет през април, постави краен срок през юни, съобщава Ройтерс, цитирано от Фокус.

Помощник от Конгреса разкри, че докладът е достигнал до законодателите на 9 септември и те все още не са имали възможност да го прегледат. Други два анонимни източника потвърдиха, че докладът е бил доставен.

За две години и половина след пълномащабното нахлуване на Русия, Конгресът одобри почти 175 милиарда долара помощ и военна подкрепа за Украйна и съюзническите страни.

След месеци на забавяне, Камарата на представителите, ръководена от републиканците, прие законопроект за допълнителни разходи от 95 милиарда долара през април, който включваше 61 милиарда долара финансиране за Украйна, както и милиарди долари за Израел, цивилни в конфликтни зони по света и за "противодействие на комунистически Китай" в Индо-Тихоокеанския регион.

Като част от законодателството, Конгресът нареди на администрацията на Байдън да представи подробна стратегия спрямо Украйна до началото на юни.

Помощта на Байдън за Украйна се подкрепя от демократите и много републиканци в Конгреса. Но някои републиканци критикуваха администрацията му за ограничаване на използването на американско оборудване от Украйна, като например отказа да достави оръжия, които могат да поразят цели дълбоко в Русия.

Вашингтон ограничи използването им поради ограничени доставки на ракети, липса на оправдание за тяхната употреба, като се има предвид, че повечето руски самолети са извън обсега, и поради опасения, че това ще ескалира конфликта.

Седмици след изтичането на крайния срок без представяне на доклада, някои членове на Конгреса заявиха, че са разочаровани и ще обмислят блокиране на по-нататъшно финансиране.

В изявление, изпратено до Reuters в края на август относно доклада, сенатор Джим Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията по външни отношения на Сената, заяви, че подкрепя помощта за Украйна, но не го прави сляпо.

"От най-ранните дни на войната на Путин с Украйна, ние поискахме от администрацията на Байдън-Харис да разработи стратегия за това как Съединените щати и нашите съюзници могат да помогнат на Украйна да спечели войната. Когато те не отговориха на нашите искания, ние предписахме стратегията да бъде изпратена до Конгреса, но крайният срок изтече и няма отговор.

Президентът Байдън и вицепрезидентът Харис трябва да предоставят стратегия не само на нас, но и на американския народ, и неуспехът да го направят предполага, че те или нямат такава, или се страхуват да я споделят“, заяви тогава Риш.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 0 Отговор
    Турция, Русия и Сърбия ще строят Турски поток 2 през България.НАТО ще се опита да им попречи.Скоро тук ще гледаме Бойно поле Земя.ДПС и БСП вече го отнесоха.На ред е ГЕРБ.
  • 2 БЕЛЯТА

    11 2 Отговор
    Понеделник, 9 септември: Министерството на външните работи на Латвия привика временния шарже дафер на Русия във връзка с откриването на руски дрон в източната част на страната в събота, 7 септември. Ръководителят на руското посолство изрази "категоричен протест" във връзка с открития в района на Резекне в източната част на Латвия БПЛА руски тип "Шахед". БПЛА е влязъл във въздушното пространство на Латвия от територията на Беларус. Латвийските сили за отбрана информираха високопоставени служители, служители на реда и командването на НАТО за този инцидент. Падналият на територията на Латвия дрон е съдържал експлозиви и е бил използван за нападение срещу Украйна.
  • 3 да де

    17 3 Отговор
    Е хуу де нали военната стратегия е на укрите що ще америкосите да занимават с нея или не е точно така

    Коментиран от #8

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 16 Отговор
    Пленените руснаци вече нямат право на телефонни разговори. В момента в Украйна действат четири специални лагера за руски военнопленници, чиито условия отговарят на Женевските конвенции. Според Женевските конвенции имат право на кореспонденция, а не на телефонни разговори. Вече руснаците могат да пишат писма, но вече нямат право да провеждат телефонни разговори.

    Коментиран от #5

  • 5 ...............

    21 4 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Руските сили превзеха гр. Гродовка, Невелское, още един кв. в гр. Торецк и превзеха напълно Красногоровка. ВСУ отстъпи без бой огромни територии между Красногоровка и Курахово. Курското направление затихна. Котелът за ВСУ край Купянск./Видео/
  • 6 Пише следното

    4 16 Отговор
    Нашия скъп приятел путин продължава успешно да съсипва расия. За толкова години друг не е успявал да се справи толкова добре с тази блатна територия. Продължаваме да даваме оръжия на Украйна за да има какво да демилитаризира нашия скъп кремълски приятел.
  • 7 Не ми стана ясно

    11 2 Отговор
    как без предоставена военна стратегия от правителството на Байдън Конгресът е одобрил вече предоставените около 175 млрд. долара помощ за Украина и съюзническите страни.
  • 8 антрашпиц

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Щот войната я води САЩ и лакеите от Европата..
Новини по държави: