14 Септември, 2024 18:35 737 2

Задържаха заподозрян за нападението срещу католическата църква „Санта Мария“ в Истанбул

  • турция-
  • църква-
  • арест-
  • нападение

При атаката през януари загина турски гражданин

Турските власти са задържали предполагаем член на „Ислямска държава“, който е заподозрян в участие в планирането на нападението срещу католическата църква „Санта Мария“ в Истанбул на 28 януари, съобщи турската разузнавателна служба МИТ, цитирана от Ройтерс и БТА.

Отговорност за нападението, извършено от двама души с автоматично оръжие, при което загина един турски гражданин, пое терористичната групировка „Ислямска държава“.

В днешното съобщение на МИТ се казва, че се смята, че заподозреният, идентифициран като Висхан Солтаматов, е бил ключова фигура зад нападението. Той е бил задържан от МИТ и полицията в рамките на съвместна операция в Истанбул.

Според МИТ Солтаматов е доставил оръжията, използвани при нападението.

Терористичният акт в църквата „Санта Мария“ беше организиран от групата „Ислямска държава – Хорасан“, фракция, активна в Афганистан. През април турските власти задължаха 48 души, за които се смята, че са свързани с нападението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 100Пер

    2 1 Отговор
    Близо 20 часа тема за Турция без коментар.

    Странно.

    Какво ли се е случило с коментаторите по тези теми.

    Аз все още съм тук.

    Коментиран от #2

  • 2 100Пер

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "100Пер":

    50 часа а другите все още ги няма.
Новини по държави: