10 Септември, 2024 12:01 750 14

ООН може да гласува палестинска резолюция за спиране на израелската окупация следващата седмица

  • оон-
  • резолюция-
  • окупация-
  • израел

Проекторезолюцията, която призовава Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в палестинските територии за шест месеца, ще бъде разгледана на фона на нарастващото напрежение и политически реакции от страна на Израел.

ООН може да гласува палестинска резолюция за спиране на израелската окупация следващата седмица - 1
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на ООН вероятно ще гласува следващата седмица палестинска проекторезолюция, изискваща Израел да прекрати "незаконното си присъствие в окупираната палестинска територия" в рамките на шест месеца, предава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Основната цел на проекторезолюцията, написана от палестинските власти и видяна от "Ройтерс", е да приветства консултативното становище от юли на Международния съд, в което се казва, че израелската окупация на палестински територии и селища е незаконна и трябва да бъде оттеглена.

Докато консултативното становище на най-висшата съдебна инстанция на Обединените нации казва, че това трябва да бъде направено "възможно най-бързо", проекторезолюцията на Общото събрание поставя шестмесечен график за изпълнение.

Арабската група, "Организацията за ислямско сътрудничество" и "Движението на необвързаните" поискаха в понеделник 193-членното Общо събрание на ООН да гласува на 18 септември. Езикът на проекторезолюцията от осем страници може да се промени преди да бъде подложен на разглеждане и гласуване.

Гласуването ще се състои само дни преди световните лидери да пристигнат в Ню Йорк за годишната си среща в ООН.

Посланикът на Израел в ООН, Дани Данон, призова Общото събрание да "отхвърли категорично тази позорна резолюция и вместо това да приеме резолюция, осъждаща ХАМАС и призоваваща за незабавно освобождаване на всички заложници".

Консултативното становище на Международния съд не беше обвързващо, но има тежест според международното право и може да отслаби подкрепата за Израел. Резолюцията на Общото събрание също не е обвързваща, но има политическа тежест.

Израел превзе Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим — райони от историческа Палестина, които палестинците искат за държава — по време на войната в Близкия изток през 1967 г. и оттогава строи селища на Западния бряг и непрекъснато ги разширява.

Настоящата война в Ивицата Газа започна на 7 октомври 2023 г., когато въоръжени бойци на ХАМАС нахлуха в израелските общности, убивайки около 1200 души и отвличайки около 250 заложници, според израелските данни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    3 2 Отговор
    нашето ООН дава на нашия Израел 6 месеца. "в рамките на шест месеца, предава "
  • 2 Я може,

    4 1 Отговор
    я не.
  • 3 Риторично

    14 2 Отговор
    Колко резолюции на ООН е спазила държавата Израел след създаването си...

    Коментиран от #7

  • 4 ООД/а/

    9 0 Отговор
    То с гласуване ако ставало......
  • 5 Kaлпазанин

    9 1 Отговор
    Ако се спази ,то тогава евреите трябва да си събират багажа и да се махат от там ,тези които ги настаниха да си натоварят стената на плача и право е Аляска със всички евреи ,няма исраел има Палестина
  • 6 ООДА

    5 0 Отговор
    Е едно голямо НИЩО
  • 7 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Риторично":

    🤔🤔🤔🤔🤔 николко ,чакалите си вият палестинците си умират .за което имат вина и оядените арабели
  • 8 да ама

    5 0 Отговор
    пирата Джо няма да даде, ще наложи вето
  • 9 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Праведно Лаченият Геноцид на моше нема да спре и тва си е! Иначе нещо Санкции а у Нема а. Те ви са демокрацийка и Ала Бала нагледно.
  • 10 факуса

    0 0 Отговор
    ха ха лицемерните демократи бавят нещата щот вардят насраел
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ...

    0 0 Отговор
    Няма ли да гласува за спиране на руската окупация?
  • 14 българина

    0 0 Отговор
    е и?!?! израел от 80 г трепе наред и завзема завзема......