Last news in Fakti

28 Март, 2014 19:00 1 043 0

Норвежец оглавява НАТО

  • нато-
  • главен секретар-
  • съюз

Бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг ще наследи Андерс Фог Расмусен

Норвежец оглавява НАТО - 1
Снимка: БТА

Бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг бе обявен за следващия главен секретар на НАТО, съобщи Би Би Си.

Солтенберг ще оглави военния съюз, съставен от 28 нации. Той ще замести сегашният главен секретар - Андерс Фог Расмусен, чийто мандат изтича на 1-ви октомври. Расмусен оглавяваше НАТО през последните 5 години.

Солтенберг бе премиер на Норвегия по време на атентатите през 2011 г. Тогава крайният националист Андерш Брайвик разстреля 69 активисти от младежкото движение на Работническата партия на Норвегия. Преди това Брейвик убива 8 души в правителствения квартал на Осло.

Бъдещият главен секретар на НАТО е бил два пъти премиер на Норвегия. За 18 месеца между 2000 и 2001 г. и отново в периода между 2005 г. и 2013 г.

За своя наследник в Twitter, Фог Расмусен заявява: „Това е правилният човек, който да достигне рекорд за нивата на сигурност и успех на НАТО.“ Той смята, че кризата в Украйна е показала нуждата от това, организацията да демонстрира силно и решително лидерство.

В изявление на НАТО за новото назначение се заявява: „Този следобед Северно атлантическият блок определи г-н Йенс Стронтенберг за главен секретар на НАТО и председател на Северноатлантическия съвет, наследявайки Андерс Фог Размусен. Г-н Столтенберг ще поеме поста на главен секретар, считано от 1-ви октомври 2014 г., когато мандата на г-н Фог Размусен приключи, след 5 години и 2 месеца на чело на Съюза.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: