19 Септември, 2024 06:29 1 131 8

Южна Корея смята, че сделката за чешката АЕЦ ще бъде завършена

  • аец-
  • чехия-
  • южна корея

Президентът Юн Сук-йол смята, че пречките пред многомилиардния проект ще се преодолеят

Южна Корея смята, че сделката за чешката АЕЦ ще бъде завършена - 1
Снимка: YouTube

Южна Корея е уверена, че може да преодолее всички пречки пред многомилиарден проект за изграждане на атомна електроцентрала в Чехия, въпреки призивите срещу сделката, инициирани от Е Ди Еф (EDF) и "Уестингхаус"(Westinghouse), заяви президентът Юн Сук-йол пред Ройтерс, предаде БТА.

В писмен отговор на въпроси, отправени преди посещението му в Чехия на 19-22 септември, Юн заяви, че пътуването отчасти има за цел да гарантира, че окончателният договор ще бъде сключен безпроблемно, като добави, че успехът на проекта е от "първостепенно значение“.

През юли Чехия избра "Кореа хидро & нюклеар пауър" (Korea Hydro & Nuclear Power/KHNP) да построи два нови ядрени енергоблока и евентуално повече, в рамките на най-мащабната си инвестиционна инициатива в областта на енергетиката.

Но обжалването на "Уестингхаус" - с аргумента, че KHNP не разполага с лицензионно споразумение за износ на реактори, които са базирани на технологията на американската група - се очертава като потенциална пречка. Френската държавна енергийна компания EDF също обжалвала чешкото решение, след като загуби в последния кръг на търга.

Юн заяви, че Сеул и Вашингтон работят за създаването на "приятелска атмосфера“ между предприятията в областта на ядрената енергетика като част от усилията за изглаждане на различията по отношение на правата върху интелектуалната собственост и ускоряване на сътрудничеството.

"Вярвам, че тези усилия ще помогнат за улесняване на гладкото решаване на всеки спор, който може да възникне между двете страни“, каза той. "Няма нужда да се притеснявате за проекта за изграждане на атомна електроцентрала в Чешката република.“

Пътуването на Юн идва в момент, когато Сеул и Прага отбелязват 35-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 редник

    6 2 Отговор
    Може Чехия да е избрала Корея, но големият брат не е съгласен...
  • 2 Мдааа

    9 3 Отговор
    Борбата за кокала АЕЦ е голяма. А ние излязохме най големите балъци в галактиката.

    Коментиран от #8

  • 3 име

    8 3 Отговор
    Франсетата разбирам да обжалват, ама усетингхаус, които дори нямат един построен и работеш реактор и нямат разрешение за работа на тяхния реактор в ЕС, за какво се напъват?

    Коментиран от #5

  • 4 А ние

    7 4 Отговор
    ..готова за монтиране АЕЦ -Белене спряхме, заради френските и краварскитe интереси..Колко проблеми ще имат до като я построят чехите, ако..
  • 5 Демократ

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "име":

    В Швеция реакторите всички са на Хаус

    Коментиран от #6

  • 6 име

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    Става въпрос за най-новия вид реактори, а не за някакви стари реактори. От въпросния вид, само уестингхаус нямат нито един изцяло изграден и завършен от тях самите, нямат и разрешение в ЕС, даже и във Великобритания. А французите и корейците имат всичко.

    Коментиран от #7

  • 7 00001

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "име":

    В света има има 6 изградени и работещи от АП 1000 Уестингхауз Реактори, 4 работят от 201я-2019 година в Китай, 2 работят в САЩ 2023-2024, 6 са в процес на строеж в Китай в момента.Нови поръчки в света има за 19 нови реактора , и от миналия месец има оше 4 поръчани от Китай или 23 досега.Корейците продават стрия дизайн на Уестингхауз- Систем 80-но модернизиран
  • 8 Последния Софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Националните предатели от Канада дадоха АЕЦ Белене на нацистите от Украйна и след войната ще купуваме ток от тях. Честито!!!
Новини по държави: