Last news in Fakti

27 Март, 2014 13:43 6 822 0

С 15% повече смъртни присъди изпълнени за година

  • "амнести интернешънъл"-
  • екзекуции-
  • смъртни присъди-
  • наказание-
  • иран-
  • ирак

Само 22 държави все още прилагат екзекуции, отбелязват от Амнести Интернешънъл

Международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл“ (Amnesty International) публикува поредния си доклад: според данните в него борят на изпълнените смъртни присъди в световен мащаб през 2013 година се е увеличил с 15% в сравнение с предишната година. Били са екзекутирани 778 души, като в тази цифра не влизат „хиляди хора, убити в Китай“, тъй като тази страна засекретява подобна информация. Няма сведения и за Северна Корея.

Според организацията, резкият скок в насилието идва от страните от „изолираната група на закоравелите палачи“, които игнорират глобалната тенденция за отмяна на смъртното наказание. Почти 80% от екзекуциите са регистрирани в Ирак, Иран и Саудитска Арабия.

В Иран, съгласно официалните отчети, са били ликвидирани 369 осъдени (18% повече, отколкото през 2012 г.), в Ирак – 169 (с 30% повече), при това – по формулирани „на тъмно“ антитерористични закони, като вероятно още множество присъди са били изпълнени тайно. В Саудитска Арабия бройката е същата като предходната година – 79. Трима от тях в момента на извършване на престъплението, за което са били осъдени, не са навършили 18 години, отбелязват от „Амнести Интернешънъл“.

Високо е нивото в САЩ (39 екзекузии) и в Сомалия (34 екзекуции).

Четири държави са възобновили изпълняването на най-тежката присъда: Индонезия, Кувейт, Нигерия и Виетнам, а последната страна дори е направила това тайно, изтъкват правозащитниците. През 2013 г. там е изтекъл 18-месечният мораториум и поне 7 души са получили за своите престъпления смъртоносна инжекция.

Има и позитивни промени: страните, където се прилага смъртно наказание, са намалели до 22 (през 1994 са били 37). В Беларус – последната страна в Европа, в която съществува смъртно наказание, за пръв път от 2009 г. насам не е изпълнила нито една екзекуция, макар там да са издадени 4 смъртни присъди.

Преустановили са изпълненията им и Пакистан (при 226 издадени смъртни присъди),  Сингапур (за 2013 г. там има само една такава присъда), Бахрейн и Обединените арабски емирства. В Африка много държави са започнали преразглеждане на законодателството с цел пълна отмяна на смъртното наказание. Мериленд пък стана 18-ият щат на САЩ, който го отмени.

В Русия след взривовете във Волгоград много депутати се обявиха за връщане на най-тежката присъда, но комисарят по правата на човека в РФ Владимир Лукин, говорителят на парламента Сергей Наришкин и председателят на Съвета по правата на човека към президента - Михаил Федотов, отклониха тези предложения, подчертават от „Амнести“.

“Това, което виждаме в страни като Иран и Ирак е позор - заявява генералният секретар на организацията Салил Шети. - Неголям брой страни осъществяват подтискащо много безсмислени, държавно спонсорирани убийства. Но те не могат да отменят общия прогрес. Дългосрочната тенденция е ясна – смъртното наказание отива в миналото“.

Възможно е обаче отчетът за 2014 г. да констатира още по-голямо увеличение на смъртните наказания. През март египетски съд произнесе най-тежката присъда за 529 души едновременно – повече, отколкото са екзекутирани в Иран за цяла година. Те бяха признати за участници в движението „Мюсюлмански братя“, поддържащо отстранения от власт президент на страната Мохамед Морси, за съпричастност към терористични акции и убийства. Ще бъдат ли присъдите приведени в изпълнение, засега не е известно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА