10 Октомври, 2024 15:51 455 0

Иран и Катар обсъждат регионалната ескалация на фона на израелските заплахи

  • иран-
  • катар-
  • ескалация-
  • израелски заплахи

Доха посредничи в конфликта, докато Техеран предупреждава за нов отговор в случай на израелско нападение

Иран и Катар обсъждат регионалната ескалация на фона на израелските заплахи - 1
Снимка: БГНЕС

Иранският външен министър Абас Арагчи се срещна днес с катарския си колега шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани в Доха, съобщи неговият говорител на фона на нарастващите израелски заплахи срещу Техеран, предаде АФП, цитирано от БТА.

Катар играе ролята на посредник заедно със САЩ и Египет в конфликта между Израел и палестинското движение „Хамас“ в Газа и наскоро призова за прекратяване на насилието в Ливан, където израелската армия засилва операциите си срещу „Хизбула“ — съюзник на „Хамас“ и Иран.

„Между Арагчи и министър-председателя и министър на външните работи на Катар, шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, се проведоха важни консултации относно общата ситуация в региона и двустранните ни отношения“, заяви говорителят на иранското външно министерство Есмаил Багаи в социалната мрежа „Екс“.

„Отговорност на всички държави е да положат максимални усилия, за да предпазят нашия регион от катастрофа, като сложат край на геноцида в Газа и на агресията срещу Ливан“, добави той след срещата.

Разговорите на иранския дипломат с катарските официални лица се фокусираха върху положението в Газа и Ливан, както и върху усилията за деескалация в региона, съобщи анонимен източник, близък до дискусиите.

Посещението на Арагчи идва в момент, когато Израел, заклет враг на Техеран, обяви, че подготвя отговор на иранското ракетно нападение от 31 октомври. То беше извършено като отмъщение за убийството на лидера на ливанската групировка „Хизбула“ Хасан Насралла в Ливан.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обеща, че отговорът на страната му ще бъде „смъртоносен, прецизен и изненадващ“.

Арагчи също така проведе разговори в Саудитска Арабия с престолонаследника Мохамед бин Салман, изразявайки надежда, че консултациите му в региона ще допринесат за подобряване на положението в Палестина и Ливан и ще помогнат за постигането на мир. В Бейрут в петък той призова за „едновременно“ прекратяване на огъня на двата фронта.

Миналата седмица иранският президент Масуд Пезешкиан посети Катар, където увери, че Иран не иска война с Израел, но обеща „по-мощен отговор“, ако Израел извърши нападение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА