13 Септември, 2024 09:35 4 524 17

Илон Мъск нарича австралийското правителство "фашисти" заради нов закон за дезинформация

  • австралия-
  • илон мъск-
  • правителството-
  • фашисти-
  • закон-
  • дезинформация

Мъск критикува предложения закон за налагане на глоби на социалните медии, ако не спрат разпространението на дезинформация

Илон Мъск нарича австралийското правителство "фашисти" заради нов закон за дезинформация - 1
Снимка: БГНЕС

Илон Мъск, собственик на социалната медийна платформа X, нарече в петък австралийското лявоцентристко правителство "фашисти" заради предложен закон, който ще глобява социалните медийни компании, ако не успеят да ограничат разпространението на дезинформация онлайн, съобщи "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Австралийското лейбъристко правителство представи в четвъртък нов закон, който може да наложи глоби до 5% от глобалните приходи на интернет платформите, ако допускат разпространението на дезинформация, присъединявайки се към световните усилия за контрол върху големите технологични компании.

Предложените мерки ще задължат платформите да разработят кодекси на поведение за ограничаване на опасни и неверни информации, които ще бъдат одобрени от регулаторен орган. Ако платформата не създаде такъв кодекс, регулаторът ще въведе свои правила и ще налага глоби при неспазване.

Мъск, който често защитава свободата на словото, реагира на публикация в X, свързана с новините за законопроекта, като го нарече с една дума: "Фашисти".

Говорител на министъра на комуникациите Мишел Роуланд заяви чрез имейл, че всички компании, работещи в Австралия, трябва да спазват местните закони.

"Този законопроект увеличава прозрачността и отговорността на платформите към потребителите и австралийското общество", отбеляза Роуланд.

Според помощник-министъра на финансите Стивън Джоунс, социалните мрежи не могат да публикуват измамно съдържание, фалшиви новини и насилие на живо под предлог на защита на свободата на словото. Това заяви той пред телевизия ABC.

През април X се сблъска с австралийското правителство, когато компанията оспори в съда заповед от киберрегулатор да премахне публикации, свързани с нападение с нож в Сидни. Премиерът Антъни Албанезе тогава определи Мъск като "арогантен милиардер".

Впоследствие регулаторът оттегли жалбата си след неуспех във федералния съд. X блокира видеото за австралийските потребители, но отказа да го премахне глобално, твърдейки, че законите на една държава не трябва да контролират интернет в световен мащаб.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    32 0 Отговор
    А за канадското правителство нищо ли не е казал? Голям пропуск.
  • 2 Няма мозък

    8 45 Отговор
    Илон Мъск вече съзнателно или не слугува на диктатурите.

    Вече започна да нарича всичко, което цели предотвратяването на фейк нюз или дори престъпления "цензура".

    Другарю Мъск, цензура е, когато на истинска фактическа инфромация се пречи да се разпространява, а не когато ФАЛШИВА такава се забранява. Да не говорим за престъпни дейности.

    Вече не знае къде се намира, защото му липсва каквато и да било морална система.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 3 АБВ

    5 33 Отговор
    Няма ли кой да гръмне този идиот
  • 4 Концлагер

    35 5 Отговор
    Австралия е бита карта вече. Помните ли как ги затваряха преди няколко години по време на пландемията?! Сега е още по-зле. Натискат ги да няма кеш, приеха закон за насилствено ваксиниране, ако откажеш... Следват Канада и Нова Зеландия.

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Без коментар

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Няма мозък":

    Уловката е кой ще определя какво е истина, а това е в ръцете на управляващите. Всичко, което не им изнася ще бъде с печат фейк. А, стига комунизъм, де! Оставете на хората сами да преценят, коя е истината.

    Коментиран от #9

  • 8 Турбо

    29 3 Отговор
    Илон Мъск спечели моето уважение!Не се подчинява на либералните глобалисти.
  • 9 Няма мозък

    4 26 Отговор

    До коментар #7 от "Без коментар":

    "Уловката е кой ще определя какво е истина"

    Мне.

    Истината е една, защото реалността е една.

    Но не е нужно да стигаме до философски дискусии, Мъск се застъпва за разпространение на ОТКРОВЕНИ ФЕЙКОВЕ (доказани такива), тъй че позицията му е доказано компрометирана по тази тема.

    Коментиран от #12, #14, #17

  • 10 РАЗБИРАЩ

    25 2 Отговор
    Свобода и демокрация в англосаксонския свят има само докато англосаксите доминират. Почнат ли да губят доминация бързо забравят за ценностите си.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Без коментар

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Няма мозък":

    Мога да ти дам примери за инсценирана истина или паралелна реалност, което си избереш. Ти за Мъск можеш ли?

    Коментиран от #13

  • 13 Няма мозък

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "Без коментар":

    "Мога да ти дам примери за инсценирана истина или паралелна реалност"

    Дай, но да са от случили се събития.

    Ти си.
  • 14 Лорчето

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Няма мозък":

    За изучаваните философия е ясно.Абсолютна истина не съществува.Истината винаги е относителна и зависи от гледната точка.

    Коментиран от #15

  • 15 Няма мозък

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "Лорчето":

    Интересно, как ще обясниш позицията си, че "не съществуват други полове освен мъж и жена", ако това, което казваш, е вярно.
  • 16 АУУУУУ

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Концлагер":

    СТРАНАТА С ЕДИН ОТ НАЙ-ВИСОКИТЕ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ В СВЕТА Е .... БИТА КАРТА ....... АМА ПАЗБИРА СЕ КЪДЕ Е ЛЮБИМАТА МАТУШКА ...... АВСТРАЛИЙСКИЯ ПЕНСИОНЕР ПОЛУЧАВА МЕСЕЧНАТА РУСКА ПЕНСИЯ .....ДНЕВНО 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 17 Истина ли е

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Няма мозък":

    ,че в Охайо се печат котки?
Новини по държави: