12 Септември, 2024 14:40 942 4

Турция разследва смъртта на турско-американска активистка, убита на протест на Западния бряг

  • турция-
  • разследва-
  • активист-
  • убит-
  • протест-
  • западния бряг

Турският министър на правосъдието призовава ООН за разследване на смъртта на Айсенур Езги Ейги

Турция разследва смъртта на турско-американска активистка, убита на протест на Западния бряг - 1
Снимка: Shutterstock

Турция започна разследване на смъртта на турско-американския активист Айсенур Езги Ейги, убита от израелски сили по време на протест срещу заселванията в окупирания Западен бряг. Това обяви турският министър на правосъдието Йълмаз Тунч, предаде АП, цитирано от News.bg.

На 6 септември 26-годишната Айсенур Езги Ейги, жител на Сиатъл, бе простреляна смъртоносно по време на демонстрация срещу израелските заселвания на палестинска територия. Израел също е започнал разследване на случая, като военни източници твърдят, че тя вероятно е била застреляна "непряко и неумишлено" от войници.

Днес Тунч съобщи, че главната прокуратура на Анкара ръководи турското разследване. Той призова агенциите на ООН, включително специалния докладчик за извънсъдебни, бързи или произволни екзекуции, да се включат в разследването.

Министърът на правосъдието посочи, че Турция ще представи своите констатации пред съд на ООН, който наблюдава дело за геноцид срещу Израел, заведено от Южна Африка заради войната в Газа.

Според Tурското външно министерство, тялото на Ейги вероятно ще бъде пренесено в страната на 13 септември. Погребението ѝ е планирано да се състои в крайбрежния град Дидим, на Егейско море, в съответствие с желанията на семейството ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    2 8 Отговор
    Да разследва нас какво но интересува Турция и гражданите й.

    Коментиран от #4

  • 2 ......

    1 13 Отговор
    Тълпа арабели са запалили гуми и са мятали камъни по силите за сигурност, които са отвърнали със стрелба. Какво е трябвало да направят? Ако в Турция някой хвърли камък по полицията, какво ще стане? Естествено ще получи куршуми в отговор. Туркинята е била в центъра на събитията, какво търси там? Каквото повикало, такова се обадило!
  • 3 Рисково занимание

    1 3 Отговор
    Участието в пропалестински протести е рисково занимание. Ако не те гръмнат някой ще те наръга в суматохата.
  • 4 364848

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дам":

    Много бързаш, за такива изказвания е много рано.
Новини по държави: