20 Септември, 2024 08:36 449 5

Властите в Перу обявиха извънредно положение заради неконтролируеми горски пожари

  • перу-
  • извънредно положение-
  • горски пожари

Пламъците унищожават земеделски земи и застрашават археологически обекти и местни общности  

Властите в Перу обявиха извънредно положение заради неконтролируеми горски пожари   - 1
Снимкa: Shutterstock

Властите в Перу се опитват да разработят план за борба с неконтролируемите пожари, които бушуват из цялата страна, унищожават посеви и нанасят щети на археологически ценности, съобщава Ройтерс, цитирано от БТА.

Пожарникари споделят, че борбата с пламъците става все по-трудна. "Те са извън контрол", заяви доброволецът пожарникар Артуро Моралес. "Имаме нужда от помощ", добави той.

В сряда президентката Дина Болуарте обяви 60-дневно извънредно положение в районите Сан Мартин, Амазонас и Укаяли, като отпусна допълнителни ресурси, за да ограничи разпространението на пожарите.

"Разполагаме с всичко, с което разполагаме", заяви Болуарте. Тя призова земеделските стопани да спрат да палят тревни площи, тъй като според нея това е една от причините за неконтролируемото разпространение на огъня.

Горските пожари са често явление в Перу от август до ноември, като според правителството те най-често се причиняват от земеделски производители или хора, които незаконно се опитват да придобият земя.

През този сезон в 22 от 25-те региона на страната са избухнали около 240 пожара, като до сряда повече от 80% от тях са били овладени.

Някои от пожарите обаче могат да се разпалят отново заради сухото време, ветровете и трудния достъп до огнищата.

Според Министерството на културата пламъците вече са достигнали до седем археологически обекта и заплашват общността на коренното население шипибо-конибо в Амазония.

По официални данни до сряда са били опожарени близо 2300 хектара земеделска земя, като 140 души са пострадали.

Пожарите в момента бушуват из цяла Южна Америка - от бразилските тропически гори на Амазонка, през най-големите влажни зони в света, до сухите гори в Боливия, отбелязва Ройтерс. Тази година е поставен нов рекорд за брой пожари, регистрирани в рамките на една година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    5 0 Отговор
    Умишлени пожари

    Коментиран от #2

  • 2 Стенли

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Каквито са и повечето в България
  • 3 българин 777

    3 0 Отговор
    чудя се в Бг как има още гори при толкова кражби от горската мафия
  • 4 Много

    3 0 Отговор
    пушачи се завъдиха навсякъде. Неконтролируема работа.
    Перу е много свястна държава. Може би нсй-свястната от всички латиноси.
  • 5 Язък,

    1 0 Отговор
    и симпатичното Перу изгоре. Уж там нощем било голем студ, даже и лятоска.