1 Октомври, 2024 04:47 489 0

Пхенян: САЩ разпалват военни конфронтации в Индо-тихоокеанския регион

  • северна корея-
  • сащ

Постоянният представител на Северна Корея в ООН Кuм Сон заяви, че страната му ще предприеме действия, за да подсили отбраната

Пхенян: САЩ разпалват военни конфронтации в Индо-тихоокеанския регион - 1
Снимка: YouTube

Северна Корея осъди САЩ и техните съюзници за това, че "допълнително разпалват военни конфронтации" чрез участието си във военни учения в Индо-тихоокеанския регион и "непрестанно говорят" за смяна на режима в Пхенян, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Постоянният представител на Северна Корея в ООН Кuм Сон заяви, че страната му ще предприеме действия, за да подсили отбраната си, но не оповести повече подробности. Изявлението бе направено пред Общото събрание на ООН в последния ден от срещата на върха на световните лидери в Ню Йорк.

Ким обвини САЩ, че се опитват да доминират на световната сцена, че не действат справедливо спрямо общността на нациите и че злоупотребяват с ООН, преследвайки свои собствени цели.

"Те още повече разпалват военните конфронтации", каза постоянният представител на Северна Корея. "Кой разработи и използва ядрени оръжия за първи път в човешката история?... Кой непрекъснато говори за края на режима на една суверенна държава", продължи Ким. "С ООН се злоупотребява заради политическите цели на една отделна държава. Повече не бива да се толерира и допуска подобна реалност", подчерта севернокорейският дипломат.

Миналия месец имаше голямо съвместно учение на САЩ и Южна Корея, чиято цел укрепването общите им им отбранителни способности срещу Северна Корея, която отново обвини съюзниците, че подготвят инвазия, припомня АП.

Южнокорейски дипломат нарече твърденията на Ким пред ООН неоснователни и посочи, че в центъра на напрежението стоят разработваните от Пхенян ядрени оръжия и балистични ракети.

"Наш дълг, както на всяка държава членка, е да защитим живота и сигурността на нашия народ от военната заплаха на Корейската народнодемократична република, като поддържаме стабилна комбинирана отбранителна и възпираща позиция на Южна Корея и САЩ", заяви заместник-постоянният представител на Южна Корея в ООН Санджин Ким.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: