3 Октомври, 2024 09:45 869 5

Британска и австралийска евакуация от Ливан: Подготовка за мащабна криза

  • великобритания-
  • австралия-
  • ливан-
  • евакуация

Министрите на отбраната и външните работи на Обединеното кралство и Австралия координират евакуационни полети от Ливан на фона на нарастващо напрежение в Близкия изток.

Британска и австралийска евакуация от Ливан: Подготовка за мащабна криза - 1
Снимкa: БГНЕС

Британският министър на отбраната Джон Хийли се срещна с военни части, които се подготвят за евентуална евакуация на британски граждани от Ливан, докато Близкият изток се намира на ръба на пълномащабна война, съобщиха от агенция Пи Ей Медиа/ДПА, цитирано от БТА.

Министър Хийли изрази благодарност към военните, които участваха в операция по защита на Израел след иранската ракетна атака отпреди два дни. В операцията се включиха два изтребителя „Тайфун“, подкрепяни от самолет-цистерна, въпреки че Министерството на отбраната заяви, че поради природата на нападението с балистични ракети, те не са поразили цели. Ведомството уточни, че самолетите са изиграли важна роля в усилията за възпиране и предотвратяване на допълнителна ескалация на конфликта.

Евакуация на британци и австралийци

Междувременно чартърен полет с британски граждани излетя от Бейрут и кацна в Бирмингам късно снощи. Самолетът на авиокомпания „Дан Еър“ се приземи на Международното летище в Бирмингам малко преди 20:40 ч. местно време (19:40 ч. по Гринуич), след като направи кратко кацане в Букурещ. Още полети са планирани за днес и следващите дни, за да бъде гарантирана безопасната евакуация на всички британци, намиращи се в Ливан.

Освен това, ливанската авиокомпания „Мидъл Ийст Еърлайнс“ също ще осъществи специален полет за връщане на британци в родината им. Британският министър на външните работи Дейвид Лами заяви снощи: „Първият чартърен полет, с който се връщат британци от Ливан, вече излетя. Организирали сме още полети за утре и следващите дни, толкова дълго, колкото е необходимо и безопасно.“

Притеснения за затварянето на летището в Бейрут

Британските власти се опасяват, че продължаващите военни действия на Израел може да доведат до затваряне на летището в Бейрут, което би затруднило евакуацията на между 4000 и 6000 британски граждани, намиращи се в страната.

Австралия също организира полети за евакуация на стотици свои граждани от Ливан. Министърката на външните работи Пени Уонг призова хиляди австралийци, които все още са в страната, да я напуснат, докато все още има възможност за безопасен изход. Днес и събота са планирани полети за евакуация на 580 души, включително австралийски граждани, постоянно пребиваващи лица и техните семейства.

Двата полета в събота, които са насочени към Кипър и оттам към Австралия, ще зависят от условията на летището в Бейрут, предупреди Уонг. По-рано през седмицата също бяха извършени полети към Австралия.

До момента 1700 австралийци и техните семейства са изразили желание да напуснат Ливан. Австралия е дом на най-голямата ливанска диаспора в света, като около 15 000 австралийци живеят в Ливан, съобщи австралийското външно министерство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тагаренко

    12 2 Отговор
    Трябва да пратим оръжие на Ливан да се отбранява от Хазарските орди!
  • 2 честен ционист

    9 1 Отговор
    Баце бега преди ветъра. Евакуира чувалите с фурмите на 2 курса.
  • 3 Kaлпазанин

    5 1 Отговор
    Скоро ще им и еврейска евакуация от Палестина ,само не и тук .приготвил съм си камъни за тях
  • 4 любител

    2 1 Отговор
    само не разбрах какво търсят там ингилизоджендъри уж за отбрана на чиф---е след като те атакуват
  • 5 Гръч

    1 2 Отговор
    Половината ливанци в Ливан са европейски граждани екскурзианти в родината.Най много са "англичаните"
Новини по държави: