4 Октомври, 2024 09:28 1 214 33

Окончателни резултати от парламентарните избори в Австрия: Партията на свободата на върха

  • резултати-
  • парламентарни избори-
  • австрия

Значителен ръст за партията на свободата, докато традиционните партии губят позиции

Окончателни резултати от парламентарните избори в Австрия: Партията на свободата на върха - 1
Снимкa: БГНЕС

В Австрия бяха обявени окончателните резултати от парламентарните избори, проведени на 29 септември. Както се очакваше, промените в резултатите спрямо предварително обявените неокончателни резултати са минимални, цитирано от БТА.

Австрийската партия на свободата (FPÖ) спечели изборите с 28,8 процента, отбелязвайки увеличение с 12,6 процента в сравнение с предходните избори. На второ място се класира Австрийската народна партия (ÖVP) с 26,3 процента, което представлява спад от 11,2 процента. Австрийската социалдемократическа партия (SPÖ) запазва резултата си от предишните избори през 2019 г. с 21,1 процента. Партията НЕОС получава 9,1 процента, а Зелените 8,2 процента. Нито една от малките партии не успя да премине четирипроцентната бариера.

В парламента Партията на свободата ще бъде представена с 57 депутати (плюс 26), Австрийската народна партия с 51 депутати (минус 20), Австрийската социалдемократическа партия с 41 депутати (плюс 1), НЕОС с 18 депутати (плюс 3) и Зелените с 16 депутати (минус 10).

Избирателната активност е била 77,68 процента, като в изборите са участвали 4 929 745 гласоподаватели от общо 6 346 059 имащи право на глас. Това е увеличение в сравнение с 2019 година, когато активността е била 75,59 процента.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2222

    7 52 Отговор
    Австрийските копейки.

    Коментиран от #4, #15, #28

  • 2 Малоумието

    5 43 Отговор
    Няма граници.

    Коментиран от #29

  • 3 глоги

    1 26 Отговор
    Партията на свободата Е на върха. На връх Монблан.
  • 4 Изкукуригал

    46 4 Отговор

    До коментар #1 от "2222":

    Европа се събужда а тука сега заспахте
  • 5 тортиля

    6 12 Отговор
    Аустрията ще пусне ли България тоя път в Шенгена или ще затваря границите си?

    Коментиран от #8

  • 6 РЕАЛИСТ

    40 4 Отговор
    При 78 процента избирателна активност и тук Възраждане ще спечели изборите.

    Коментиран от #30

  • 7 очаквано беше и сега няма да има шенген

    13 2 Отговор
    австрия е далече и няма някакви бизнеси и политики със българия . докато турска има доста връзки . ако кърджали се разместят пластовете и се разположат някакви не близки структури , може и да не е добре .
  • 8 Шегенът почина

    26 3 Отговор

    До коментар #5 от "тортиля":

    Лека му пръст
  • 9 А дано да се свали

    39 1 Отговор
    Диктатурата на Урсула. Хората се усетиха, че заразите и маските, войните .... идват от парламентите. И избират правилно.
  • 10 Мдааааааа

    7 19 Отговор
    Тука Коцето няма да има такъв успех. Защото много се изложи напоследък. Много глупости направи, а имаше шанс да получи добър резултат. Сега на изборите ще гледа тъжно към таблото с резултатите.

    Коментиран от #26

  • 11 нннн

    27 5 Отговор
    Европа се събуди. Българина още спи на двете си уши. Хора, събудете се! ,,Зората сиияе"
  • 12 ооооо

    14 0 Отговор
    Партия на свободата?! Оксиморон или партия, която ще освободи австрииците от данъци?
  • 13 Солвейг

    25 3 Отговор
    Оказва се ,че е партия на Свободата.А в злобата си,глобалистити я пропагандират,като крайно дясна.Няма ляво нито дясно.Измислици.Има оттърсване от диктата.
  • 14 българия или мафията в читанка инфо

    1 3 Отговор
    Ивелин Величието е поредният предател, с патриотичната му бизнес партия, поредната мотика която настъпват избягалите в чужбина. Всички такива мотики бяха МНОГО МНОГО ОБЕЩАВАЩИ И ГОТИНИ. Жорж Ганчев, Сидеров, Царя, Бойко, Радев, Слави, Костадин, Марков, сега Рдостин Василев, Ивелин Михайлов.. Много добре Киро Брейкът описва новата мушенгия Ивелинчо, дявол в образ на светъл ангел, чрез описанието за Възраждане и патриотичните партии, страв за народът, сиренцето в капанът. Ивелин е фашист, БУРЖАЗЕН СОЦИАЛИЗЪМ. Дроогарката Нинова, също обещаваше да възроди бизнесът, и така да стане рай... Радостин Василев е същият, слуги на статуквото в роля на стръв и кукика.. (к.маркс:"Буржоата социалисти искат да запазят условията на живот на съвременното общество, но без борбите и опасностите, които неизбежно произтичат от тях. Те искат да запазят съществуващото общество, но без онези елементи, които го революционизират и разлагат. Те искат да има буржоазия без пролетариат. Буржоазията си представя света, в който тя господства, естествено, като най-добрия свят. Буржоазният социализъм разработва тая утешителна представа в повече или по-малко цялостна система. Като призовава пролетариата да осъществи неговата система и да влезе в новия Ерусалим, той всъщност иска само пролетариатът да си остане в сегашното общество, но да се откаже от своята враждебна представа за това общество." ... "Своя най-подходящ израз буржоазният социализъм намира едва когато се превръща в чисто орато

    Коментиран от #32

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Избирателите

    5 1 Отговор
    И тук с 12 !!!

    Коментиран от #33

  • 19 Софиянец

    16 1 Отговор
    Евроатлантическите подлоги губят навсякъде! Хората вече ги виждат какви нищожества са!
  • 20 !!!?

    16 3 Отговор
    А бе що така краварските марионетки нещо не ги искат 😂 Австрия, Германия, Франция, Италия, Словакия, Чехия ..... списъка расте след всеки вот! България е на тоя хал точно заради краварските лакеи от сглобката!
  • 21 Перо

    13 1 Отговор
    Джендърията отива на кино в Австрия и Германия!
  • 22 Душко Добродушков

    7 2 Отговор
    Хай честито!!!
    У Шенген - кога паднат визите за ФАЩ!!!
    Ха скачайте на площада с два пръста нагоре!
  • 23 Австрийската партия на свободата

    6 1 Отговор
    влиза в парламента с най- висок процент,но с 57 депутати не може да управлява сама.Ще има ли партии ,които биха се коалирали с нея или ще се повтори френският след изборен модел предстои да видим.
  • 24 Ххххх

    12 2 Отговор
    Българите трябва да вземат пример и да гласуват. Трябва добре да помислят преди да гласуват дали си заслужава срещу салам, дърва за огрев(разбира се не до живот), 200 лева............. или каквото и да е, да се окажат след като гласуват за евроатлантиците, че трябва да плащат 5 пъти повече парно, ток, вода, продукти, гориво...... Дали няма да се окажем с български деца и мъже във войната в Украйна(документа подписан със Зеленски от Главчев,( който всички знаем на кого ее възглавница). Дали няма да се окажем с бетонирани земи с перки на които нищо не може да се засади и да поникне. Мислете какво ще стане утре, колко е важно това утре, а не, че тази вечер ще изяде те палка салам.

    Коментиран от #31

  • 25 Германски експерт

    6 1 Отговор
    Ако ние гласуваме с 80% активност, Доган ще издуха Делянчо не само от властта, но и от държавата!
    Турците са много йерархично дисциплинирани!
  • 26 789

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мдааааааа":

    Ами всеки на негово място ще е разочарован, ядосан и може би да реагират така след като всеки път се случва едно и също-явява се една партия ,говорят и обещават едни неща преди да влезнат в Парламента, а след това се обръщат на 180 градуса, разводняват вота на гласоподавателите и печелят отново тези партии, които работят за унищожението на България. Горещо подкрепям Възраждане, тъй като до сега те не са били управляваща партия или участвали в сглобки. Ако всички се обединят около тях ще има надежда за България, ако ни разочароват винаги могат да бъдат свалени (няма да са избрани до живот). Да не говорим, че множество шансове са давани на определени партии, които въпреки това ежедневно ни разочароватс безгръбначните си решения и сглоби. В момента всички тези малки партийки нямат никакъв шанс и само ще отклонят и разводнят вота на гражданите.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А12

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "2222":

    Чиба бе,третополов !
  • 29 А12

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Малоумието":

    Да,Сорос за това плаща…
  • 30 А12

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Не може!
    Ала-бала действа безотказно…
  • 31 Призовавате

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ххххх":

    към гласуване , докато провалили се политически проекти продължават да се кандидатират за правото отново да управляват държавата?Докато легитимността на изборите не е обвързана с процента гласували( поне 51%) не виждам причина да се провеждат нови избори.Нека се изядат помежду си.
  • 32 Само питам

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "българия или мафията в читанка инфо":

    Къде забрави Кирчо Парапетков?
  • 33 Правилно

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Избирателите":

    Само с 12 победа за възраждане
Новини по държави: