10 Октомври, 2024 04:30 1 469 8

Ураганът "Милтън" достигна сушата по крайбрежието на Флорида като буря от трета категория ВИДЕО

  • ураган милтън-
  • флориса-
  • сащ

Стихията донесе със себе си силен вятър, опасно високи вълни и заплаха от наводнения за обширни части от щата

Ураганът "Милтън" достигна сушата по крайбрежието на Флорида като буря от трета категория ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Ураганът "Милтън" достигна сушата по крайбрежието на Флорида като буря от трета категория, съобщи БТА. Стихията донесе със себе си силен вятър, опасно високи вълни и заплаха от наводнения за обширни части от щата. "Милтън" набра сила от прекалено топлите води в Мексиканския залив и на два пъти достигна пета категория.

Циклонът достигна сушата в района на Сиеста Кий, окръг Сарасота, съобщи Националният център по ураганите, чието седалище е в Маями. Бурята предизвика опасно покачване на водите в голяма част от районите на Флорида по крайбрежието на Мексиканския залив, включително в гъстонаселени зони като Тампа, Сейнт Питърсбърг, Сарасота и Форт Майърс.

Очаква се при преминаването на стихията през територията на полуостров Флорида проливните дъждове, донесени от "Милтън", да причинят наводнения в районите около реки и езера, след което ураганът да се насочи към Атлантическия океан.

"Милтън" връхлита Флорида в момент, когато щатът все още се възстановява от последствията от урагана "Хелийн", който предизвика големи щети в населните места в крайбрежните части на Флорида и отне живота на десетки хора.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че ураганът "Милтън" притежава невероятна разрушителност, и призова хората да потърсят безопасно място. Същевременно той осъди разпространението на дезинформация около бурята и определи подобни действия като антиамерикански, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е вредно за тези, които се нуждаят от помощ", каза Байдън за дезинформацията около бурята и действията на правителството.

На въпрос защо бившият президент Доналд Тръмп, кандидатът на републиканците за Белия дом, разпространява дезинформация, Байдън отговори, че не знае.

Тръмп, който ще се изправи на тазгодишните президентски избори в САЩ срещу вицепрезидента Камала Харис, кандидата на демократите в надпреварата, опита да представи действията на екипа на Байдън и Харис по отношение на природните бедствия, сполетели Щатите в последно време, като неефективни.

"Това е опасно - непонятно е, честно казано, да смяташ, че си лидер и в същото време да въвеждаш хора, които са отчаяни, до такава степен в заблуждение, че те да не получават помощта, на която имат право. Именно затова смятам, че това е опасно", каза Харис, цитирана от Си Ен Ен.

На фона на усилията на американските власти да се борят с дезинформацията около природните бедствия най-малко трима републиканци от Конгреса на САЩ осъдиха коснпиративните теории, повтаряни от техни съпартийци.

На неотдавнашен митинг в Уисконсин Тръмп каза, че действията на сегашното правителство за справяне с последиците от бедствията са по-лоши от реакцията на властите при опустошенията, причинени от урагана "Катрина" през 2005 г., отнел живота на 1392 души, посочва Асошиейтед прес. За сравнение, ураганът "Хелийн" взе близо 230 жертви.

"Това е най-лошата реакция при буря, катастрофа или ураган, която сме виждали", каза Тръмп. "Може би по-лоша от (реакцията при) "Катрина", а тя е трудно да бъде надмината, не сте ли съгласни?"

В Пенсилвания, където продължава предизборната му кампания, Тръмп каза, че се моли за хората от районите, през които ще премине "Милтън", и отправи нови нападки и обиди по адрес на Харис, която, от своя страна, се насочва към Невада, за да агитира в западните щати.

И двамата кандидати засега продължават кампанията си по график, въпреки че преминаването на урагана "Милтън" и опасенията, че може да предизвика катастрофални разрушения в Тампа и други населени места по крайбрежието на Флорида, заплашват да оставят в сянката си предизборната надпревара.

"Милтън" може да причини загуби на глобалната застрахователна индустрия, чийто размер може да достигне до 100 милиарда долара. Това от своя страна може да повиши рязко цените на презастраховането, а оттам и стойността на акциите на застрахователните компании, смятат анализатори, цитирани от Ройтерс и БТА.

Според прогнозите на експертите от "Морнингстар Ди Би Ар ЕС " (Morningstar DBRS) щетите може да достигнат общ размер от порядъка на между 60 и 100 млрд. долара, ако точката, в която ураганът достигне сушата, се окаже гъстонаселеният район на Тампа, Флорида.

В случай че се сбъдне посоченият най-песимистичен вариант и бъде достигната горната граница от 100 млрд. долара, това ще изравни "Милтън" по разрушителност с урагана "Катрина" от 2005 г. Анализаторите допълват, че застрахователните загуби вероятно ще бъдат "значителни, но не и катастрофални".

"Катрина" е ураганът, причинил най-големи загуби на застрахователите в историята.

На второ място по този показател е "Иън", който връхлетя Флорида през 2022 г. и предизвика щети за около 60 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма страшно

    4 1 Отговор
    уса е велика, върхът на сладоледа.
    Бай Дрън(-Дрън) ако трябва ще свали звездите от небето, някакво си ураганче няма да му се опре.
  • 2 Вълканов

    0 1 Отговор
    Метеото, кога ще различите буря от щорм.Бурята е 8 бала, щормът 10 бала. Свирепия щорм - 11 бала, силна буря - 9 бала. Научете най- после Бюфорт скалата.
  • 3 Набирай сили урагане!!

    9 4 Отговор
    Поглед в теб са приковали милиони с надежда и любов!!
    Оттърви ни от световното ЗЛО!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Всичко

    1 0 Отговор
    беше една пушилка. Урагана е Русия !
  • 8 Мокой

    3 0 Отговор
    Уж щеше да е едва ли не от 6 степен, пък то едва 2-3.Горките американци, как само ги наплашиха! Пропагандата е страшна, в нея се включи и Байдън...