7 Октомври, 2024 05:26 2 247 19

Ракети на "Хизбула" удариха Хайфа, има пострадали

  • израел-
  • хизбула-
  • хайфа

Израел засили бомбардировките в Газа и Южен Ливан в неделя

Ракети на "Хизбула" удариха Хайфа, има пострадали - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ракети, изстреляни от ливанската групировка „Хизбула“, са ударили третия по големина израелски град Хайфа, съобщи рано днес израелската полиция, цитирана от Ройтерс и БТА.

Според израелски медии десет души са били ранени в северната част на страната.

В съобщение на „Хизбула“ се казва, че цел на атаката е била военна база южно от Хайфа, срещу която е бил изстрелян залп от ракети „Фади 1“. Според публикации две ракети са ударили Хайфа.

Полицията съобщи, че са повредени няколко сгради и други имоти. Има съобщения за леки наранявания и хора, които са били откарани в близка болница.

Според екипите за бърза помощ медицинска помощ е оказана на 10 души, повечето от които ранени от шрапнели.

От своя страна израелската армия обяви, че нейни самолети са нанесли удари по цели на разузнаването на „Хизбула“ в Бейрут, включително средства за събиране на разузнавателна информация, командни центрове и други инфраструктурни цели.

Израел обвинява „Хизбула“, че умишлено разполага командните си центрове и въоръжението си под жилищни сгради в Бейрут и застрашава цивилното население.

Нова поредица от въздушни удари нанесе Израел в покрайнините на ливанската столица Бейрут късно в неделя на фона на засилени бомбардировки в северната част на ивицата Газа и в Южен Ливан, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според палестински представители при удар срещу джамия в ивицата Газа са загинали 19 души.

Израел е в състояние на повишена готовност преди възпоменателните събития за годишнината от нападението на „Хамас“ в Южен Израел на 7 октомври миналата година, а демонстрациите продължават по цял свят.

По-рано в неделя израелските сили нанесоха удар в град Каматия, югоизточно от Бейрут, където според ливанското министерство на здравеопазването са загинали шестима души, сред които три деца.

Мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан (ЮНИФИЛ) изразиха "дълбоки опасения" относно неотдавнашни действия на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в непосредствена близост до една от техните бази, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"ЮНИФИЛ са дълбоко обезпокоени от неотдавнашните действия на ЦАХАЛ в непосредствена близост до позиция 6-52 на мисията, югоизточно от Марун ал Рас" в западния сектор на Южен Ливан, се казва в изявление на мироопазващите сили.

На 4 октомври подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула" заяви, че е взела на прицел израелски войски "в равнината Марун ал Рас" в Южен Ливан, което предизвика силен израелски артилерийски обстрел и въздушни удари в района.

"Това е изключително опасно развитие. Недопустимо е да се застрашава сигурността на миротворците на ООН, които изпълняват задачите си, възложени от Съвета за сигурност", се казва още в изявлението.

ЮНИФИЛ призова участниците всички страни да изпълняват задълженията си за защита на персонала и имуществото на ООН.

В отговор на тежките израелски бомбардировки в Ливан правителството на САЩ заяви в неделя, че военният натиск може да даде възможност за дипломация, но може да доведе и до грешни сметки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Военният натиск понякога може да даде възможност за дипломация. Разбира се, военният натиск може да доведе и до грешни сметки. Той може да доведе до непредвидени последици", заяви говорител на Държавния департамент на САЩ в изявление до медиите.

Ведомството заяви, че подкрепя Израел да нанася удари по екстремистки цели, но не желае да бъде атакувана гражданска инфраструктура.

"Всяка цивилна жертва е твърде много", посочи говорителят на Държавния департамент.

Вицепрезидентът на САЩ и кандидат на Демократическата партия за президент Камала Харис заяви, че Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху Израел и другите участници в конфликта в Близкия изток за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, въпреки че според поддръжниците на мира САЩ досега не са използвали влиянието си върху своя съюзник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В публикуван откъс от интервю за новинарското предаване на телевизия Си Би Ес "60 минути" Харис каза, че дипломатическата работа с Израел е нейно "постоянно занимание".

В интервюто Харис избегна да отговори на въпроса дали израелският премиер Бенямин Нетаняху е "истински близък съюзник".

"Смятам, че при цялото ми уважение по-добрият въпрос е дали имаме важен съюз между американския и израелския народ и отговорът на този въпрос е "да", каза Харис.

Американският вицепрезидент потвърди позицията на Вашингтон в подкрепа на правото на Израел на самозащита срещу Иран и подкрепяните от Иран военни групировки като палестинската "Хамас" и ливанската "Хизбула".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Железен купол,

    32 6 Отговор
    Бакърен купол, тинтири-минтири.
    Дотук с мантрите.
  • 3 ДжИлЕзният им купол

    26 5 Отговор
    стана на железни стружки.
    Само дето се напиняха да обясняват.
  • 4 Госあ

    23 6 Отговор
    сега е моментът, всеки около кибуца да започне, кой с каквото има, да ги пуца !

    Коментиран от #18

  • 5 Терористи

    8 17 Отговор
    Това е терористична атака.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 1551

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Забрави и Испания и къде ли още не.Да се надяваме скоро историята да се повтори...
  • 13 1551

    6 2 Отговор
    Тука са се активизирали защитниците на жидовете.Четете Вазов бе хора,ако сте българи.По-точно от него няма как да бъде описано..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А кой е ,,кибуца"...?!

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Нетаняху,или Хизбула?!
  • 19 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Тов. Зе освобождава нова територия за нов Уеросалим за родата.